GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coca-Cola, Telenor i NIS najpoželjniji poslodavci u Srbiji

Coca-Cola, Telenor i NIS najpoželjniji poslodavci u Srbiji
POSLODAVCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2018 / 09:58
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Coca-Cola HBC, Telenor i Naftna industrija Srbije vodeća je trojka među najpoželjnijim poslodavcima u našoj zemlji, prema rezultatima istraživanja portala "Poslovi.infostud" sprovedenog u periodu januar-mart 2018., a u kojem je učestvovalo 10.157 ispitanika.

U deset najbolje ocenjenih kompanija našli su se i Nordeus iz Beograda, Microsoft Softver, „Philip Morris Services", Telekom, Elektroprivreda Srbije, Lidl i „Robert Bosch".

Kako se navodi u saopštenju Infostuda, došlo je do izmena na listi 20 najbolje ocenjenih kompanija u odnosu na 2016. godinu, s obzirom na to da su ove godine među najpoželjnijima dva javna preduzeća, dok nema nijedne banke.

Ispitanicima su kod poslodavca najbitniji dobri međuljudski odnosi i radnu atmosfera što je navelo čak njih 76 odsto u odnosu na 66 procenata pre dve godine.

Na drugom mestu je tretman zaposlenih od strane menadžmenta, dok se visina plate, odnosno materijalni razlozi nalaze na trećem mestu.

Na popularnosti sve više dobijaju privatne kompanije koje su u stranom vlasništvu jer ih je ove godine gotovo polovina ispitanika označilo kao najpoželjnije za rad. Ovo je skok u odnosu na 2016. kada se za njih odlučilo 39 posto anketiranih.

U državnim firmama bi radilo oko petine ispitanika, što je pad u odnosu na pre dve godine kada su one bile prvi izbor za 27 procenata kandidata.

Beleži se i smanjeno interesovanje za rad u privatnim kompanijama u domaćem vlasništu za koje se 2016. odlučilo oko 17 odsto, a ove godine skoro 14 odsto anketiranih.

Ovi rezultati predstavljaju značajnu promenu u odnosu na 2012. godinu, kada se u sličnom istraživanju većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27 posto je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom.

Pre dve godine prosečna očekivana plata je bila 72.366 dinara a ove godine željena prosečna zarada iznosi 80.000. To je donekle i očekivano, imajući u vidu zvanične podatke, koji takođe beleže rast prosečne neto zarade u državi (u 2018. godini 50.048 dinara, pre dve godine - 46.097 dinara), navodi portal.

I ove godine, žene priželjkuju primetno nižu platu kod najpoželjnijeg poslodavaca, oko 70.000 dinara u poređenju s muškarcima, čija očekivana plata iznosi oko 88.800 dinara.

Kada se ovi podaci ukrste sa stručnom spremom, kandidati sa završenim postdiplomskim studijama u proseku očekuju platu preko 100 hiljada dinara, a oni sa osnovnom školom duplo niže, oko 47 hiljada dinara. Ispitanici sa završenom srednjom školom (koji predstavljaju najveći procenat radno sposobnog stanovništva) očekuju zaradu od 58.000 dinara.

Istraživanje je takođe pokazalo da četiri od pet ispitanika razmišljaju o promeni trenutnog poslodavca, a tek svakom petom to nije na pameti.

U odnosu na 2016. godinu, porastao je broj onih koji žele da menjaju posao, sa 73 na 81 odsto.

Na promenu posla su najspremniji zaposleni koji kod istog poslodavca rade od pet do 10 godina. Oni koji za istog poslodavca rade manje od godinu dana, najređe razmišljaju o drugom poslu.

Isto tako, zaposleni u firmama u državnom vlasništvu u čak 85 posto slučajeva razmišljaju o novom poslu, dok je znatno manje onih iz privatnih kompanija u stranom vlasništvu koji su na ovaj korak spremi - oko 65 procenata.

Tagovi: Coca-Cola, Telenor, Naftna industrija Srbije, Elektroprivreda Srbije, Nordeus, Lidl, Telekom Srbija
PROČITAJ I OVO
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
UTICAJ PANDEMIJE
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
GORNJI MILANOVAC - Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je rezultate poslovanja zavisnih preduzaća za prvih šest meseci tekuće godine koji su, kada su proizvodne firme u pitanju, listom doneli pad prodaje i profitabilnosti.
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
DOBRA GODINA
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
PETRINJA - Prošla godina bit će zapisana sjajnim slovima u povijest Gavrilovića jer je tvrtka ubilježila vrlo dobar rast prihoda uz ostvarenu neto dobit, pokazuju podaci Poslovne Hrvatske.
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
TERMINAL
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
BAR - Novi kontejnerski terminal trebalo bi sledeće godine da se gradi u okviru Luke Bar, navodi se u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine vlade CG.
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova
BRODOVI
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova

SPLIT - Rezanjem limova u ponedjeljak je u splitskom brodogradilištu Brodosplit obilježen nastavak izgradnje serije od četiri obalno-ophodnih brodova, svaki vrijedan 80 milijuna kuna, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
CESTARINE
HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb tijekom proteklog vikenda naplatili su ukupno 36 milijuna kuna cestarine, što je 30 posto manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, izvijestio je HAC u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE