GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cjepivo AstreZenece učinkovitije u manjim dozama

Cjepivo AstreZenece učinkovitije u manjim dozama
GREŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 08:41
Autor: SEEbiz
LONDON - Pogreška u doziranju otkrila je da je cjepivo protiv COVID-19 AstreZenece i Oxforda učinkovitije kad ga se manje dozira.

Vijest da je cjepivo koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište Oxford u prosjeku 70 posto učinkovito, ali može biti i do 90 posto učinkovito prvo je razveselila sve, a onda potaknula brojna pitanja. Naime, da cjepivo može biti i učinkovitije otkrilo se slučajno, kad je utvrđeno da je ispitanicima dano samo pola te potom cijela doza, piše Reuters, a prenosi Dnevnik.hr.

Znanstvena zajednica odmah je istaknula kako su vijesti o rezultatima ohrabrujuće, no i svoju sumnjuju u to da je samo ispitivanje provedeno po svim pravilima struke. S obzirom na to da bi takvi, nekonzistentni podaci, mogli naštetiti AstraZeneca u procesu odobravanja cjepiva, čini se kako ćemo na samo cjepivo morati još malo pričekati.

AstraZeneca će najvjerojatnije pokrenuti dodatna klinička ispitivanja kojima će proučavati učinkovitost cjepiva protiv COVID-19 korištenjem manje doze, rekao je šef AstraZenece Pascal Soriot za Bloomberg. Dodao je kako postoji mogućnost da njegova tvrtka pokrene potpuno novo kliničko ispitivanje s manjom dozom kako bi se utvrdilo zašto i kako je takva doza učinkovitija od pune doze.

Sad kad smo otkrili, ono što se čini kao, bolju učinkovitost, to moramo i potvrditi i zato nam je potrebna dodatna studija, dodao je Pascal.

Istaknuo je i kako bi se nova studija mogla brže provesti jer bi trebala manje ispitanika, s obzirom na to da je učinkovitost samog cjepiva već dokazana.

Iako neki stručnjaci smatraju da će to usporiti odobrenje samog cjepiva (i tako AstraZenecu staviti u nepovoljniji položaj u odnosu na Modernu i Pfizer), Soirot je uvjeren kako novo testiranje neće utjecati na odobravanje britanskih i europskih regulatora.

Tagovi: AstraZeneca, doziranje, Sveučilište Oxford
PROČITAJ I OVO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
ZELENO SVJETLO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
BEOGRAD - Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verificirala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, potvrdio je u ponedjeljak navečer beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
DIVIDENDA
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
SOLIN - AD Plastik izvijestio je kako će se 26. siječnja održati sjednica Nadzornog odbora na kojoj će se razmatrati prijedlog odluke o isplati dividende iz zadržane dobiti.
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
REZOVI
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
BRATISLAVA - AT&T je u ponedjejak objavio da će smanjiti broj zaposlenih u Slovačkoj budući da je pandemija covida 19 pogodila potražnju.
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
KATASTROFA
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
FRANKFURT - Broj putnika u zračnoj luci u Frankfurtu potonuo je zbog koronakrize u 2020. godini na razinu kakva je posljednji puta viđena 1984. godine, objavio je u ponedjeljak operater glavnog njemačkog prometnog čvorišta Fraport.
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
SUSTAV
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) počele su aktivnosti na testiranju funkcionalnosti novog sustava nadzora i upravljanja prometom na autocestama u svojoj nadležnosti, što će obavljati samo u noćnim satima i u fazama, kako bi to što manje utjecalo na protočnost prometa, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE