GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cestarina će biti jeftinija pet posto, ali skuplja udarnim vikendima

Cestarina će biti jeftinija pet posto, ali skuplja udarnim vikendima
NAPLATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2019 / 09:07
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Novi sustav naplate cestarine u Hrvatskoj, koji će danas biti službeno predstavljen u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, trebao bi donijeti i novi tarifni model naplate cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb.

Kako doznaje Večernji list, model je pripremila radna skupina koja je radila i na novom sustavu naplate i prema njemu bi osnovna cijena cestarine bila niža vjerojatno pet posto, no uvela bi se skuplja cestarina za udarnih vikenda u turističkoj sezoni. U Ministarstvu i radnoj skupini pri izradi tog modela računali su na uštede koje će se postići novim sustavom beskontaktne naplate, a koji će se, podsjetimo, obavljati očitanjem registracijskih pločica – ALPR ili putem elektroničkog uređaja u vozilu – DSRC.

Procjenjuje se da bi taj novi sustav na mjesečnoj bazi mogao donositi uštede od oko 13 milijuna kuna u odnosu na trenutačni sustav koji obilježavaju visoki troškovi naplatnih mjesta, blagajnika, transporta gotovog novca... Stoga bi se otvorio prostor za snižavanje osnovne cijene cestarine, a koliko će to biti, još nije konačno odlučeno. Osnovna cijena cestarine na autocestama HAC-a i ARZ-a iznosi 0,3864 kune po kilometru.

S pojeftinjenjem od pet posto cijena cestarine na autocestama HAC-a vratila bi se na razinu iz 2017., kad je došlo do usklađenja njihovih cijena s ARZ-om. Sniženje bi se odnosilo i na HAC-ove i na ARZ-ove autoceste. Tako bi izvansezonska cijena cestarine, primjerice, na relaciji Zagreb – Split, koja sad za prvu skupinu vozila iznosi 181 kunu, s pojeftinjenjem od pet posto osnovne cijene iznosila 174 kune. No to će opet ovisiti o tome koji se dan u tjednu putuje jer se razmatra da se po uzoru na druge europske zemlje formiraju i tarifni modeli koji će omogućiti još niže cijene cestarine u razdobljima niže opterećenosti i više cijene u vremenima najvećeg zagušenja, kao što su udarni vikendi u turističkoj sezoni. A to će biti moguće jer nova tehnologija koja će se uvesti omogućava jednostavnije i brže formiranje cijena.

Dodatni popusti na cijenu cestarine mogli bi biti uvedeni na električna i hibridna vozila, dok bi viša cijena bila uvedena za vozila koja imaju emisijske razrede ispod norme EURO 6 za III. i IV. skupinu vozila.

Osim niže osnovne cijene cestarine, predviđa se usklađivanje popusta na ENC s popustima u drugim EU članicama. A to će značiti da će samo česti korisnici autoceste imati pravo na taj popust. Sad svi korisnici ENC-a imaju pravo na popust bez obzira na to koliko se voze autocestom, a on je, ovisno o modelu, od 13 do 38 posto. Po novom će taj popust biti maksimalnih 13 posto, što je sukladno EU pravilima. Novi tarifni model trebao bi biti predstavljen do početka implementacije novog sustava naplate. A radovi na implementaciji sustava započet će iduće godine, a planirani je početak 2022.

Tagovi: cestarina, Hrvatske autoceste, sustav naplate cestarina
PROČITAJ I OVO
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza
POREZI
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza

BRUXELLES - Europska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi financirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć europskim gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE