GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coca-Cola će izmijeniti sve sporne ugovore, AZTN okončao postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja

Coca-Cola će izmijeniti sve sporne ugovore, AZTN okončao postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja
AZTN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2020 / 17:23
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u utorak je izvijestila da je okončala postupak protiv Coca-Cole, nakon što je ta kompanija samoinicijativno predložila preuzimanje obveza, među kojima i da u roku od četiri mjeseca izmijeni sve ugovore o suradnji sa svojim kupcima u HoReCa kanalu.

Kako se navodi u AZTN-ovom priopćenju, prihvaćanjem preuzimanja obveza predloženih od Coca-Cole HBC Hrvatska, regulatorna agencija okončala je postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja koji je pokrenula protiv Coca-Cole u smislu odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

AZTN je postupak protiv Coca-Cole pokrenuo po službenoj dužnosti, a povod su bili ugovori koje je kompanija sklapala s kupcima u HoReCa kanalu, odnosno odredbe ugovora koje su za cilj ili posljedicu imale isključivu kupnju Coca-Colinih proizvoda.

Riječ je o odredbama kojima se kupac obvezuje da će sve svoje potrebe za voćnim sokovima, ledenim čajevima, energetskim pićima i mineralnim vodama zadovoljavati isključivo narudžbom robnih marki iz Coca-Colinog asortimana te da će u stalnoj ponudi imati cjelokupan asortiman njenih gaziranih pića, ali i svih njenih novih proizvoda u toj kategoriji.

Za navedeno je kupac primao ugovorenu novčanu naknadu, pojašnjava AZTN, dodajući kako je utvrdio da je Coca-Cola sklapala i druge ugovore s ugostiteljskim objektima koji su sadržavali odredbe kojima se kupac obvezuje da će u ugovorenom razdoblju u stalnoj ponudi voćnih sokova, ledenih čajeva, energetskih pića i mineralnih voda imati isključivo Coca-Coline proizvode.

kako ističu, Coca-Cola je u ranoj fazi postupka samoinicijativno predložila preuzimanje mjera i uvjeta, na način da će u roku od četiri mjeseca izmijeniti sve ugovore o poslovnoj suradnji koje ima sklopljene sa svojim kupcima u HoReCa kanalu.

Konkretno, budući da u segmentu cola pića ima vladajući položaj na tržištu, Coca-Cola će razdvojiti prodaju programa gaziranih bezalkoholnih pića od programa negaziranih bezalkoholnih pića (voćni sokovi, energetski napitci, ledeni čaj, mineralna voda, biljni napitci) i alkoholnih pića na kojima nema vladajući položaj, tako što će sklopiti posebne ugovore o poslovnoj suradnji za program gaziranih bezalkoholnih pića, a posebne ugovore o poslovnoj suradnji za negazirana bezalkoholna i alkoholna pića.

Pritom ugovori o poslovnoj suradnji koji uređuju prodaju negaziranih bezalkoholnih i alkoholnih pića mogu sadržavati odredbe o isključivoj kupnji, ali samo na način da se kupcu daje izbor hoće li u ponudi imati isključivo odabrane proizvode Coca-Cole, što isključuje istovrsne proizvode drugih proizvođača ili će u svojoj ponudi određene vrste proizvoda imati dostupnu tu vrstu proizvoda Coca-Cole, u kojem slučaju ne postoji ograničenje da u svojoj ponudi ima iste proizvode Coca-Colinih konkurenata.

Ukupno trajanje ugovora o poslovnoj suradnji koji sadrže odredbe o isključivoj kupnji može trajati najviše pet godina, a u to razdoblje se mora uračunati trajanje prethodno sklopljenih ugovora, koji su sadržavali odredbe o isključivoj kupnji, navode iz AZTN-a.

Nadalje, marketinška će ulaganja u svim ugovorima o poslovnoj suradnji biti obračunavana odvojeno za svaku kategoriju proizvoda, a ugovori više neće sadržavati odredbe o njihovoj primjeni na nove, buduće proizvode.

Osim toga, Coca-Cola se obvezala uvesti posebni program usklađenosti svog poslovanja s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, kao i posebni program izobrazbe svojih zaposlenika u području propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

AZTN je prihvatio mjere, uvjete i rokove koje je predložila Coca-Cola, budući da ih je ocijenio dostatnima za potpuno otklanjanje mogućih negativnih učinaka i ponovnu uspostavu tržišnog natjecanja, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Coca-Cola, Coca-Cola HBC Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE