GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cestotehnik postao većinski vlasnik Dobojputeva za 3,18 miliona maraka

Cestotehnik postao većinski vlasnik Dobojputeva za 3,18 miliona maraka
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 10:24
Autor: SEEbiz
TUZLA - Tuzlanska firma Cestotehnik kupila je 72,4 posto dionica preduzeća Dobojputevi i tako postala većinski vlasnik kompanije iz Doboj Juga.

Udio Cestotehnika u kompaniji Dobojputevi sada iznosi blizu 77,5 posto, a posljednji paket dionica (72,4931 posto) Tuzlaci su kupili po cijeni od 3.180.000 konvertibilnih maraka.

"S jučerašnjim danom na berzi (četvrtak, op.a.) mi smo kupili dodatno 72,4 posto dionica. U Dobojputevima smo primijetili našu priliku, a osnovna namjera je dalji razvoj firme koja je dosad bila u vlasništvu stranih dioničara, sa većinskim udjelom", kazao je za Klix.ba vlasnik Cestotehnika iz Tuzle Adnan Sijerčić.

U skladu sa odredbama Zakon o preuzimanju dioničkih društava, Cestotehnik je sada kao većinski vlasnik Dobojputeva zvanično iskazao namjeru o raspisivanju ponude za preuzimanje preostalih 22,7522 posto dionica dioničarskog društva iz Doboj Juga, što će biti objavljeno u dnevnim novinama.

"Dat ćemo tender ponudu za otkup i ostalih dionica te ćemo vidjeti kakvo će biti interesovanje, s obzirom na to da je riječ o manjim dioničarima. Naša osnovna namjera je pored daljeg razvoja firme, širenje njenog poslovanja, kao i modernizacija. Prije tri godine smo kupili Cestotehnik te smo u duploj mjeri uspjeli podići poslovanje. To očekujemo i u segmentu Dobojputeva, s obzirom na to da se određeni infrastrukturni projekti planiraju u tom kraju u narednih pet godina", istaknuo je Sijerčić.

Dioničarsko društvo Dobojputevi osnovano je davne 1951. godine i od tada do danas nisu mijenjali svoju djelatnost. Kompanija je danas smještena u Doboj Jugu, a i dalje se bavi izgradnjom i održavanjem cesta, kao i proizvodnjom te prodajom asfaltne mase, zatim izradom vertikalne i horizontalne signalizacije, ali i izvođenjem svih građevinskih radova na putevima i uz puteve...

"Po snazi kapaciteta i brojnim uspješnim poslovnima u oblasti niskogradnje preduzeće je bilo nadaleko poznato na širim prostorima nekadašnje Jugoslavije, čiji su usposlenici izgradili mnoge magistralne i regionalne saobraćajnice i to: M 17 Šamac – Sarajevo, M 17-2 Bosanski Brod – Šešlije, M 14 Srbac - Gradačac, M 4 Banja Luka – Tuzla te M 16-1 Derventa – Klašnice", naveli su iz Dobojputeva.

Nakon ratnih dešavanja uslijedilo je izmještanja sjedišta firme iz Doboja u Matuziće koji pripadaju Doboj Jugu. Pored sjedišta firme u Matuzićima posjeduju objekte (nadzorništva) u Žepču i Zenici te asfaltnu bazu Bistrica u Maglaju.

S druge strane, preduzeće Cestotehnik d.o.o. iz Tuzle je osnovano kao privatno preduzeće za građevinarstvo i inženjering da bi u postupku usklađivanja statusa preduzeća dobilo naziv Društvo jednog lica te je potom izvršena nova reorganizacija. Osnovna djelatnost je proizvodnja, građevinarstvo, inženjering i usluge.

Tagovi: Cestotehnik, Dobojputevi, Adnan Sijerčić
PROČITAJ I OVO
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ZADAR - Radnici Luke Zadar d.d. započet će štrajk sutra ujutro jer poslodavac nije pristao na povećanje plaća za 200 eura, najavio je Sindikat prometa i veza Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE