GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cipar želi rasvijetliti vlasništvo nad kompanijama

Cipar želi rasvijetliti vlasništvo nad kompanijama
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 09:21
Autor: SEEbiz / H
NIKOZIJA - Cipar planira idućih mjeseci uspostaviti registar vlasnika tisuća kompanija i time rasvijetliti netransparentne i složene korporativne strukture iza tvrtki-paravana, koje su ga dovele na loš glas.

Pojedinosti o tisućama tvrtki registriranih na tom mediteranskom otoku počet će se prikupljati od 16. ožujka kako bi ih se uvelo u novi registar.

Uspostavu registra nalažu propisi EU-a o sprječavanju pranja novca, a njegovi zagovornici ističu da bi mogao označiti prekretnicu za Cipar, koji je prema njihovim tvrdnjama privlačio one željne da iza tvrtki-paravana skriju svoje bogatstvo, privučeni niskim poreznim stopama.

"Tvrtkama ćemo dati rok od šest mjeseci da prikupe sve pojedinosti radi unošenja u novi sustav", izjavila je Antonia Faita-Stavride, visoka dužnosnica u ministarstvu energetike, trgovine i industrije, koordinatoru projekta.

Cipar se već dugo pokušava osloboditi imidža zemlje čija vlada prima novac od investitora bez ikakvih pitanja. Unosna shema dobivanja putovnice u zamjenu za ulaganja naglo je ukinuta prošle godine, nakon izvješća o mogućoj korupciji, podsjeća Reuters.

Inicijalni registar bit će privremena baza podataka kojoj bi vladine agencije mogle pristupiti na zahtjev, rekla je Faita-Stavride.

Nada se da će konačni sustav, s različitim razinama pristupa, biti dostupan "do kraja ove godine", ne ulazeći u pojedinosti.

Neki aktivisti u borbi protiv korupcije smatraju da to nije dovoljno.

"To još neće biti javni registar, što je aktualni uvjet na razini EU-a", upozorila je Maira Martini iz Transparency Internationala.

Da bi stvarno bio učinkovit, trebao bi biti povezan s drugim bazama podataka, kao što je vlasništvo nad nekretninama, mišljenja su aktivisti.

"To je više od puke uspostave registra", kazala je Martini. "Vlasti bi trebale moći pretraživati registar kako i kad im odgovara, a ne biti prisiljene podnositi zahtjev za pristup informacijama. Trebale bi ih također moći povezati s drugim bazama podataka", istaknula je.

Tagovi: Cipar, offshore, vlasništvo nad tvrtkama
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bahn: Dugotrajne zabrane korištenja prijevoza onima koji ne nose maske
MASKE
Deutsche Bahn: Dugotrajne zabrane korištenja prijevoza onima koji ne nose maske

BERLIN - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn DB) izrekle su prve dugoročne zabrane korištenja njihovih prijevoznih sredstava osobama koje su odbijale nositi zaštitne maske, prenose njemački mediji u nedjelju.

Belgijski Vision Healthcare preuzeo slovenski Sensilab
AKVIZICIJE
Belgijski Vision Healthcare preuzeo slovenski Sensilab
LJUBLJANA - Belgijska kompanija Vision Healthcare sa sjedištem u Kotrijku, u vlasništvu Yvana Vindevogela, napravila je novi iskorak u planiranoj evropskoj strategiji konsolidaciji - postala je stopostotni vlasnik slovenskog Sensilaba.
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
RURALNI RAZVOJ
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
VARAŽDIN - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Zdravko Tušek u subotu su u Varaždinu prehrambenoj tvrtki Vindija uručili devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti odobrene potpore od 22 milijuna kuna.
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
PEKING - Kina će do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19, rekao je u subotu dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC).
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
JASNA PORUKA
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
ZAGREB - Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, na N1 televiziji govorila je o dugu veledrogerijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE