GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cipar želi rasvijetliti vlasništvo nad kompanijama

Cipar želi rasvijetliti vlasništvo nad kompanijama
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 09:21
Autor: SEEbiz / H
NIKOZIJA - Cipar planira idućih mjeseci uspostaviti registar vlasnika tisuća kompanija i time rasvijetliti netransparentne i složene korporativne strukture iza tvrtki-paravana, koje su ga dovele na loš glas.

Pojedinosti o tisućama tvrtki registriranih na tom mediteranskom otoku počet će se prikupljati od 16. ožujka kako bi ih se uvelo u novi registar.

Uspostavu registra nalažu propisi EU-a o sprječavanju pranja novca, a njegovi zagovornici ističu da bi mogao označiti prekretnicu za Cipar, koji je prema njihovim tvrdnjama privlačio one željne da iza tvrtki-paravana skriju svoje bogatstvo, privučeni niskim poreznim stopama.

"Tvrtkama ćemo dati rok od šest mjeseci da prikupe sve pojedinosti radi unošenja u novi sustav", izjavila je Antonia Faita-Stavride, visoka dužnosnica u ministarstvu energetike, trgovine i industrije, koordinatoru projekta.

Cipar se već dugo pokušava osloboditi imidža zemlje čija vlada prima novac od investitora bez ikakvih pitanja. Unosna shema dobivanja putovnice u zamjenu za ulaganja naglo je ukinuta prošle godine, nakon izvješća o mogućoj korupciji, podsjeća Reuters.

Inicijalni registar bit će privremena baza podataka kojoj bi vladine agencije mogle pristupiti na zahtjev, rekla je Faita-Stavride.

Nada se da će konačni sustav, s različitim razinama pristupa, biti dostupan "do kraja ove godine", ne ulazeći u pojedinosti.

Neki aktivisti u borbi protiv korupcije smatraju da to nije dovoljno.

"To još neće biti javni registar, što je aktualni uvjet na razini EU-a", upozorila je Maira Martini iz Transparency Internationala.

Da bi stvarno bio učinkovit, trebao bi biti povezan s drugim bazama podataka, kao što je vlasništvo nad nekretninama, mišljenja su aktivisti.

"To je više od puke uspostave registra", kazala je Martini. "Vlasti bi trebale moći pretraživati registar kako i kad im odgovara, a ne biti prisiljene podnositi zahtjev za pristup informacijama. Trebale bi ih također moći povezati s drugim bazama podataka", istaknula je.

Tagovi: Cipar, offshore, vlasništvo nad tvrtkama
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE