GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena uvezene jabuke u Hrvatsku 133 posto viša od hrvatske izvozne

Cijena uvezene jabuke u Hrvatsku 133 posto viša od hrvatske izvozne
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2019 / 14:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Domaća proizvodnja jabuka u 2018. godini snažno je porasla, no vrijednost njihova izvoza pala je za gotovo 30 posto, dok je istodobno uvoza porasla za 10 posto, pri čemu je uvozni kilogram prosječno stajao 0,63 eura, što je čak 133 posto više od prosječne cijene za kilogram izvezene hrvatske jabuke.

Iz HGK ističu da se proizvodnja jabuka u Hrvatskoj u 2018. povećala 65 posto u odnosu na godinu ranije, no kako je unatoč tome izvoz pao za gotovo 20 posto, s 30.103 tona na 24.297 tona, dok je vrijednost izvoza smanjena za gotovo 30 posto, s 9,2 milijuna eura na 6,6 milijuna.

Istovremeno, navode iz HGK, prošle godine u Hrvatsku je uvezeno 16.298 tona jabuka, što je više od 15 posto manje nego u 2017. Međutim, vrijednost uvoza prošle se godine povećala za gotovo 10 posto, s 9,57 milijuna na 10,4 milijuna eura.

"Uvozni kilogram smo cijenili 0,63 eura, što je čak 133 posto više nego što smo dobivali za kilogram u izvozu, čija je prosječna cijena dosezala tek 0,27 eura. U 2017. smo također uvozili za značajnije višu cijenu, kada smo kilogram prosječno plaćali 0,49 eura u odnosu na 0,31 euro, koliko smo prosječno dobivali za kilogram izvoza", upozoravaju iz Komore.

Pritom, iz Hrvatske najveća količina svježih jabuka, više od 25 posto od ukupne količine, izvezena je u Austriju, i to po prosječnoj cijeni od samo 0,08 eura za kilogram. Nadalje, u Njemačku je izvezeno 15 posto proizvodnje, po prosječnoj cijeni od 0,36 eura za kilogram, dok je u Italiju izvezeno više od deset posto svježih jabuka, pri čemu je prosječna cijena za kilogram iznosila 0,54 eura.

Uz izvoz svježih jabuka, Hrvatska je izvozila značajne količine jabuka za jabukovaču, trećinu izvoza jabuka u 2017. i 2018. godini, napominju iz HGK. Hrvatske su jabuke za jabukovaču kupovali Austrijanci, Nijemci, Mađari i Slovenci.

Hrvatska je lani uvezla zanemarivu količinu jabuka za jabukovaču, samo pet tona, dok je najviše svježih jabuka uvezeno iz Poljske, 55 posto ukupnoga uvoza.

Tagovi: jabuka, uvezene jabuke
PROČITAJ I OVO
Butković: Ne očekujem veliko kašnjenje u izgradnji Pelješkog mosta
PORUKE
Butković: Ne očekujem veliko kašnjenje u izgradnji Pelješkog mosta
KOMARNA - Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, rekao je u ponedjeljak u Komarni kako ne očekuje veliko kašnjenje dovršetka Pelješkog mosta zbog koronavirusa, te da će najkasnije do kraja sljedeće godine biti gotovi s mostom i pristupnim cestama.
Lufthansa i njemačka vlada postigli dogovor o pomoći
DOGOVOR
Lufthansa i njemačka vlada postigli dogovor o pomoći
BERLIN - Njemačka vlada i vodeći avioprijevoznik Lufthansa postigli su dugo očekivani dogovor o pomoći u vrijeme koronakrize, kazali su u ponedjeljak izvori u vladi.
Broj fiskaliziranih računa porastao 5 posto, a vrijednost 1 posto
RAČUNI
Broj fiskaliziranih računa porastao 5 posto, a vrijednost 1 posto
ZAGREB - Prošlog je tjedna u Hrvatskoj broj fiskaliziranih računa povećan za pet posto u odnosu na tjedan ranije, a njihov iznos za jedan posto u odnosu na tjedan ranije ove godine, dok se na godišnjoj razini i dalje bilježi njihov dvoznamenkasti pad, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.
Radnici Gorenja u Zaječaru ostali na ulici bez primanja
KATASTROFA
Radnici Gorenja u Zaječaru ostali na ulici bez primanja
ZAJEČAR - Radnici fabrike "Gorenje Home" iz Zaječara krajem meseca prestaju da rade, nakon što je kompanija donela odluku o zatvaranju pogona u ovom gradu.
Jadranski luksuzni hoteli otvaraju hotele u Dubrovniku
HOTELIJERI
Jadranski luksuzni hoteli otvaraju hotele u Dubrovniku
DUBROVNIK - Iz grupacije Jadranskih luksuznih hotela su izvijestili  kako počinju s otvaranjem hotela u Dubrovniku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE