GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane blago pale u lipnju, prvi puta u ovoj godini

Cijene hrane blago pale u lipnju, prvi puta u ovoj godini
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2019 / 14:20
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Cijene hrane blago su pale u lipnju, prekinuvši ovogodišnji uzlazni trend budući da su niže cijene mlijeka, mliječnih proizvoda i biljnih ulja prevagnule nad osjetnim poskupljenjem kukuruza zbog očekivane osjetno slabije izvozne ponude SAD-a, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u lipnju za 0,3 posto u odnosu na revidiranu svibanjsku vrijednost i iznosio je u prosjeku 173 boda. Time je prekinut rast cijena u ovoj godini koje su se u prošlom mjesecu gotovo izjednačile s razinom iz lipnja 2018.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 11,9 posto u odnosu na svibanj, pritisnute slabom potražnjom za sirom i maslacem. Zamjetno su smanjene i cijene biljnih ulja, za 1,6 posto, odražavajući pojeftinjenje palminog i sojinog ulja u uvjetima slabe uvozne potražnje i očekivanja obilne ponude.

Indeks koji iskazuje kretanje cijena žitarica poskočio je pak u lipnju za 6,7 posto u odnosu na svibanj, slijedom očekivanja osjetno slabije izvozne ponude kukuruza u SAD-u, što se odrazilo i na cijene pšenice. Osjetno je poskupio i šećer, za 4,2 posto u odnosu na svibanj, poduprt jačanjem brazilskog reala prema dolaru.

Indeks koji iskazuje kretanje cijena mesa porastao je 1,5 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u svibnju zahvaljujući snažnoj uvoznoj potražnji u istočnoj Aziji za ovčetinom, svinjetinom i mesom peradi kako bi se nadoknadila smanjena domaća proizvodnja zbog epidemije afričke svinjske kuge.

U odvojenom je izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO potvrdio procjenu iz lipnja prema kojoj bi proizvodnja žitarica ove godine trebala porasti 1,2 posto, na 2,685 milijardi tona. Proizvodnja pšenice trebala bi porasti 5,6 posto, na oko 771 milijun tona, zahvaljujući rekordnoj proizvodnji u Indiji.

Proizvodnja žitarica koje se koriste za prehranu ljudi i stoke, poput kukuruza, trebala bi se pak blago smanjiti u odnosu na prošlu godinu, na 1,398 milijardi tona, zbog slabijih izgleda za urod ponajprije u SAD-u, te u pojedinim dijelovima Afrike i u Kini.

Potvrđena je i procjena potrošnje žitarica koja bi se trebala povećati za jedan posto u odnosu na prošlu godinu i dosegnuti 2,71 milijardu tona. FAO je pak snizio procjenu zaliha žitarica na kraju tekuće sezone 2019/2020., na 828 milijuna tona, što bi značio da će na kraju sezone biti 3,2 posto niže nego na početku. Glavni je razlog očekivani pad zaliha kukuruza za čak 12,4 posto, najvećim dijelom u Kini i SAD-u. Globalne zalihe pšenice trebale bi porasti 4,5 posto.

Podignuta je pak procjena povećanja obujma trgovine žitaricama u ovoj godini, s 1,4 na dva posto, uz procijenjeni obujam trgovanja od 415 milijuna tona. U FAO-u objašnjavaju novu procjenu izglednim snažnim oporavkom trgovine pšenicom, koja bi se trebala povećati 3,9 posto zahvaljujući većem izvozu Australije, Europske unije i Ruske Federacije.

Tagovi: cijene hrane, Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, žitarice, kukuruz, meso, mlijeko, šećer
PROČITAJ I OVO
Plantaže sedam puta povećale prodaju na hrvatskom tržištu
UZLET
Plantaže sedam puta povećale prodaju na hrvatskom tržištu
PODGORICA - Plantaže od 2016. izvoze vina na tržište Hrvatske pod privatnom markom "platinum" (private label), saopšteno je Pobjedi iz kompanije Plantaže.
Mihajlović: Još nismo dodelili pomoć Air Serbiji, ali hoćemo
POMOĆ
Mihajlović: Još nismo dodelili pomoć Air Serbiji, ali hoćemo
BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da još nikakva pomoć nije dodeljena Air Serbiji, ali da nema sumnje da će država pomoći.
Konzum i dalje najjači trgovac, a Schwarz grupa nastavlja rasti
TRGOVINA
Konzum i dalje najjači trgovac, a Schwarz grupa nastavlja rasti

ZAGREB - Konzum plus je i prošle godine bio najjači trgovac na malo mješovitom robom na hrvatskom tržištu, no njegov je udio blago pao zbog rasta glavnih konkurenata, dviju članica Schwarz grupe - Lidla i Kauflanda, pokazuju rezultati istraživanja tržišta distributivne trgovine na malo koje je u četvrtak objavio AZTN.

Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda
OČEKIVANJA
Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda
POREČ – Na Glavnoj skupštini Valamar Riviere predočeni su rezultati poslovanja 2019. godine, u kojoj je Valamar ostvario dvoznamenkasti rast prihoda na 2,22 milijarde kuna te rast operativne dobiti od 11%.
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije
AKVIZICIJE
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije

ZAGREB - Enterprise Investors kontinuirano promatra nove prilike za ulaganja u Jadranskoj regiji, pa tako i Hrvatskoj, dok je trgovački lanac Studenac identificirao daljnje potencijalne akvizicije, koje bi trebao realizirati do iduće godine, izjavio je u četvrtak partner u tom fondu Michal Kedzia.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE