GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Članice Agrokora udovoljit će zahtjevima KBZ-a za postavljanje zahtjeva za naknadu štete

Članice Agrokora udovoljit će zahtjevima KBZ-a za postavljanje zahtjeva za naknadu štete
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2018 / 16:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprave Belja, Zvijezde, PIK Vinkovaca i Vupika objavile su u ponedjeljak da će, bez sazivanja skupštine dioničara, udovoljiti traženju Kreditne banke Zagreb (KBZ) o postavljanju zahtjeva za nadoknadu šteta od Agrokora d.d. i fondova koji su sudjelovali u roll-up kreditu, napominjući pritom da taj kredit nije uzrokovao štetu tim tvrtkama.

KBZ je kao banka skrbnik, na temelju naloga klijenata koji su manjinski dioničari u četiri spomenute tvrtke iz sastava Agrokora, 21. prosinca 2017. zatražila sazivanje glavnih skupština Belja, Zvijezde, PIK Vinkovaca i Vupika, kako bi se donijele odluke o postavljanju zahtjeva za nadoknadu štete koju je tim tvrtkama, zbog jamstava koje su davale za kredite, izazvao Agrokor d.d. do maksimalno 24,03 milijarde kuna.

Zatražila je također da skupštine donesu i odluku o postavljanju zahtjeva za nadoknadu štete koju su tvrtkama izazvale skupine osoba - Agrokor d.d., Knighthead Capital Investments S.a.r.l., Knighthead Capital Investments II S.a.r.l., Kala Investmensts S.a.r.l. i Madison Pacific Trust Limited, i to do maksimalno 1,06 milijardi eura.

Uprave Belja, Zvijezde, PIK Vinkovaca i Vupika donijele su odluke kojima se udovoljava tim zahtjevima KBZ-a te će se postaviti zahtjevi za naknadu štete, ali bez sazivanja glavnih skupština.

Ističu ujedno i da za te tvrtke nije nastupila šteta niti zbog jamstva koje su te tvrtke ranije dale, kao niti zbog ugovora o najstarijem kreditu (roll-up), već su one tim kreditom dobile potrebnu likvidnost za nastavak poslovanja.

Naime, uprave tih Agrokorovih kompanija obrazlažu da je KBZ u svojstvu banke skrbnika, a na temelju naloga klijenta koji su vlasnici manjinskih udjela u spomenutim kompanijama, u mogućnosti postaviti te zahtjeve, što može ići putem sazivanja skupštine, ali to može napraviti i uprava tvrtke na prijedlog dioničara.

Također napominju da je rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu otvoren postupak izvanredne uprave nad Agrokorom od 10. travnja 2017. godine, sukladno Zakonu o izvanrednoj upravi, a kojim je između ostalog propisana zabrana pokretanja parničnih, ovršnih, postupaka osiguranja te postupaka izvan-sudske naplate protiv Agrokora.

U uvjetima kad je pokretanje parničnih postupaka pravno zabranjeno, bez obzira na to što je svrha postavljanja zahtjeva za naknadom štete zaštita interesa Belja, Zvijezde, PIK Vinkovaca i Vupika, uprave tih tvrtki drže da su dužne poštovati tu zakonsku zabranu, prije svega zbog toga što bi pokretanjem postupka za naknadu štete protiv Agrokora bili uzrokovani sudski i drugi troškovi, a nadležni sud ionako ne bi mogao postupiti po takvoj tužbi.

Dodatno, u odnosu na jamstva koje KBZ navodi svojim dopisom, iz Belja, Zvijezde, PIK Vinkovaca i Vupika napominju kako su u postupku izvanredne uprave koji je otvoren nad Agrokorom i drugim povezanim društvima prijavili svoje (uvjetne) tražbine.

Tako Belje navodi da je u postupku izvanredne uprave prijavilo (uvjetne) tražbine u iznosu od 11,4 milijarde kuna i 375 milijuna kuna, Zvijezda u iznosu 24,03 milijarde kuna, a PIK Vinkovci u iznosu od 20,7 milijardi kuna.

Uprave četiri tvrtke stava su kako šteta u pogledu jamstava nije nastupila, a smatraju i kako ugovorom o najstarijem kreditu (tzv. roll-up u iznosu od 1,06 milijardi eura) nije uzrokovala šteta, već su tim kreditom dobili potrebnu likvidnost za nastavak poslovanja.

Uprave Belja, Zvijezde, PIK Vinkovaca i Vupika u svojim očitovanjima na zahtjev KBZ-a od 21. prosinca 2017. navode kako će i bez održavanja glavne skupštine prema društvu Agrokor i spomenutim fondovima uputiti zahtjev za naknadu štete, sukladno pravima koje KBZ ima temeljem Zakona o trgovačkim društvima.

Tagovi: Agrokor, Kreditna banka Zagreb, Belje, Ledo, roll-up kredit, PIK Vinkovci, Vupik
PROČITAJ I OVO
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
UZLET
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
OSIJEK - Osječka Saponija je u prvih devet mjeseci ostvarila 38,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,5 puta veća dobit nego u istom razdoblju lani, kada je iznosila 11 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
KUPNJA
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju projekta srebrnog projetka u Varešu.
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
UPOZORENJE
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
ZAGREB - HUP- Udruga trgovine je jedinstvenog stava da vrijeme krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, a to se odnosi i na rad nedjeljom.
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
POJAČANJA
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
ZAGREB - Najveći domaći stručnjaci native oglašavanja, Silvana Mrvelj i Anita Vučinić Naprta, postali su u listopadu članovima Adria Media Zagreb tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE