GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čermak: U Tankerkomercu ćemo otvoriti 500 novih radnih mjesta

Čermak: U Tankerkomercu ćemo otvoriti 500 novih radnih mjesta
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2018 / 19:31
Autor: SEEbiz / tportal
ZADAR - Tvrtka umirovljenog generala Ivana Čermaka, Crodux Derivati Dva, u procesu je preuzimanja Tankerkomerca. Crodux trenutno drži 34 posto temeljnog kapitala zadarske firme, a u ponedjeljak je objavio namjeru za preuzimanje svih preostalih redovnih dionica. Čermak je za tportal izjavio kako ima velike planove s Tankerkomercom.

Crodux sa zadarskom tvrtkom surađuje od 2015., kada je u najam uzeo njezin naftni terminal u Gaženici. Čermak je do 19. siječnja ove godine držao 23,08 posto dionica Tankerkomerca da bi svoj udio zatim povećao na 33,95 posto, čime je ušao u obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih udjela.

Zadnji paket od 3717 dionica Crodux je kupio po cijeni od 130 kuna. To je minimalan iznos koji mora ponuditi za preostale dionice, što bi Čermaka u konačnici moglo koštati oko tri milijuna kuna.

Za umirovljenog generala to neće biti problem jer mu njegove dvije krovne tvrtke Crodux Derivati Dva i Crodux plin, koje se bave trgovinom naftom i plinom, godišnje donose više od 70 milijuna kuna čiste dobiti (podaci za 2016.).

Najveći izazov pri preuzimanju Tankerkomerca bit će ogromni dugovi koje je zadarska tvrtka 'natukla' zadnjih nekoliko godina. Iako je 2014. prošao predstečajnu nagodbu, Tankerkomerc je sve dosad poslovao na rubu stečaja. 

Prema zadnjem poslovnom izvješću za prvih devet mjeseci 2017., tvrtka je imala groznu bilancu. Temeljni kapital bio joj je u minusu 85,5 milijuna kuna, a kratkoročne obaveze iznosile su vrtoglavih 233,7 milijuna kuna, od čega se više od 100 milijuna kuna odnosilo na obaveze prema bankama.

Međutim, Čermak tvrdi kako je uspio postići dogovor s bankama o otkupu svih potraživanja prema Tankerkomercu.

- Otkupili smo potraživanja još prošle godine. Tankerkomerc više nema nikakvih obaveza i mi smo njegov jedini vjerovnik. Tvrtka je bila pred stečajem, ali smo je uspjeli izvući. Mogli smo je preuzeti dokapitalizacijom, čime ostali dioničari ne bi dobili ništa, ali želimo biti pošteni prema ljudima, rekao je za tportal Čermak.

Dodaje kako je Crodux otkada je uzeo u najam Tankerkomercov naftni terminal doveo preko 200 tisuća tona tereta, čime je oživio Luku Zadar koja je dotad, prema njegovim riječima, praktički bila mrtva.

- Plan nam je modernizirati terminal i proširiti ga. U ovom trenutku ne bih govorio o visini investicije. Bavit ćemo se i raznim drugim djelatnostima u Zadru, ali terminal je prioritet. Plan nam je otvoriti preko 500 novih radnih mjesta, otkrio je Čermak.

Uz naftni terminal najvrednija nekretnina kojom Tankerkomerc upravlja je Marina Zadar, smještena u samom središtu grada. Radi se o jednoj od najatraktivnijih marina na Jadranu s 300 morskih i 200 suhih vezova, oko koje se vodi višegodišnji spor između države i zadarske tvrtke.

Marina Zadar je pod upravom Tankerkomerca od 1982. godine. Pozivajući se na svoja ulaganja od 40 milijuna eura u tu marinu, tvrtka je zatražila konverziju prava korištenja u pravo na koncesiju te je pokrenut sudski spor s državom. Međutim, Trgovački sud je presudio da Tankerkomerc mora vratiti marinu u državno vlasništvo jer je riječ o pomorskom dobru od nacionalnog interesa. 
Država je zatim u kolovozu 2014. raspisala javni natječaj za dodjelu 30-godišnje koncesije koji nije okončan do dana današnjeg jer Tankerkomerc na sve moguće pravne načine blokira njegovu provedbu.

U međuvremenu je država krajem prošle godine naložila Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru da na Trgovačkom sudu tuži Tankerkomerc tražeći isplatu 4,7 milijuna kuna zbog korištenja Marine Zadar bez plaćanja koncesije.

Na pitanje hoće li nastaviti borbu za Marinu Zadar kada preuzme Tankerkomerc Čermak je odgovorio kako će tvrtka nastaviti braniti svoje interese.

- Nadam se da ćemo završiti tu priču nagodbom. Tvrtka će svakako nastaviti braniti svoje interese', poručio je vlasnik Croduxa.

Tagovi: Ivan Čermak, Tankerkomerc, Luka Zadar, Marina Zadar, Crodux
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE