GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cerar poziva javnost da podrži dva njegova najvažnija investicijska projekta

Cerar poziva javnost da podrži dva njegova najvažnija investicijska projekta
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2017 / 19:55
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je u srijedu javnost da podrži dva najvažnija investicijska projekta njegove vlade, rekavši da je riječ o odličnim investicijama važnim za razvoj države, te da ih neki pokušavaju zaustaviti, te tako vladi i javnom interesu iz političkih razloga "podmeću klipove".

O vladinom projektu gradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Koper-Divača koji je po procjenama "težak" više od milijardu eura održat će se 24. listopada referendum koji su iznudile neke građanske inicijative uz potporu dijela oporbe.

Inicijatori referenduma protive se određenoj trasi buduće pruge, te predviđenom načinu financiranja. Ukoliko na referendum izađe najmanje 40 posto birača i većina od njih glasa protiv projekta, on će biti zaustavljen, a sličan projekt neće se moći predložiti najmanje godinu dana.

"Referendumska kampanja o projektu pruge Koper-Divača svjedoči da smo mi Slovenci često sebi najveći neprijatelji", kazao je Cerar u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA, pozivajući građane da na referendumu glasuju za jedan od glavnih infrastrukturnih projekata njegove vlade.

"Gradnja te pruge omogućit će razvoj i širenje luke Koper i staviti Sloveniju na svjetski transportni zemljovid. Za taj su projekt zainteresirane brojne europske države", kazao je Cerar.

Drugi projekt Cerarove vlade koji bi mogao pasti u vodu je već dogovorena investicija međunarodnog proizvođača automobilskih dijelova Magna International, odnosno njegove austrijske kompanije Magna Steyr.

U općini Hoče blizu Maribora ta je kompanija spremna sagraditi tvornicu autodijelova, a na početku bi se gradila autolakirnica u kojoj bi se zaposlilo 400 radnika.
Za to je uz državu već dala suglasnost lokalna vlast, dobiveno je i kupljeno potrebno zemljište, a ekološku suglasnost za postavljanje lakirnice dala jer i slovenaska agencija za okoliš.

Početak radova na lokaciji u Sloveniji još nije moguć jer sada teče rok za žalbe na izdanu ekološku suglasnost. Neke su ekološke udruge i civilne inicijative najavile da će izdano rješenje regulatora osporavati, što bi odgodilo postupke.

Osim toga, Magna je potvrdila da u slučaju da stvar padne u vodu paralelno radi na rezervnoj "B" lokaciji u Mađarskoj, 50-ak kilometara od granice sa Slovenijom.
Magnini menadžeri potvrdili su ovih dana da je Slovenija još u prvom planu, ali da su u Mađarskoj za radove na postavljanju lakirnice već dobili građevinsku dozvolu, te da ne mogu previše čekati jer je početak proizvodnje planiran već za manje od dvije godine.

"Ekološki rizici u slučaju Magnine lakirnice su minimalni jer je to tvrtka s vrlo razvijenim ekološkim standardima", kazao je Cerar, dodavši da je riječ o kompaniji čija se proizvodnja u susjednom austrijskom Grazu, dakle u "urbanoj sredini", pokazala ekološki neproblematičnom.

Dodao je kako postoje informacije da i iza pokušaja zaustavljanja te investicije stoje političke snage i interesi, te pozvao one koji su najavili žalbu na odluku regulatora da to ne čine i da imaju u vidu interes Slovenije kao države.

Tagovi: Miro Cerar, Luka Koper, pruga Koper-Divača, Magna International
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE