GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Carlsberg u gubitku u prvoj polovini godine

Carlsberg u gubitku u prvoj polovini godine
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 13:33
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da je prvu polovinu godine zaključio s neto gubitkom od 5,28 milijardi danskih kruna (700 milijuna dolara) zbog otpisa imovine u Rusiji, Ukrajini i istočnoj Europi.

U prvoj polovini prošle godine kompanija je zabilježila neto dobit od 3,03 milijarde kruna.

Rezultatima su naštetili troškovi umanjenja vrijednosti imovine u Rusiji, Ukrajini i srednjoj i istočnoj Europi knjiženi u ožujku, u ukupnom iznosu od 10,40 milijardi kruna.

Kada se isključe ti troškovi, prilagođena neto dobit iznosila je 5,06 milijardi kruna i veća je za 60 posto nego u istom lanjskom razdoblju.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je u razdoblju od siječnja do lipnja 28 posto, na 8,57 milijardi kruna.

Operativna dobit uvećana je 36 posto, na 6,44 milijarde kruna. Kada se isključe jednokratni faktori porasla je 31,8 posto. U Carlsbergu izdvajaju oporavak prodaje nakon ublažavanja epidemioloških ograničenja i dobre rezultate u Aziji.

Prihod je poskočio 23,6 posto, na 35,45 milijardi kruna, zahvaljujući u prvom redu povoljnom utjecaju valutnih tečajeva. Kada se on isključi, uvećan je 20,7 posto.

Prihod po hektolitru porastao je 11 posto, potaknut u prvom redu podignutim cijenama, kombinacijom prodajnih kanala i tržišta.

Kompanija je povećala prodaju piva za 6,5 posto, na 52,6 milijuna hektolitara. Kada se isključe jednokratni faktori, obujam prodaje uvećan je 8,9 posto.

U cijeloj godini kompanija i dalje očekuje 9-postotni organski rast operativne dobiti.

Tagovi: Carlsberg, Rusija, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE