GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coca-Cola će izmijeniti sve sporne ugovore, AZTN okončao postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja

Coca-Cola će izmijeniti sve sporne ugovore, AZTN okončao postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja
AZTN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2020 / 17:23
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u utorak je izvijestila da je okončala postupak protiv Coca-Cole, nakon što je ta kompanija samoinicijativno predložila preuzimanje obveza, među kojima i da u roku od četiri mjeseca izmijeni sve ugovore o suradnji sa svojim kupcima u HoReCa kanalu.

Kako se navodi u AZTN-ovom priopćenju, prihvaćanjem preuzimanja obveza predloženih od Coca-Cole HBC Hrvatska, regulatorna agencija okončala je postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja koji je pokrenula protiv Coca-Cole u smislu odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

AZTN je postupak protiv Coca-Cole pokrenuo po službenoj dužnosti, a povod su bili ugovori koje je kompanija sklapala s kupcima u HoReCa kanalu, odnosno odredbe ugovora koje su za cilj ili posljedicu imale isključivu kupnju Coca-Colinih proizvoda.

Riječ je o odredbama kojima se kupac obvezuje da će sve svoje potrebe za voćnim sokovima, ledenim čajevima, energetskim pićima i mineralnim vodama zadovoljavati isključivo narudžbom robnih marki iz Coca-Colinog asortimana te da će u stalnoj ponudi imati cjelokupan asortiman njenih gaziranih pića, ali i svih njenih novih proizvoda u toj kategoriji.

Za navedeno je kupac primao ugovorenu novčanu naknadu, pojašnjava AZTN, dodajući kako je utvrdio da je Coca-Cola sklapala i druge ugovore s ugostiteljskim objektima koji su sadržavali odredbe kojima se kupac obvezuje da će u ugovorenom razdoblju u stalnoj ponudi voćnih sokova, ledenih čajeva, energetskih pića i mineralnih voda imati isključivo Coca-Coline proizvode.

kako ističu, Coca-Cola je u ranoj fazi postupka samoinicijativno predložila preuzimanje mjera i uvjeta, na način da će u roku od četiri mjeseca izmijeniti sve ugovore o poslovnoj suradnji koje ima sklopljene sa svojim kupcima u HoReCa kanalu.

Konkretno, budući da u segmentu cola pića ima vladajući položaj na tržištu, Coca-Cola će razdvojiti prodaju programa gaziranih bezalkoholnih pića od programa negaziranih bezalkoholnih pića (voćni sokovi, energetski napitci, ledeni čaj, mineralna voda, biljni napitci) i alkoholnih pića na kojima nema vladajući položaj, tako što će sklopiti posebne ugovore o poslovnoj suradnji za program gaziranih bezalkoholnih pića, a posebne ugovore o poslovnoj suradnji za negazirana bezalkoholna i alkoholna pića.

Pritom ugovori o poslovnoj suradnji koji uređuju prodaju negaziranih bezalkoholnih i alkoholnih pića mogu sadržavati odredbe o isključivoj kupnji, ali samo na način da se kupcu daje izbor hoće li u ponudi imati isključivo odabrane proizvode Coca-Cole, što isključuje istovrsne proizvode drugih proizvođača ili će u svojoj ponudi određene vrste proizvoda imati dostupnu tu vrstu proizvoda Coca-Cole, u kojem slučaju ne postoji ograničenje da u svojoj ponudi ima iste proizvode Coca-Colinih konkurenata.

Ukupno trajanje ugovora o poslovnoj suradnji koji sadrže odredbe o isključivoj kupnji može trajati najviše pet godina, a u to razdoblje se mora uračunati trajanje prethodno sklopljenih ugovora, koji su sadržavali odredbe o isključivoj kupnji, navode iz AZTN-a.

Nadalje, marketinška će ulaganja u svim ugovorima o poslovnoj suradnji biti obračunavana odvojeno za svaku kategoriju proizvoda, a ugovori više neće sadržavati odredbe o njihovoj primjeni na nove, buduće proizvode.

Osim toga, Coca-Cola se obvezala uvesti posebni program usklađenosti svog poslovanja s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, kao i posebni program izobrazbe svojih zaposlenika u području propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

AZTN je prihvatio mjere, uvjete i rokove koje je predložila Coca-Cola, budući da ih je ocijenio dostatnima za potpuno otklanjanje mogućih negativnih učinaka i ponovnu uspostavu tržišnog natjecanja, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Coca-Cola, Coca-Cola HBC Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
KREDITI
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
BEOGRAD - Air Serbia je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners I u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine.
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
KAFIĆI
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemijske situacije u Srbiji.
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
VAN PAMETI
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novu mjeru oko koje će se svakako lomiti koplja – od ugostitelja će tražiti stišavanje glazbe u u kafićima, kako bi to pridonijelo smanjenju širenja koronavirusa.
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
POSLOVI
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
SOLIN - Riječ je o poslovima za PSA Grupu u Srbiji, tvrtku TOGG u Turskoj te VW i Renault-Nissan-AvtoVAZ u Rusiji.  Proizvodnja aspektnih komada interijera za novo vozilo Alfa Romeo Tonale ugovorena s FCA Grupom odvijat će se u Hrvatskoj.
Iberia za ovu godinu završila s prometovanjem prema Hrvatskoj
POTEZI
Iberia za ovu godinu završila s prometovanjem prema Hrvatskoj
ZAGREB - Španjolska Iberia 27. rujna odradila je svoj posljednji let prema Dubrovniku. To je ujedno bila jedina linija ove aviokompanije prema Hrvatskoj u ovogodišnjem ljetnom redu letenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE