GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri bolnice s plaćanjem veledrogerijama kasne više od 1.000 dana

Četiri bolnice s plaćanjem veledrogerijama kasne više od 1.000 dana
KAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2019 / 19:07
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je sastanak s veledrogerijama do kraja tjedna. Razgovarat će o ovrhama zbog dugova zbog kojih bi se neke bolnice mogle naći u blokadi.

Milan Kujundžić kaže da će problem koji bolnice imaju s veledrogerijama zbog neplaćenih potraživanja biti riješen brzo:

"S veledrogerijama razgovaramo stalno. Ovo što je zadnjih dana aktualno, ovrhe u bolnicama u Kninu, Dubrovniku, Virovitici, moramo kratkoročno riješiti prvenstveno na razini županija, jer su one osnivači. Naravno da će HZZO, odnosno Vlada, pomoći. Modele ćemo analizirati ovih dana i sigurno neće biti problema s opskrbom lijekova u tim bolnicama".

Ipak, potraživanja veledrogerija do kraja ove godine mogla bi doseći vrtoglavih 3,6 milijardi kuna, kazala je u Newsroomu Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i direktorica Udruge proizvođača lijekova.

"Trenutno je dospjelo više od 3 milijarde kuna potraživanja. Dugovi bolnica prema veledrogerijama za lijekove i medicinske proizvode u ovom trenutku premašuju 3 milijarde kuna. Do kraja godine taj će iznos biti 3,6 milijardi kuna. Iznos mjesečno raste za 150 milijuna kuna. Trenutno četiri bolnice u sustavu plaćaju iznad tisuću dana - Knin, Dubrovnik, Vinkovci, Sisak."

Kada se gleda ročnost, odnosno dani plaćanja, od 2017. godine do danas prisutan je trend koji, objašnjava Kosanović, "nezaustavljivo vodi prema provaliji" - dani plaćanja 2017. su bili oko 390 dana, sada prosječni dani idu preko 600 dana.

"Veledrogerije su se zadužile za dodatnih milijardu kuna i u ovom trenutku nema nikakvog prostora da veledrogerije same nose dug od preko 3 milijarde kuna. Pri čemu moram reći da taj dug nisu napravile veledrogerije, napravile su ga bolnice. Veledrogerije ne utječu na cijenu ljekova, ne odlučuju koji će ljekovi biti na listama i koji će se isporučivati bolnicama. Dakle, ni na koji način ne utječu na potrošnju, a na njih je prebačena sva odgovornost za nefunkcioniranje sustava u ovom trenutku", kaže Kosanović.

Tagovi: dugovi bolnica, veledrogerije, HZZO
PROČITAJ I OVO
PepsiCo najavio proširenje regenerativne poljoprivredne prakse na više od tri miliona hektara
NAJAVE
PepsiCo najavio proširenje regenerativne poljoprivredne prakse na više od tri miliona hektara
BEOGRAD – Kompanija PepsiCo najavila je da planira proširenje regenerativne poljoprivredne prakse na više od tri miliona hektara, što je gotovo jednako ukupnoj poljoprivrednoj površini koju kompanija obrađuje.
United Airlines smanjio gubitak u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
United Airlines smanjio gubitak u prvom kvartalu
NEW YORK - Američka zrakoplovna tvrtka United Airlines zaključila je prvo tromjesečje s nešto manjim gubitkom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ističući naznake oporavka potražnje za putovanjima.
Veliki redizajn Jamnice
REDIZAJN
Veliki redizajn Jamnice
ZAGREB - Prateći svjetske trendove u održivom poslovanju i pakiranju, Jamnica plus kao lider na tržištu, uvodi ambalažu sa smanjenom gramaturom plastike čime pokazuje svoju predanost brizi za okoliš.
Ryanair pokreće liniju Pula – Poznań
LETOVI
Ryanair pokreće liniju Pula – Poznań
ZAGREB - Najveći europski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair objavio je da otvara novu iz Hrvatske i to između Pule i poljskog Poznańa, a koja će prometovati dva puta tjedno.
Značajni poslovi Energoinvesta u 2021.
POSLOVI
Značajni poslovi Energoinvesta u 2021.
SARAJEVO - Energoinvest je u 2021. godinu ušao sa značajnim ugovorenim poslovima, a prema Planu za ovu godinu se planiraju prihodi u iznosu od cca 200 miliona KM.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE