GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Nafta i plin iz Dinarida smanjili bi energetsku ovisnost

Ćorić: Nafta i plin iz Dinarida smanjili bi energetsku ovisnost
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2019 / 18:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu je istaknuo zadovoljstvo interesom za istraživanje nafte i plina na području Dinarida i ocijenio da bi u slučaju eksploatacije, to smanjilo energetsku ovisnost Hrvatske i popunilo budžete države i lokalnih zajednica.

"Ovo je samo dokaz da se eksploatacija ugljikovodika na teritoriju Hrvatske nastavlja i da smo započeli ono što smo na početku i komunicirali a to je osim kreiranja infrastrukture, dakle alternativnih dobavnih pravaca, povećanje proizvodnje na teritoriju Republike Hrvatske", kazao je u srijedu Ćorić novinarima ispred Banskih dvora, vezano uz netom zaključeni natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida na koji se javio jedan ponuđač.

"To znači za Hrvatsku prije svega činjenicu da će naša energetska ovisnost biti manja, a to je ono što s jedne strane i želimo, s druge strane u kontekstu budućeg istraživanja znači prihode lokalnoj zajednici, a u drugoj fazi i Republici Hrvatskoj ukoliko se ta istraživanja pokažu komercijalnima", istaknuo je ministar.

Podsjetio je na informaciju iz Vermiliona koji je na dva istražna polja objavio komercijalna otkrića, što po njemu znači znatno veće prihode za lokalne zajednice u okviru naknada po kilometru kvadratnom, ali i za državu obzirom na to da će od svih izvađenih količina ugljikovodika imati svoj udio.

Agencija za ugljikovodike (AZU) jučer je zaprimila jednu ponudu na natječaju za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida. Neslužbeno, jedini ponuđač je Ina.

Vlada je krajem siječnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina.

Tagovi: Tomislav Ćorić, Dinaridi
PROČITAJ I OVO
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
KARIJERE
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
LJUBLJANA - Na redovitoj godišnjoj generalnoj skupštini Američka gospodarska komora Slovenije malo je izmijenila svoje vodstvo i dobila novog predsjednika.
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
LOŠE VIJESTI
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
MARIBOR - Oko 150 radnika saznalo je jučer na radničkom vijeću da se proizvodnja u tvornici Cimosa u Mariboru danas trajno zaustavlja.
DHL najavio poskupljenje usluga
CIJENE
DHL najavio poskupljenje usluga
LONDON - DHL Express danas je najavio godišnji rast cijena od 6,9 posto za 2021. godinu u odnosu na 2020. godinu, a stupit će na snagu 1. siječnja 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE