GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ceste srušile rekord u srpnju, zadarski aerodrom u kolovozu

Ceste srušile rekord u srpnju, zadarski aerodrom u kolovozu
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2021 / 10:47
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Da je turistička sezona u Hrvatskoj bila više nego dobra pokazuju i podaci o prometu na autocestama i u zračnim lukama, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da su unatoč pandemiji ove godine srušeni neki rekordi postavljeni u pretpandemijskoj 2019.

Autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste u srpnju ove godine prošlo je, naime, više vozila nego u istom mjesecu 2019. U sedmom mjesecu HAC je na svojim pravcima zabilježio 7,29 milijuna vozila, što je jedan posto više nego u istom mjesecu 2019., a čak 34,1 posto više nego u srpnju prve pandemijske godine 2020.

I u kolovozu je promet na autocestama bio vrlo blizu brojkama od prije dvije godine, ali se zadržao na 97,3 posto, no zato je u odnosu na kolovoz prošle godine prošli mjesec na HAC-ovim autocestama bilo 35,1 posto više vozila.

HAC već dvije godine zaredom nije uvodio ljetnu, 10 posto skuplju tarifu cestarine za 1. i 2. kategoriju vozila pa stoga ni u srpnju nije premašen iznos naplaćene cestarine u odnosu na 2019.

U srpnju je tako naplaćeno 398 milijuna kuna cestarine, što je pet posto manje nego u istom mjesecu 2019., ali i 37,3 posto više u odnosu na lanjski srpanj. Podaci za početak rujna o prometu na autocestama još su bolji pa se tako bilježi rast broja vozila od 29,3 posto u odnosu na 2019. i 55,9 posto u odnosu na 2020. To se odrazilo na prihod od cestarine koje je naplaćeno 20 posto više u odnosu na prvih pet dana rujna 2019. i čak 55 posto više nego na početku rujna 2020. godine. Prvi podaci o prometu na autocestama za rujan ukazuju da će i posezona na hrvatskoj obali biti jako dobra.

Ukupno gledajući, u prvih osam mjeseci i pet dana rujna ove godine HAC je zabilježio ukupno 38,6 milijuna vozila, što je 7,5 posto manje u odnosu na 2019. i 28,3 posto više u odnosu na 2020. Ukupno je dosad naplaćeno 1,9 milijardi kuna cestarine, što je 10,5 posto manje u odnosu na 2019. i 30 posto više u odnosu na 2020.

Zračna luka Split, ljeti naš najzaposleniji aerodrom, u kolovozu imala je 494.241 putnika, što je 27 posto manje u odnosu na kolovoz 2019., ali i 80 posto više o odnosu na isti mjesec lani.

Dubrovačka zračna luka je u kolovozu opslužila 291.207 putnika, 143 posto više u odnosu na lanjski kolovoz te 45 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019.

Kroz Zračnu luku Zadar prošli mjesec je pak prošlo rekordnih 166.100 putnika u jednom mjesecu. To je, naime, osam posto više putnika nego što ih je zadarski aerodrom imao u kolovozu 2019. te 224 posto više nego u istom mjesecu 2020. donosi Večernji list.

Tagovi: Hrvatske autoceste, cestarine, Zračna luka Zadar, Zračna luka Split, hrvatski turizam, promet na autocestama
PROČITAJ I OVO
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
SPAJANJE
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
ZAGREB - Niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair u zimskom redu letenja Zagreb će s 24 linije povezivati s europskim odredištima u 16 zemalja, a u prosincu će u zagrebačku bazu uvesti i treći zrakoplov, pri čemu očekuje do ljeta iduće godine oko milijun putnika na svim linijama, najavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Uprave Ryanaira Michael O'Leary.
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
HGK
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je u utorak javni poziv za izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje, a zainteresirani prijave mogu poslati u idućih sedam dana, čemu uz ostalo trebaju predložiti i prijedlog programa razvoja HGK za razdoblje 2022.-2026.
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
NAGRADA
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
ZAGREB - Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards™ nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj.
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
LIKVIDNOST
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
ZAGREB - Arena Hospitality Group objavila je da je danas zaključila novi ugovor o dugoročnom kreditu za financiranje obrtnih sredstava za likvidnost sa Zagrebačkom bankom d.d. u ukupnom iznosu 150.000.000 kuna i to u sklopu HBOR-ovog Programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika povezanog s Covid-19 mjerama potpore.
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
PROJEKTI
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
ZAGREB - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i Financijska agencija (Fina) sklopili su u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih gotovo 12 milijuna kuna za projekt “Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi”, priopćeno je iz Ministarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE