GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić otkrio dva velika privatna projekta za koje će Vlada tražiti novac iz EU

Ćorić otkrio dva velika privatna projekta za koje će Vlada tražiti novac iz EU
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 14:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), na osnovi kojeg bismo trebali dobiti 6,3 milijarde eura europskih bespovratnih sredstava, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u četvrtak je izdvojio dva projekta - izgradnju biorafinerije u Sisku te projekt tvrtke Rimac Automobili.

Domaća naftna kompanija INA planira do 2023. transformirati svoju lokaciju u Sisku u industrijski centar.

Između ostaloga, planira podići biorafineriju koja će proizvoditi bioetanol druge generacije iz biomase. Riječ je o investiciji od oko 250 milijuna eura.

Očekivani početak rada tvornice je 2025. godina, a kapacitet bi joj bio 55.000 tona bioetanola godišnje.

'Zanimljivo je i u kontekstu činjenice to da su biogoriva goriva budućnosti i taj smjer Ine kao naše naftne kompanije smjer je koji otvara perspektivu na domaćem i regionalnim tržištima onog trenutka kad to postrojenje bude gotovo. Ideja je da kombinacija ovog tipa proizvodnje uz dovršetak investicije u Rijeci bude kombinacija koja nosi veću učinkovitost poslovanja Ine', kazao je Ćorić prilikom predstavljanja NPOO-a medijima.

Kao primjer izravnog sufinanciranja Ćorić je izdvojio veliku investiciju vlasnika Rimac automobila, Mate Rimca.

Riječ je, prema pisanju medija, o investiciji u istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture koja se mjeri u stotinama milijuna eura i koju bi Rimac do 2025. razvijao u Hrvatskoj, a NPOO-om bi mu Europska unija mogla sufinancirati oko 200 milijuna eura.

Rimac planira razviti novi ekosustav urbane mobilnosti integriran s javnim gradskim prometom u Zagrebu. I to razvijanjem električnog vozila pete razine autonomije, koje je sposobno voziti bez čovjekove asistencije, a njime se upravlja samo umjetnom inteligencijom, putem kamera i senzora.

Drugi dio projekta obuhvaća razvoj i gradnju infrastrukture za ta vozila koja će služiti za njihovo održavanje i čišćenje, a objekt bi trebao biti dio multimodalnog terminala u Zagrebu te bi se na taj način Rimčeva vozila povezala sa ZET-ovim tramvajima i autobusima i prigradskom željeznicom.

Dio projekta je i razvoj softverskog rješenja uz pomoć kojeg bi se upravljalo cijelim prometom.

Ukupna investicija procjenjuje se na više od 3,4 milijarde kuna, projekt je trenutačno u fazi razvoja autonomnog vozila, dovršen je i prototip, a serijska proizvodnja flote od 700 vozila, koja bi mogla zamijeniti velik broj taksi-vozila i koja će se financirati sredstvima tvrtke, planira se od 2024.

Razvoj infrastrukture planira se za sljedeću godinu, a sve bi bilo spremno za testiranje 2023. Integracija s terminalom pak planira se za 2024.

'Projekt Rimac automobila i biorafinerije projekti su koji afirmiraju zelenu i digitalnu agendu u punom smislu te riječi. Ideja je jasna, Hrvatska treba iskoristiti ovu omotnicu, kao i višegodišnji financijski okvir za tranziciju na niskougljično gospodarstvo te smjer koji idemo kroz Nacionalnu razvojnu strategiju i višegodišnji financijski okvir afirmira ovaj smjer', izjavio je Ćorić.

Tagovi: Tomislav Ćorić, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE