GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Carlsberg: Prihodi rasli zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu i kineskoj potražnji

Carlsberg: Prihodi rasli zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu i kineskoj potražnji
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2018 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski pivar Carlsberg izvijestio je u četvrtak o blagom rastu prihoda u drugom tromjesečju zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji i pojačanoj potražnji u Kini.

Ukupni su prihodi danske tvrtke porasli u drugom tromjesečju 3,4 posto, na 18,3 milijarde danskih kruna (2,45 milijardi eura).

U prvoj polovini godine prihodi su gotovo stagnirali u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosili su 31 milijardu kruna. Ako se isključi utjecaj akvizicija i valutnih tečajeva, uvećani su 5,1 posto.

Operativna dobit prije deprecijacije, amortizacije i gubitaka po otpisima smanjena je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 2,4 posto, na 6,48 milijardi kruna, što u kompaniji pripisuju nepovoljnom utjecaju valutnih tečajeva.

Obujam prodaje povećan je u istom razdoblju 2,8 posto. Ako se isključi utjecaj prodaje njemačke tvrtke Nordic Getraenke u travnju prošle godine, stopa rasta iznosila je 3,3 posto, što u kompaniji pripisuju kontinuirano snažnom rastu potražnje u Aziji i "poboljšanoj dinamici u istočnoj Europi".

Ukupna je razina cijena u prvih šest ovogodišnjih mjeseci porasla dva posto, signalizirajući veći obujam prodaje u kategoriji skupljih proizvoda. Više cijene zabilježene su u svim glavnim regijama u kojima Carlsberg posluje, uključujući Europu, Rusiju i Aziju.

U Kini, koja je prošle godine postala najveće Carlsbergovo tržište, organski rast prihoda iznosio je 17 posto, potaknut potražnjom za premium brendovima poput Tuborga, Carlsberga i 1664 Blanca. Prosječan je rast kineskog tržišta iznosio jedan posto, navodi se u izvješću.

Glavni su pokretač rasta kineskog tržišta internacionalni brandovi premium piva, koji se prodaju po dva do tri puta višoj cijeni od brendova u kategoriji srednjih cijena.

U Rusiji obujam prodaje porastao je u prvoj polovini godine jedan posto, zahvaljujući rastu ruskog tržišta, poduprtom povoljnim vremenskim prilikama i Svjetskom nogometnom prvenstvu. Tako je 10-postotno povećanje prodaje u drugom tromjesečju amortiziralo 1-postotni pad u prethodna tri mjeseca, tumače u kompaniji.

Otkada je prije deset godina preuzeo ruski brend Baltika, danski pivarski div suočava se s teškoćama na ruskom tržištu, uključujući slabljenje gospodarstva, ograničenja oglašavanja i povećanje poreza kojima Moskva nastoji smanjiti konzumaciju alkohola.

"U ovoj godini očekujemo rast, ali smo i dalje oprezni kada je u pitanju rusko tržište, s obzirom na nisu razinu raspoloženja potrošača", istaknuo je u telekonferenciji s novinarima izvršni direktor danske tvrtke Cees′t Hart.

"Postigli smo snažne rezultate u prvih šest mjeseci 2018. godine, sa zdravim rastom prihoda, povećanjem marži u brojnim regijama, snažnim novčanim tokom i kontinuiranim smanjenjem duga", naglasio je Hart, naglašavajući ujedno dobar početak trećeg tromjesečja.

Kompanija je poboljšala procjenu godišnje dobiti zahvaljujući uspješnoj provedbi strategije s pojačanim fokusom na premium brendove piva u prvoj polovini godine.

Očekuju tako da bi im godišnja operativna dobit trebala porasti sedam do devet posto, u odnosu na dosada prognoziranih pet do šest posto.

Tagovi: Carlsberg, SP u Rusiji
PROČITAJ I OVO
Čak trinaest aviokompanija ovog se ljeta nije vratilo u Zračnu luku Zagreb
LOŠE VIJESTI
Čak trinaest aviokompanija ovog se ljeta nije vratilo u Zračnu luku Zagreb
ZAGREB - Globalna pandemija značajno je utjecala na zračni promet te sve zračne luke očekivano bilježe pad broja putnika.
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
LUKE I BRODARI
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
RIJEKA - Luka Rijeka je, posebice posljednje dvije godine, sve više u fokusu glavnih svjetskih brodara koji svoj teret prema zemljama Srednje Europe i zapadnog Balkana usmjeravaju upravo kroz Rijeku, izjavio je za SEEbiz Marko Škraljsky, glavni menadžer Dragon Maritime Adria d.o.o., agenta Cosco Shipping Linesa.
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PAD
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PODGORICA - Rezultati ostvareni u proizvodnji u kompaniji Plantaže u prvih osam mjeseci su izuzetno dobri, posebno u uslovima djelovanja koronavirusa, ocijenjeno je na sjednici Odbora direktora tog preduzeća.
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
PRUGA
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
BEOGRAD - Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju deonice pruge Beograd-Bar od Valjeva, preko Vrbnice, do granice s Crnom Gorom, danas je potpisan u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i nfrastrukture Srbije.
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ODLIČAN POTEZ
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ZAGREB - Konzum i Zumići u suradnji s Hrvatskom udrugom pčelara Pčelinjak pokreću humanitarni projekt za spašavanje pčela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE