GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cimos iz zeničkog pogona odvozi mašine i umanjuje likvidacionu masu

Cimos iz zeničkog pogona odvozi mašine i umanjuje likvidacionu masu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2017 / 07:31
Autor: SEEbiz / Fena
ZENICA - Oko 150 zaposlenika kompanije Cimos Zenica, koja je prestala s proizvodnjom krajem jula, zabrinuto je za svoj status s obzirom na to da je glavna uprava Cimosa u Kopru (Republika Slovenija), nakon zatvaranja svojih pogona u Sarajevu i Srebrenici odlučila da i zenički pogon ide u likvidaciju.

Članovi sindikata "Cimosa" Zenica uputili su još prošle sedmice upravi kompanije zahtjev da se trenutno suzdrži od odvoženja mašina i opreme iz zeničke fabrike, s obzirom na to da takvim aktivnostima smanjuje vrijednost likvidacione mase i čini krivična djela nesavjesnog privrednog poslovanja i uzrokovanja likvidacije preduzeća.

"Ukoliko se nastavi sa takvim aktivnostima, sindikat će podnijeti krivičnu prijavu protiv uprave, jer će izvlačenje vrijedne imovine iz pogona dovesti do nemogućnosti izmirenja obaveza prema povjeriocima, pa i prema radnicima u postupku likvidacije", kažu sindikalisti zeničkog pogona.

Oni ističu da raspolažu saznanjima o odvoženju skupih strojeva za mašinsku obradu metala i o namjerama uprave preduzeća da odvezu ostale mašine i opremu iz mjerne laboratorije.

Nakon najave likvidacije preduzeća u Zenici 13 radnika se nagodilo sa upravom kompanije o odustajanju od tužbi u zamjenu za radno zbrinjavanje u jednoj od Cimosovih livnica u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, dok se ostatak radnika još nada povoljnim rezultatima pregovora između sindikata i uprave iz Kopra vezano za iznos za otpremnine. Radnici napominju da ne odustaju od tužbi koje su ranije podnijeli, jer su oštećeni po osnovu kolektivnih ugovora.

Do kraja ovog mjeseca najavljen je još jedan sastanak predstavnika sindikata i uprave kompanije u vezi sa zbrinjavanjem radnika zeničkog "Cimosa", kada bi trebalo da se zna više šta slovenska direkcija namjerava učiniti sa pogonom u Zenici.

Tagovi: Cimos Zenica, Cimos
PROČITAJ I OVO
EU odbila naručiti dodatnih 100 milijuna doza AstraZenece
POTEZI
EU odbila naručiti dodatnih 100 milijuna doza AstraZenece
BRUXELLES - Europska unija odbila je naručiti dodatnih 100 milijuna doza cjepiva tvrtke AstraZeneca, piše CNN.
Nestle: Organska stopa rasta prihoda od 7,7 posto
RAST
Nestle: Organska stopa rasta prihoda od 7,7 posto
VEVEY - Pojačana potražnja za kavom i hranom za kućne ljubimce potaknula snažan rast prihoda švicarske prehrambene grupe Nestle u prvom tromjesečju, pokazuje preliminarno izvješće objavljeno u četvrtak.
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
OTKUP
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
ZRENJANIN – Fortenova Grupa je pokrenula prinudni otkup akcija „Dijamanta“, a za svaku od 10.265 akcija biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju
LEASING
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izvanrednom nadzoru 9 leasing društava, koja pokrivaju više od 90 posto ukupne imovine tog tržišta u Hrvatskoj, utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa kod njih osam, procijenivši da je nepravilnostima obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE