GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čermakov Tankerkomerc napušta Zagrebačku burzu

Čermakov Tankerkomerc napušta Zagrebačku burzu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2019 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Domaće tržište kapitala ostaje bez još jednog izdavatelja; potvrdi li skupština dioničara prijedlog Uprave, sa Zagrebačke burze uskoro slijedi delistiranje dionica zadarskog Tankerkomerca, kompanije u većinskom vlasništvu generala Ivana Čermaka.

U pozivu za skupštinu koja će se održati 18. lipnja u Zadru na dnevnom redu nalazi se samo jedna točka – povlačenje dionica iz redovne kotacije burze, javlja poslovni.hr. Riječ je o 34.182 dionice u nominalnom iznosu od 1880 kuna.

Premda je u vlasništvu Čermaka paket od 63 posto dionica što znači da će odluka proći na skupštini, svi dioničari koji se eventualno usprotive povlačenju s burze bit će obeštećeni, no po kojoj cijeni tek ostaje vidjeti.

"Društvo se neopozivo obvezuje od svih dioničara koji su glasovali protiv povlačenja s uvrštenja s Redovnog tržišta Zagrebačke burze otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu.

Pravična naknada će se utvrditi elaboratom procjeni fer vrijednosti dionice revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora", pojašnjava tvrtka na čijem je čelu nekadašnji direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić. Naime, u slučaju nelikvidnosti dionice kakva je Tankerkomercova koja je zadnji puta protrgovana u ožujku 2018. za 206 kuna, Zakon o tržištu kapitala nalaže da se fer cijena utvrđuje elaboratom koji potpisuje ovlašteni revizor.

Nakon što odluka o delistiranju bude povučena s burze, svi dioničari koji se s njom ne slažu obeštećenje mogu tražiti u roku tri mjeseca od upisa odluke u sudski registar. Otkupom bankarskih potraživanja i udjela malih dioničara posrnuli Tankerkomerc kupila je Čermakova tvrtka Crodux Derivati Dva 2018. nakon višegodišnje suradnje s terminalom u Gaženici.

Uz terminal, glavni biznis je nautički turizam, konkretno marina Zadar koja se s državom tuži oko koncesije, a koju je dugo "mjerkao" turski Dogus. Čermak je najavio ulaganja u energetiku i turizam od najmanje 65 milijuna eura te zapošljavanje 500 ljudi.

Tagovi: Ivan Čermak, Tankerkomerc, Zagrebačka burza, Roberto Motušić, Crodux Derivati Dva, Gaženica
PROČITAJ I OVO
Messer Tehnogas: Dobit 1,8 mlrd RSD, dividenda 440 miliona
DIVIDENDA
Messer Tehnogas: Dobit 1,8 mlrd RSD, dividenda 440 miliona
BEOGRAD – Messer Tehnogas će podeli profit iz prošle godine, pa će akcionari dobiti bruto dividendu od 425 dinara, saopštila je danas brokerska kuća „Momentum“.
U Hrvatsku stižu dvije najprestižnije svjetske nagrade za tržišno komuniciranje
KOMUNIKACIJE
U Hrvatsku stižu dvije najprestižnije svjetske nagrade za tržišno komuniciranje
ZAGREB – Na najvećem festivalu kreativnosti Cannes Lions, koji se ove godine održava online od 21. do 25. lipnja, čak dva hrvatska predstavnika osvojila su Canneskog lava, najprestižniju nagradu za tržišno komuniciranje na svijetu.
Trendovi u zračnom prijevozu: Letova i putnika manje, karte skuplje
ZRAČNI PRIJEVOZ
Trendovi u zračnom prijevozu: Letova i putnika manje, karte skuplje
ATLANTA - Iako broj putnika raste kako se smanjuju ograničenja nametnuta tijekom pandemije, zrakoplovne tvrtke i dalje smanjuju broj letova i skuplje karte jer su na to prisiljeni nedostatkom pilota i bržim skokom potražnje od očekivanog, piše američka TV NBC na svojoj web stranici.
Tim Keating, Boeingov dugogodišnji lobist u Washingtonu, napustio kompaniju
ODLAZAK
Tim Keating, Boeingov dugogodišnji lobist u Washingtonu, napustio kompaniju
SEATTLE - Kompanija Boeing je objavila da je veteran lobist i strateg poslovne politike Tim Keating, koji je pomogao američkom proizvođaču aviona da prebrodi najgoru krizu ikada nakon dvije fatalne nesreće aviona 737 MAX, napustio kompaniju ne navodeći razloge za to.
Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika
REZOVI
Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika
PODGORICA - Uprava Aerodroma trebalo bi uskoro da pošalje reprezentativnim sindikatima predlog novog kolektivnog ugovora, kojim bi smanjili troškove poslovanja tog preduzeća koje je od marta prošle godine u velikim problemima, tj. bilježi drastičan pad prihoda zbog pandemije virusa korona, piše Dan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE