GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čermakov Tankerkomerc napušta Zagrebačku burzu

Čermakov Tankerkomerc napušta Zagrebačku burzu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2019 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Domaće tržište kapitala ostaje bez još jednog izdavatelja; potvrdi li skupština dioničara prijedlog Uprave, sa Zagrebačke burze uskoro slijedi delistiranje dionica zadarskog Tankerkomerca, kompanije u većinskom vlasništvu generala Ivana Čermaka.

U pozivu za skupštinu koja će se održati 18. lipnja u Zadru na dnevnom redu nalazi se samo jedna točka – povlačenje dionica iz redovne kotacije burze, javlja poslovni.hr. Riječ je o 34.182 dionice u nominalnom iznosu od 1880 kuna.

Premda je u vlasništvu Čermaka paket od 63 posto dionica što znači da će odluka proći na skupštini, svi dioničari koji se eventualno usprotive povlačenju s burze bit će obeštećeni, no po kojoj cijeni tek ostaje vidjeti.

"Društvo se neopozivo obvezuje od svih dioničara koji su glasovali protiv povlačenja s uvrštenja s Redovnog tržišta Zagrebačke burze otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu.

Pravična naknada će se utvrditi elaboratom procjeni fer vrijednosti dionice revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora", pojašnjava tvrtka na čijem je čelu nekadašnji direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić. Naime, u slučaju nelikvidnosti dionice kakva je Tankerkomercova koja je zadnji puta protrgovana u ožujku 2018. za 206 kuna, Zakon o tržištu kapitala nalaže da se fer cijena utvrđuje elaboratom koji potpisuje ovlašteni revizor.

Nakon što odluka o delistiranju bude povučena s burze, svi dioničari koji se s njom ne slažu obeštećenje mogu tražiti u roku tri mjeseca od upisa odluke u sudski registar. Otkupom bankarskih potraživanja i udjela malih dioničara posrnuli Tankerkomerc kupila je Čermakova tvrtka Crodux Derivati Dva 2018. nakon višegodišnje suradnje s terminalom u Gaženici.

Uz terminal, glavni biznis je nautički turizam, konkretno marina Zadar koja se s državom tuži oko koncesije, a koju je dugo "mjerkao" turski Dogus. Čermak je najavio ulaganja u energetiku i turizam od najmanje 65 milijuna eura te zapošljavanje 500 ljudi.

Tagovi: Ivan Čermak, Tankerkomerc, Zagrebačka burza, Roberto Motušić, Crodux Derivati Dva, Gaženica
PROČITAJ I OVO
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
REAKCIJE
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
ZADAR - Iz Lučke uprave Zadar opovrgnuli su i netočnima ocijenili tvrdnje Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja, koji je u utorak izjavio da je ta luka predana u ruke turskom vlasniku te da će bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji
OTPIS
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

BEČ - Austrijski osiguravatelj Vienna Insurance Group (VIG) objavio je da je zbog Covida-19 otpisao ukupno 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji.

SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
IZNENAĐENJE
SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
NEW YORK - Dionice Eastman Kodaka srušile su se 40 posto i na putu su da zabilježe najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 milijuna dolara.
Novi iskorak Ferrera
STRATEŠKI
Novi iskorak Ferrera
MILANO - Talijan Michele Ferrero, koji je svijetu predstavio čokoladu Nutella, Ferrero i Kinder, sagradio je divovsku obiteljsku slastičarsku tvornicu s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi eura. Sin Giovanni krenuo je novim putem.
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HOTELIJERI
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HVAR - Uspješno je završena prva faza investicije u Lavanda Sunny Hotel by Valamar u uvali nadomak Starog Grada na otoku Hvaru, čime je započeo širi investicijski ciklus u objekte Helios Farosa u partnerstvu PBZ Croatia osiguranje OMF i Valamar Riviere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE