GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cinkarna Celje u SAD-u deponirala 30 tona radioaktivnog otpada

Cinkarna Celje u SAD-u deponirala 30 tona radioaktivnog otpada
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2019 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
CELJE - Slovensko poduzeće Cinkarna iz Celja,  jedan od većih industrijskih onečiščivača u toj zemlji, objavilo je u srijedu da je uspješno riješilo dugogodišnji problem zbrinjavanja radioaktivog materijala koji se stvara u procesu proizvodnje titanijevog dioksida te ga je, uz pomoć slovenske agencije za radioaktivne otpatke i dozvolu američkih vlasti, deponiralo u američkoj državi Idaho.

Poduzeće je u pretežitom, 46-postotnom vlasništvu države i najveći proizvođač titanijevog dioksida (TiO2), spoja koji se  kao bijeli pigment upotrebljava u kemijskoj i kozmetičkoj industriji, ali i kao dodatak hrani, što se zadnjih godina dovodi u pitanje zbog mogućih negativnih posljedica za zdravlje.U procesu proizvodnje titanijevog dioksida nastaje kontaminirani talog, "prirodni radionukleidi", koji se godinama pohranjivao u metalne bačve od 208 litara, a rješenje za trajno rješavanje tog pitanja tražilo se u spaljivanju, trajnom skladištenju, deponiranju ili preradi u tzv. "zeleni beton".

Nijedna opcija nije se pokazala optimalnom pa je 30 tona takvog otpada uspješno zbrinuto u SAD-u, u državi Idaho, za što su osigurane sve potrebne dozvole, objavila je Cinkarna u priopćenju za javnost. Na taj je način, kako navode, riješen ekološki problem za poduzeće i za grad, a  na koji su dugo upozoravale i ekološke udruge.

- Uspješno zaključen projekt izvoza radioaktivno kontaminiranih otpadaka imat će pozitivan učinak i na rezultate poslovanja u ovoj godini jer će se smanjiti potreba visokih financijskih rezervacija, a na manjim poreznih troškovima uštedjet će 4 milijuna eura godišnje, navelo je poduzeće u priopćenju za dioničare preko Ljubljanske burze.

Kako piše mariborski list "Večer", Cinkarna je zadnjih godina ostvarivala visoke profite na proizvodnji titanijeva dioksida koji je jako tražen i ostvarivao visoke cijene, te dio njegove proizvodnje preseliti u Srbiju budući da u Celju više nema mjesta za povećanje produkcije.

No, od toga se odustalo nakon što su cijene titanijeva dioksida pale u prvom redu zbog američkog embarga na uvoz tog proizvoda iz Kine, koja je najveći svjetski proizvođač, pa je američko tržište kompenzirala izvozom u Europu.Civilne i druge udruge u Celju, trećem najvećem slovenskom gradu, već godinama upozoravaju na ekološke probleme tog grada vezane na industrijsko onečišćenje koje je trajalo desetljećima, osobito na prostoru stare tvornice Cinkarna, ali i na današnje ispuste u zrak iz kemijske proizvodnje Cinkarne.

Jedna od od tih udruga tvrdi da je na području celjske kotline oko 7000 hektara prekomjerno onečišćene zemlje, od čega je 2800 hektara poljoprivrednih površina, te da država i lokalne vlasti presporo rješavaju pitanja povezana s onečišćenjem zraka i zemlje, te ne saniraju situaciju kako bi trebalo.

Tagovi: Cinkarna Celje, radioaktivni otpad, titanijev dioksid
PROČITAJ I OVO
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
CERTIFIKAT
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
NAŠICE - Tvornica cementa i vodeći proizvođač, prijevoznik i ugrađivač svježeg betona u Republici Hrvatskoj NEXE d.d, nagrađena je međunarodnim „ICERTIAS Customers’ Friend” certifikatom čime je prepoznata vrhunska razina usluge tvrtke.
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
REZOVI
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
LOS ANGELES - Disney je izvijestio kako je primoran otpustiti blizu 32.000 radnika dok tematski parkovi ove kompanije zjape prazni širom svijeta uslijed teških posljedica pandemije koronavirusa.
Žito i Belje na vrhu prema prihodima u urbanoj aglomeraciji Osijek
VRH
Žito i Belje na vrhu prema prihodima u urbanoj aglomeraciji Osijek
OSIJEK - Poduzetnici urbane aglomeracije Osijek u 2019. godini su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 21,5 milijardi kuna, što je 76,5 posto ukupnih prihoda poduzetnika Osječko-baranjske županije, pokazuju podaci Fine.
Montenegro Airlines u velikim problemima zbog narušene likvidnosti
PROBLEMI
Montenegro Airlines u velikim problemima zbog narušene likvidnosti
PODGORICA - Državni avio-prevoznik Montengro Airlines (MA) nije imao uplate iz državnog budžeta nakon 31. avgusta, posluje otežano, nije još isplaćena oktobarska plata, a ima i zaostale obaveze za najam aviona, motora i dug dobavljačima.
Austrian Airlines nakratko se vraća u Zračnu luku Zagreb
POVRATAK
Austrian Airlines nakratko se vraća u Zračnu luku Zagreb

ZAGREB - Austrian Airlines nakratko će obnoviti promet na liniji Beč - Zagreb. U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana austrijska će kompanija obaviti 14 operacija između glavnih gradova Austrije i Hrvatske.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE