GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda predvodile skok cijena hrane u lipnju

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda predvodile skok cijena hrane u lipnju
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2017 / 13:50
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane ponovo su porasle u lipnju, predvođene skokom cijena mlijeka i mliječnih proizvoda nadomak najviše razine u tri godine, a potporu im je pružila i skuplja pšenica, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u lipnju za 1,4 posto u odnosu na svibanj, na prosječna 175,2 boda, utvrdio je FAO. U odnosu na prošlogodišnji lipanj njegova je vrijednost viša sedam posto.

Najviše su u lipnju na mjesečnoj razini poskočile cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 8,3 posto, čime se vrijednost odgovarajućeg indeksa približila najvišoj razini u tri godine.

Cijene maslaca pritom su poskočile čak 14,1 posto u odnosu na svibanj, dosegnuvši najvišu razinu otkada su u FAO-u počeli pratiti taj pokazatelj, a kao razlog navode se ograničene količine za izvoz u ključnim zemljama proizvođačima.

Žitarice su također znatno poskupjele, za 4,2 posto u odnosu na svibanj, predvođene skokom cijena pšenice visoke proteinske vrijednosti zbog loših vremenskih prilika u SAD-u koje bi mogle nepovoljno utjecati na urod. Suprotan trend bilježi kukuruz čije su se cijene našle pod pritiskom zbog rekordnog uroda u Južnoj Americi.
Najblaže su pak u prošlom mjesecu porasle cijene mesa, za 1,8 posto u odnosu na svibanj, pokazuje izvješće FAO-a.
Šećer je pak u lipnju oštro pojeftinio, za 13,4 posto u odnosu na svibanj, uz klizanje cijena na najnižu razinu u 16 mjeseci pod utjecajem velike izvozne ponude posebno iz Brazila. Paralelno ih je zakočila slabašna potražnja, primjećuju u FAO-u.

Očekivana obilna opskrba žitaricama u sezoni 2017/2018.

U odvojenom izvješću FAO procjenjuje da će globalna opskrba žitaricama u sezoni 2017/2018. vjerojatno ponovo biti obilna, a posebno izdvajaju očekivanu dobru opskrbu kukuruzom zahvaljujući rekordnom urodu u Južnoj Americi.

Predviđaju obilnu ponudu pšenice, uz moguću blago smanjenu opskrbu sortama visoke proteinske vrijednosti zbog pogoršanih izgleda za urod u SAD-u.
Prognoza ovogodišnje proizvodnje žitarica snižena je pak za 1,2 milijuna tona, na 2,593 milijarde tona, što bi predstavljalo blago smanjenje u odnosu na prošlogodišnju razinu a odražavalo bi manju proizvodnju pšenice i raži ponajprije u Europskoj uniji.
U FAO-u pritom procjenjuju da će ove godine u svijetu biti proizvedeno 739,9 milijuna tona pšenice, čime su blago snizili lipanjsku prognozu, i to zbog očekivanog manjeg uroda u EU i Ukrajini povezano sa sušom.

Proizvodnja kukuruza i ostalih žitarica koje se koriste za prehranu ljudi i stoke trebala bi dosegnuti 1,35 milijardi tona, što je neznatno više no što su u FAO-u prognozirali u lipnju. Kao razlog navode poboljšane izglede za proizvodnju kukuruza s obzirom na veće zasijane površine u SAD-u no što se dosada procjenjivalo, te na očekivano povećanje proizvodnje u južnoj Africi.

Potražnja za žitaricama trebala bi u sezoni 2017/2018. blago porasti, na 2,584 milijardi tona.

Time bi ukupne zalihe žitarica na kraju sezone trebale dosegnuti novi rekord od oko 704 milijuna tona. Najviše bi pritom trebale porasti zalihe pšenice, na rekordnih 256 milijuna tona, što bi bilo čak 3,5 posto više u odnosu na početak sezone.
FAO je u izvješću povisio procjenu globalne trgovine žitaricama u 2017/2018. godini, na 395 milijuna tona, što i dalje predstavlja pad obujma trgovine za blagih 0,6 posto u odnosu na sezonu 2016/2017.

Pritom bi globalna trgovina pšenicom trebala pasti za 1,4 posto, na gotovo 172 milijuna tona, dok bi se trgovina skupinom žitarica koje uključuju kukuruz trebala zadržati na procijenjenoj razini iz prethodne sezone kada je iznosila 178,8 milijuna tona.

Tagovi: cijene hrane, mlijeko, žitarice, pšenica, šećer, meso
PROČITAJ I OVO
Medijima od države 10 milijuna kuna, dobitnici Styria, Katolički radio i Extra FM
DRŽAVA I MEDIJI
Medijima od države 10 milijuna kuna, dobitnici Styria, Katolički radio i Extra FM
ZAGREB - Mediji su iz državnog proračuna u 2020. dobili najmanje 10 milijuna kuna, od novinskih nakladnika najviše Styria, a od radija najviše su profitirali Narodni radio, Katolički radio i Extra FM, pokazuju dosad objavljeni podaci iz istraživanja portala Media daily.
Australija odobrila Pfizerovo cjepivo, upozorila na ograničenu opskrbu AstraZenece
CJEPIVA
Australija odobrila Pfizerovo cjepivo, upozorila na ograničenu opskrbu AstraZenece
CANBERRA - Australija je u ponedjeljak odobrila Pfizer-BioNTechovo cjepivo protiv covida-19, ali upozorila da će zbog međunarodnih problema s proizvodnjom AstraZenece zemlja morati distribuirati lokalno proizvedeno cjepivo ranije nego što je planirala.
Berniejeve rukavice proslavile učiteljicu iz Vermonta
INSTANT SLAVA
Berniejeve rukavice proslavile učiteljicu iz Vermonta
NEW YORK - Jennifer Ellis nikad nije upoznala Bernieja Sandersa, ali uživa u svojih 15 minuta slave zahvaljujući senatoru iz Vermonta koji je svojim odjevnim stilom oteo 'show' na inauguraciji Joea Bidena.
Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca
SLOTOVI
Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca
PODGORICA - Osim slot koordinacije za aerodrom Beč, koja je otkazala 15. januara, sve preostale slot koordinacije za period zimske, kao i za predstojeću ljetnju sezonu, su odobrile rok do 31. januara za dostavljanje konačne informacije da li će kompanija nastaviti sa obavljanjem saobraćaja, ili će nova kompanija preuzeti taj saobraćaj, kažu u Montenegro Airlinesu u izjavi za CdM.
Neke austrijske i njemačke kompanije ne žele cijepljene radnike
NEOBIČNO
Neke austrijske i njemačke kompanije ne žele cijepljene radnike
BERLIN – Uprava poduzeća Mentrup Bedachung und Holzbau iz njemačke pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija, objavila je na Facebooku priopćenje da, ako se netko od zaposlenih cijepi – dobija momentalni otkaz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE