GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cappelli: Sljedeće godine investicije od 300-350 milijuna eura u segmentu zdravstvenog turizma

Cappelli: Sljedeće godine investicije od 300-350 milijuna eura u segmentu zdravstvenog turizma
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2017 / 19:08
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U organizaciji Jutarnjeg lista održana je važna konferencija “Hrvatski turizam 2027. godine” u zagrebačkom hotelu Esplanade, na kojoj se raspravljalo o dvije izuzetne teme: zdravstvenom turizmu i kapitalnim investicijama kao predispozicijama turističkog razvoja.

Ministar turizma Gari Cappelli, komentirao je 'pucanje po šavovima domaćeg turizma', rekavši kako je hrvatski turizam organiziran, radi se na rasterećenju u špici sezone i otklanjanju svih njegovih teškoća. Capelli je najavio Zakon o uslugama u turizmu, koji će se ovaj tjedan naći na sjednici Vlade.

- Turizam se može događati u cijeloj RH i tijekom 12 mjeseci. Na dobrom smo putu, jer rezultati govore kako je došlo do 20% povećanja, kako na moru tako na kontinentu – kazao je Cappelli.

Organizirani zdravstveni turizam ima velike šanse ako dođe do bolje operativnosti i ako se olakša poslovanje onima koji se njime žele baviti: 

- Sljedeće godine očekuju se investicije od 300 do 350 milijuna eura u segmentu zdravstvenog turizma, rekao je Capelli.

- Kada znamo da je 15 posto svih putovanja motivirano zdravstvenim razlozima, nastavio je ministar turizma, to znači da moramo što kvalitetnije riješiti pitanje ulaganja u njega. Šansa nam je velika i terminologiju zdravstvenog turizma možemo početi koristiti kada nam nakon dvije do tri godine ona donese milijardu eura i kada otvorimo nekoliko tisuća radnih mjesta – zaključio je Capelli, prenosi Jutarnji list.

Radi se i na projektu Hrvatske kao aviodestinacije, koji bi trebao biti aktualan tijekom 2018. godine, što će olakšati uvjete domaćeg zdravstvenog turizma, koji ovisi o dobroj povezanosti. Radit će se i na poboljšanju uvjeta ulaganja u Hrvatsku, ove godine bilo je 800 milijuna eura investicija u turizam, a sljedeće godine očekuje se preko 900 milijuna eura investicija, kazao je Capelli.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, podsjetio je kako je danas Svjetski dan turizma i zaželio svima još bolju sljedeću turističku sezonu.
U segmentu zdravstvenog turizma potrebna je promocija, kazao je Staničić, a svijetli primjer toga je Opatija, prva lječilišna destinacija u Hrvatskoj. HTZ je u suradnji s HGK pokrenuo web portal kojem se tržištu kominiciraju sve aktivnosti u tom području, poput stručnih skupova kao što je ova konferencija. Radi se i na zajedničkom oglašavanju svih objekata koji se bave zdravstvenim turizmom, ali radi se i na izmjeni zakonskih osnova. Zdravstveni turizam sačinjen je tri komponente – wellness, lječilišni turizam i medicinski turizam. On je bitan jer se njime može produžiti turistička sezona, pojasnio je Staničić.

Za kraj, Staničić je napomenuo kako je potrebna sinergija javnog i privatnog sektora te je zahvalio na svim inicijativama kojima se trudi ulagati u turizam i držati ga na razini održivog razvoja. Denis Kovačić, pomoćnik ministra zdravstva i ravnatelj Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu, govorio je o preprekama oko donošenja Zakona u turizmu, za kojeg se nada da će se iz trećeg poušaja donijeti sljedeće godine.

- Problem je što ustanova koja želi postati zdravstvena mora proći zakonodavnu proceduru. Prvi je donošenje akta o osnivanju, a ako u njemu napišete da ćete se ujedno baviti i turizmom, on će biti odbijen jer nije sukladan Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. To ćemo nastojati promijeniti izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti – pojasnio je Kovačić.

Konstatirao je kako ni jedno lječilište niti specijalna bolnica nema uvjeta za prijavu na EU fondove za kapitalne investicije, a 2018. godina biti će točka kontrole kada će se morati poraditi na tome. Dio koji je u fokusu Ministarstva zdravstva je rad na zakonodavnoj proceduri, a druga regulativa na kojoj će se raditi je Zakon o zdravstvenom osiguranju.

-  Na kraju tu je pitanje i akreditacija privatnih ustanova, koje će se morati kategorizirati – kazao je Kovačić, dodajući kako nastoje prikupljati informacije s terena i drugim sudionicima kako bi se napravio značajan korak u polju zdravstvenog turizma.

Na panelu „Hrvatska – meka europskog zdravstvenog turizma do 2027.“ raspravljalo se može li Hrvatska kroz zdravstveni turizam pronaći svoju nišu kako bi se produljila turistička sezona. Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da smo u fazi gdje je Hrvatska prepoznatljiva na svim destinacijama u svijetu, a veliki broj gostiju je zainteresiran za posebne oblike turizma.

- Novim Zakonom će se omogućiti da se i turistički djelatnici mogu baviti pružanjem usluga u zdravstvenom turizmu, što dosad nije bilo moguće. Ovime mijenjamo što su investitori od nas očekivali 15 do 20 godina – rekao je Cappelli.

Kao ključne stvari za daljini razvoj i prepoznatljivost zdravstvenog turizma, ministar je istaknuo održivi razvoj, destinacijski menadžment te javno-privatno partnerstvo. Ministar se zalaže da se do 2020. napravi privatizacija ovakvog oblika turizma, a posebno ističe brownfield investicije koje bi stare nekorištene objekte pretvorile u svrhu takvog turizma.

- Prvi put ove godine se dalo dva milijuna kuna u promociju zdravstvenog turizma – naglasio je Capelli.

Nikica Gabrić, predsjednik Uprave i vlasnik klinike Svjetlost, rekao je da država kasni za promjenama u privatnom sektoru jer je birokratizirana i ne stvara uvjete da se turizam može bolje razvijati:

- Privatizirajmo lječilišta, a ostavimo 25 posto HZZO-u. Hrvatska nema privatno zdravstvo jer se najveće zdravstvo događa u državi. Problem što u hrvatskim glavama vlada mentalitet da je zdravlje besplatno, istaknuo je Gabrić, popraćen velikim aplauzom publike.

- Ukupno 10 privatnih ustanova ostvari 600 milijuna kuna godišnje, a potencijal je mnogo veći. Država nije spremna i nema odgovor za trend koji dolazi na ove prostore, strane zdravstvene šoping centre u kojima će hrvatski liječnik raditi kao jeftina najamna radna snaga tuđeg gospodara, a sada radi jeftino za državu - kazao je Gabrić.

Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike Radiochirurgia, rekao je da su mlada tvrtka koja je tek 10 mjeseci na tržištu, a rade puno sa stranim pacijentima. Naglasio je da Ministarstvo treba više poraditi na marketingu kako bi se privukli novi gosti:

- Marketing je pokretač svakog razvoja, pa tako i medicinskog turizma. Pomoću marketinga može se osvijestiti ljude na preventivne preglede – napomenuo je Schwarz.

Tvrtka već surađuje sa svjetski poznatim osiguravateljskim kućama, ali njihovi kapaciteti nisu takvi da mogu odgovoriti cjelokupnom europskom tržištu. Kompanija ima čak 60 posto pacijenata izvan Hrvatske.

Na panelu je Jadranka Primorac, članica Uprave Specijalne bolnice Sv. Katarina, rekla da su akreditacije iznimno važne jer one definiraju standard kvalitete, a pohvalila se što je bolnica dobila uglednu akreditaciju „Global health accreditation“.

- Treba izgraditi destinacijski lanac vrijednosti. Država može pomoći u tom kreiranju lancu vrijednosti pomoću 'brendinga' – rekla je Primorac.

Bolnica uglavnom posluje na tržištu, a osam posto prihoda ostvare od ugovora sklopljenih s HZZO-om. Kompanija ima oko milijuna eura prihoda sam s ruskog tržišta, a 40 posto s inozemnih tržišta: - Otvorit ćemo ispostavu naše bolnice u Berlinu gdje će, osim njemačkih liječnika, raditi i hrvatski, što će im pomoći u stjecanju međunarodnog iskustva, najavila je Primorac.

Hrvoje Pezo iz Hrvatske komore dentalne medicine rekao je da su pioniri u dentalnom zdravstvenom turizmu, koji je u povojima krenuo 80-ih godina. Prema istraživanju komore, ukupno je 5500 doktora dentalne medicine, koji mogu servisirati 1,5 milijuna pacijenata.

- Optimistični smo glede promjene zakona, ali stalno naglašavamo da i građani trebaju dobiti dobru zdravstvenu skrb. Bez turističkih djelatnika ne možemo. Ako napravimo sinergiju zdravstva i turizma čeka nas svijetla budućnost - kazao je Pezo.

Marcel Medak, ravnatelj specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice, rekao je da gotovo sve specijalne bolnice pozitivno posluju:

- Zdravstveni turizam je tek sada postao dio službene ponude hrvatskog turizma. Postoji veliki interes na svjetskom tržištu, koje godišnje ostvari 400 bilijuna prihoda. Potražnja za ovakvim oblikom turizma će biti sve veća u budućnosti – istaknuo je Medak.

Glavni problem u zdravstvu je nedostatak kvalitetnih liječnika, a kako bi ih se privuklo da ostanu u Hrvatskoj treba im omogućiti bolje plaće i rješavanje stambenih pitanja.

Tagovi: Gari Cappelli, zdravstveni turizam, hrvatski turizasm, Kristjan Staničić, Nikica Gabrić, Jadranka Primorac
PROČITAJ I OVO
Easyjet očekuje snažan oporavak ovoga ljeta
OPORAVAK
Easyjet očekuje snažan oporavak ovoga ljeta
LONDON - Britanski diskontni avioprijevoznik easyJet objavio je u četvrtak da očekuje snažnu potražnju ovoga ljeta i približavanje kapacitta pretpandemijskim razinama, nakon slabije popunjenosti zrakoplova na kraju 2021. godine zbog širenja omikrona.
Air Serbia pomlađuje kompletnu flotu za letove u regiji
FLOTA
Air Serbia pomlađuje kompletnu flotu za letove u regiji
BEOGRAD - Novi turbo-elisni avion tipa ATR 72-600, oznake YU-ALY, trebalo bi danas da stigne iz Toulousea u Beograd, a ovim avionom koji će Air Serbia koristiti na regionalnim letovima, bit će doprinijeto obnavljanju flote, priopćila je ova kompanija.
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
MJERE
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
ZAGREB - Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
BLAMAŽA
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu.
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
OČEKIVANJA
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
NEW YORK - Američka kompanija Johnson & Johnson u utorak je priopćila da u ovoj godini očekuje 3,5 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE