GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane stagnirale u travnju

Cijene hrane stagnirale u travnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2018 / 15:23
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane stagnirale su u travnju budući da su više cijene žitarica i mliječnih proizvoda neutralizirale pad cijena šećera i biljnih ulja, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda bio je u travnju gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je u prosjeku 173,5 bodova. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec viši je za 2,7 posto, izračunali su u FAO-u.

Najviše je u travnju porastao indeks koji mjeri kretanja cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,4 posto u odnosu na ožujak, zrcaleći snažnu potražnju za svim mliječnim proizvodima i izmjenu procjena izvoznih kapaciteta na Novom Zelandu nakon neočekivano velikog pada proizvodnje mlijeka.

Indeks cijena žitarica također je značajnije uvećan, za 1,7 posto u odnosu na ožujak, poduprt višim cijenama pšenice zbog rizika povezanih s vremenom koji bi mogli utjecati na urod u Sjedinjenim Državama. Paralelno je smanjena proizvodnja kukuruza u Argentini zbog suše i manjih zasijanih površina u SAD-u podigla cijene te žitarice.

U odnosu na prošlogodišnji travanj cijene žitarica više su 15,4 posto.

Šećer je pak značajnije pojeftinio u travnju na mjesečnoj razini, za 4,8 posto, čime je nastavljen trend pada njegovih cijena započet u prosincu. Niže cijene odražavaju višak u opskrbi zbog rekordne proizvodnje na Tajlandu i u Indiji i pad vrijednosti brazilskog reala. Brazil je najveći svjetski proizvođač dok Indija zauzima drugo mjesto.

U odnosu na prošlogodišnji travanj cijene šećera niže su 24 posto.

Izrazitije su u travnju na mjesečnoj razini pale i cijene biljnih ulja, za 1,4 posto, dok su cijene mesa pale za blažih 0,9 posto, pokazuje FAO-ovo izvješće.

Očekuje se pad proizvodnje i zaliha žitarica u sezoni 2018/2019.

Prema prvim prognozama za poljoprivrednu sezonu 2018/2019. globalna proizvodnja žitarica trebala bi se smanjiti za 1,6 posto u odnosu na 2017. godinu kada je bila blizu rekordne razine.

U FAO-u procjenjuju proizvodnju u novoj sezoni na 2,607 milijardi tona.

Glavni je razlog očekivani pad proizvodnje kukuruza, na 1,047 milijardi tona, povezan u prvom redu s manjom proizvodnjom u SAD-u. I drugi veliki proizvođači trebali bi proizvoditi manje te žitarice, među kojima FAO navodi Argentinu, Brazil, Europsku Uniju i Južnoafričku Republiku.

Proizvodnja pšenice također bi se trebala smanjiti zbog očekivanog pada proizvodnje u Ruskoj Federaciji nakon iznimnog prošlogodišnjeg uroda. U svijetu bi tako ove godine trebalo biti proizvedeno ukupno 746,6 milijuna tona pšenice, 1,5 posto manje u odnosu na iznadprosječnu prošlogodišnju razinu.

Potražnja za žitaricama trebala bi pak prema novoj FAO-ovoj prognozi dosegnuti rekordnih 2,626 milijardi tona, što je za 0,6 posto više nego u prethodnoj sezoni.

Pritom bi potražnja za pšenicom trebala porasti 0,8 posto a glavni motor povećanja ukupne potražnje za žitaricama trebao bi biti 2,8-postotni skok potražnje za kukuruzom, na rekordnih 615 milijuna tona, u čemu bi trebali prednjačiti Kina i Južna Amerika.

To bi značilo da će na kraju sezone u 2019. godini zalihe žitarica biti manje za 2,7 posto nego na početku sezone i kliznuti na 735,5 milijuna tona, što u FAO-u pripisuju ponajviše očekivanom smanjenju zaliha kukuruza u Kini.

Zalihe pšenice trebale bi porasti za 0,8 posto, na 279 milijuna tona, budući da bi njihovo nastavljeno povećanje u Kini trebalo nadmašiti pad u nizu velikih izvoznica, uključujući EU i SAD.

Obujam međunarodne trgovine žitaricama trebao bi se u sezoni 2018/2019. smanjiti za skromnih 0,6 posto u odnosu na očekivani rekord u protekloj sezoni i kliznuti na 406 milijuna tona, procjenjuju u FAO-u.

Tagovi: Cijene hrane, žitarice, meso, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Air France-KLM uskoro ponovo leti za Italiju
LETOVI
Air France-KLM uskoro ponovo leti za Italiju

PARIZ - Grupa Air France-KLM od idućeg će tjedna obnoviti letove za Italiju, nakon što je ta zemlja počela s postepenim popuštanjem restriktivnih mjera uvedenih u borbi protiv koronavirusa.

Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
LETOVI
Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
BEOGRAD - Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air saopštila je danas da će uvesti nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salzburga od 2. i 3. jula, kao i da će od 2. jula leteti za Tuzlu.
Boškinac dobio Michelinovu zvjezdicu
RESTORANI
Boškinac dobio Michelinovu zvjezdicu
NOVALJA - U sklopu akcije unutar koje se svim hrvatskim restoranima što su zahvaljujući svojoj kvaliteti dobili neku od prestižnih oznaka najutjecajnijeg svjetskog gastronomskog vodiča, znanog Michelina, danas je svoju prestižnu oznaku dobio i restoran Boškinac iz Novalje.
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
KOPER - Luka Koper je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 7 milijuna eura što je čak 48 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i tri posto iznad plana.
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE