GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CINS: Državne institucije Tanjugu isplatile više od 114 miliona dinara posle gašenja

CINS: Državne institucije Tanjugu isplatile više od 114 miliona dinara posle gašenja
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2018 / 11:46
Autor: SEEbiz / Beta / CINS
BEOGRAD - Novinska agencija Tanjug, ugašena je 31. oktobra 2015, odlukom Vlade Srbije o pravnim posledicama prestanka JP Tanjug, ali su od tada do kraja 2017. godine 33 institucije, javna preduzeća i lokalne samouprave isplatile toj agenciji 114,4 miliona dinara, pokazuje dokumentacija do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Prema pisanju CINS država je samo za gašenje agencije dala 76,8 miliona dinara, dok je Tanjug prošle godine založio umetnička dela kako bi odložio poreski dug na rate u trajanju od pet godina. 

Gašenje Tanjuga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koštalo je 56 miliona dinara, za potrebe socijalnih i drugih davanja. Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je više od 20,7 miliona dinara kako bi mogla da se sprovede Odluka Vlade, a to je podrazumevalo različite vrste isplata za plate, honorare, bolovanja, poreze i plaćanja različitih računa.

Uz to, državne institucije su od novembra 2015. do kraja 2017. izdvojile više od 37,6 miliona dinara za sklapanje komercijalnih ugovora sa Tanjugom. Najveće isplate više od milion dinara za osnov su imale ugovore koji su sklapani sa Tanjugom kroz sprovodjenje javnih nabavki, uglavnom za usluge medijskog praćenja.

Najviše novca dali su Centar beogradskih festivala, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, te Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Centra beogradskih festivala  platio je u 2017. godini Tanjugu 2.400.000 dinara.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalo je Tanjugu u 2017. godini 2.028.070 dinara.

"Medju dokumentacijom do koje je došao CINS nalaze se spisi o otvorenoj javnoj nabavci na osnovu koje je Ministarstvo potpisalo ugovor s Tanjugom sredinom juna 2017. godine, vredan 1.994.000 dinara, a na kojoj je ova agencija bila jedini ponudjač", navodi CINS.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Tanjugu je prošle godine uplatila 1.298.520 dinara.
Finansijski izveštaj Tanjuga za 2017. još nije objavljen, a u onom za 2016. godinu piše da je iz Ministarstva najavljeno da se rešenje za nastavak rada agencije traži u okviru nove medijske strategije.

Tagovi: CINS, Tanjug, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije
PROČITAJ I OVO
Gubitak HT Eroneta u prvom polugodištu blizu 3,4 miliona KM
U MINUSU
Gubitak HT Eroneta u prvom polugodištu blizu 3,4 miliona KM
MOSTAR - Kompanija HT Eronet iz Mostara u prvom polugodištu poslovala je sa gubitkom od oko 3,4 miliona KM, izjavila je izvršni direktorica za finansije Gordana Bilić.
Jamp nastavio povećavati udjel u Bosnalijeku
DOKUP
Jamp nastavio povećavati udjel u Bosnalijeku
SARAJEVO - Kompanija Jamp s.r.o. iz Slovačke nastavila je povećavati udio u sarajevskom Bosnalijeku.
Prošli tjedan 19 posto manje fiskaliziranih računa nego lani
RAČUNI
Prošli tjedan 19 posto manje fiskaliziranih računa nego lani
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 19 posto, a njihov iznos za 15 posto, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.
Eurowings obnovio promet na liniji Stuttgart - Osijek
LINIJE
Eurowings obnovio promet na liniji Stuttgart - Osijek
ZAGREB - Ove nedjelje, 2. kolovoza, poznata njemačka niskobudžetna aviokompanija obnovila je promet na liniji Stuttgart - Osijek.
Tedeschi: Nisam financirao Možemo!
JASNA PORUKA
Tedeschi: Nisam financirao Možemo!
ZAGREB - Danima se već u kuloarima spominje kako su platfotmu Možemo! izdašno financirali Emil Tedeschi i Atlantic Grupa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE