GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cimos iz zeničkog pogona odvozi mašine i umanjuje likvidacionu masu

Cimos iz zeničkog pogona odvozi mašine i umanjuje likvidacionu masu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2017 / 07:31
Autor: SEEbiz / Fena
ZENICA - Oko 150 zaposlenika kompanije Cimos Zenica, koja je prestala s proizvodnjom krajem jula, zabrinuto je za svoj status s obzirom na to da je glavna uprava Cimosa u Kopru (Republika Slovenija), nakon zatvaranja svojih pogona u Sarajevu i Srebrenici odlučila da i zenički pogon ide u likvidaciju.

Članovi sindikata "Cimosa" Zenica uputili su još prošle sedmice upravi kompanije zahtjev da se trenutno suzdrži od odvoženja mašina i opreme iz zeničke fabrike, s obzirom na to da takvim aktivnostima smanjuje vrijednost likvidacione mase i čini krivična djela nesavjesnog privrednog poslovanja i uzrokovanja likvidacije preduzeća.

"Ukoliko se nastavi sa takvim aktivnostima, sindikat će podnijeti krivičnu prijavu protiv uprave, jer će izvlačenje vrijedne imovine iz pogona dovesti do nemogućnosti izmirenja obaveza prema povjeriocima, pa i prema radnicima u postupku likvidacije", kažu sindikalisti zeničkog pogona.

Oni ističu da raspolažu saznanjima o odvoženju skupih strojeva za mašinsku obradu metala i o namjerama uprave preduzeća da odvezu ostale mašine i opremu iz mjerne laboratorije.

Nakon najave likvidacije preduzeća u Zenici 13 radnika se nagodilo sa upravom kompanije o odustajanju od tužbi u zamjenu za radno zbrinjavanje u jednoj od Cimosovih livnica u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, dok se ostatak radnika još nada povoljnim rezultatima pregovora između sindikata i uprave iz Kopra vezano za iznos za otpremnine. Radnici napominju da ne odustaju od tužbi koje su ranije podnijeli, jer su oštećeni po osnovu kolektivnih ugovora.

Do kraja ovog mjeseca najavljen je još jedan sastanak predstavnika sindikata i uprave kompanije u vezi sa zbrinjavanjem radnika zeničkog "Cimosa", kada bi trebalo da se zna više šta slovenska direkcija namjerava učiniti sa pogonom u Zenici.

Tagovi: Cimos Zenica, Cimos
PROČITAJ I OVO
Telemach tužbom od Telekoma Slovenije potražuje 30 milijuna eura
TUŽBA
Telemach tužbom od Telekoma Slovenije potražuje 30 milijuna eura
LJUBLJANA - Telemach je podnio tužbu protiv Telekoma Slovenija Okružnom sudu u Ljubljani zbog navodnih povreda regulatornih odluka i zlouporabe dominantnog položaja, tražeći odštetu u iznosu od 28,8 milijuna eura.
Kinezi prodaju ljubljansku Fotonu
PRODAJA
Kinezi prodaju ljubljansku Fotonu
LJUBLJANA - Četiri godine nakon što je kineski fond Agic kupio većinski udio jednog od vodećih svjetskih proizvođača lasera, ljubljansku Fotonu, povlači se iz investicije, izvijestili su Finance i Bloomberg.
Heineken udvostručio dobit, ali servirao i upozorenje
POLA GODINE
Heineken udvostručio dobit, ali servirao i upozorenje
BRUXELLES - Nizozemski proizvođač piva Heineken u prvoj polovini godine ostvario je dvostruko veću operativnu dobit nego u istom razdoblju godinu ranije, u visini od 1,63 milijarde eura prije jednokratnih stavki, objavila je u ponedjeljak ta kompanija.
Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.
CESTARINE
Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.
ZAGREB - Tijekom proteklog vikenda na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet 926 tisuća vozila i naplaćena cestarina od 52,9 milijuna kuna, što su porasti za više od 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i blagi porasti u odnosu na rekordnu 2019., priopćili su u ponedjeljak iz HAC-a.
Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz
LIKVIDACIJA
Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz
VRANJE - Geoks odlazi u likvidaciju, a svi zaposleni - njih oko 1.200 - ostaju bez posla, stoji u oglasu koji je kompanija jutros objavila na oglasnoj tabli i portirnici fabrike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE