GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici

Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 20:19
Autor: SEEbiz
CELJE - Cinkarna Celje raspodijelit će gotovo cijelu raspodjeljivu dobit među dioničarima. Dok su Uprava i Nadzorni odbor predložili da dividenda po dionici iznosi 11 eura bruto, dioničari su na današnjoj skupštini podržali protuprijedlog prema kojem će dobiti dividendu od 21 eura po dionici.

Dobit Cinkarne Celje za 2020. godinu iznosi 16,5 milijuna eura. Prema prijedlogu uprave, 8,6 milijuna eura podijelilo bi se među dioničare, a preostalih 7,9 milijuna prenijelo bi se u poslovnu 2021. godinu, odgovorno odgovorio na još uvijek vrlo neizvjesnu makroekonomsku situaciju povezanu s pandemijom covida-19.

No, na glavnoj skupštini, kojoj je prisustvovalo 65,9 posto kapitala, potporu je dobio protuprijedlog dioničara Evestora za izdvajanje 16,4 milijuna eura dividende. Tvrtka će ih isplatiti 24. lipnja, a za prijenos u poslovnu 2021. godinu ostat će samo 116.234 eura, stoji u najavi rezolucija skupštine objavljenim na mrežnim stranicama Ljubljanske burze.

Lani je Cinkarna Celje ostvarila 172,4 milijuna eura prihoda, što je otprilike isto kao i 2019. Neto dobit pala je za 12 posto, na 18,95 milijuna eura, ali je i dalje bila 34 posto iznad planova, nerevidirano izvješće objavljeno u ožujku, izvješće o prošlom godine zabilježio je Upravni odbor.

Skupštini je nazočio i predstavnik Sveslovenskog udruženja malih dioničara (VZMD) koji je, raspravljajući o godišnjem izvješću za 2020. godinu, predložio povećanje investicijskih fondova na godišnjoj razini na najmanje 20 milijuna eura ili za najmanje 100 milijuna eura u pet godina. Prema VZMD-u, tvrtka bi za tri do pet godina mogla ostvariti 215 milijuna eura prihoda i 42 milijuna eura dobiti uz znatno razvojnije i ambicioznije poslovanje, a dividende bi mogle doseći i do 30 eura po dionici.

Nakon što je Aleš Skok dao ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora u prosincu prošle godine zbog imenovanja predsjednikom Uprave, Cinkarna Celje danas je dobila i jednog novog nadzornika. Mitja Svoljšak svoj će petogodišnji mandat nastupiti 16. lipnja.

Tagovi: Cinkarna, dividenda, Cinkarna Celje
PROČITAJ I OVO
BAT uvodi medicinsku kanabis u proizvodnju
KANABIS
BAT uvodi medicinsku kanabis u proizvodnju
LONDON - Najveća britanska duhanska tvrtka British American Tobacco (BAT) planira uvesti medicinsku kanabis u proizvodnju i navodi da je to "dio budućnosti".
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
SOLIDNO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
ZAGREB - Optima Telekom Grupa je u prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila manju EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 2,7%.
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
RADIO
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
ZAGREB - Radio 101 izgubio je koncesiju. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da se koncesija na frekvenciji 101 MHz dodijeli Top Radiju.
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
BROOKLYN - Američka farmaceutska kompanija Pfizer povećala je u srijedu prognoze prodaje cjepiva protiv covida-19, koje je razvila s njemačkim BioNTechom, za 28,8 posto, na 33,5 milijardi dolara.
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
SKOK
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
ZAGREB - Kraš grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 21,9 milijuna kuna, što je rast od 8,6 milijuna kuna ili 64,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša objavljeno u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE