GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cappelli: Ne želimo li pucati po šavovima, moramo razmišljati o održivom turizmu

Cappelli: Ne želimo li pucati po šavovima, moramo razmišljati o održivom turizmu
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2018 / 15:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u četvrtak da hrvatske destinacije moraju početi razmišljati o održivosti turizma, ako i dalje ljeti pod velikim pritiskom gostiju ne žele "pucati po šavovima".

On je na 1. godišnjoj konferenciji Crosto opservatorija, zajedničkog opservatorija održivog razvoja turizma Ministarstva turizma i Instituta za turizam, istaknuo važnost kvalitetnog suživota lokalnog stanovništva, tradicije, kulture i svega što turizam sobom nosi.

"Prvo se moramo navikavati da imamo turističku godinu, a to znači rastegnuti sezonu, podići kvalitetu i cijene. Zbog turizma se mnoge usluge i infrastruktura značajno unaprjeđuju što doprinosi kvaliteti života svih naših građana. Upravo stoga u modernom upravljanju turizmom naglasak mora biti na odgovornom turizmu i mjerenju pokazatelja održivosti", istaknuo je Cappelli.

Dodao je kako što više destinacija treba uključiti u mjerenje održivosti.

"Uključenje u mjerenje održivosti donosi vrlo konkretne koristi za destinaciju. Lani smo već govorili da pucamo po šavovima i sad smo u škarama, što dalje: gradovi razmišljaju kako zaustaviti silinu turizma, a lipanj već postaje špica godine", rekao je Cappelli.

Održivost, smatra Cappelli, nije samo zeleno poslovanje već i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koje će kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost u konačnici doprinijeti očuvanju baštine te donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim građanima i lokalnim zajednicama.

"Važno je da svaka lokalna jedinica razvija strategiju turizma koja počiva na osnovnim parametrima održivog i odgovornog razvoja u što moraju biti uključeni stanovnici kao i javni i privatni sektor. Sljedeće godine ministarstvo će sufinancirati upravo projekte vezane uz održivi razvoj", zaključio je ministar.

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Štritof izvijestio je da taj Zavod zajedno s Institutom za turizam radi na satelitskom računu turizma, koji će dati precizne podatke o udjelu turizma i povezanim djelatnostima u BDP-u. Objava tih podataka predviđena je za početak prosinca.

I predstavnica Instituta za turizam Izidora Marković Vukadin smatra da je krajnje vrijeme za kontinuirano mjerenje održivosti turizma. Po njoj, trenutno je najugroženije područje jadranske Hrvatske, poglavito destinacije poput Dubrovnika i Novalje, a među ugroženima su i Plitvička jezera.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer istaknuo je kako je pritisak turista na neka područja postao strahovit.

Problem je, kazao je, u sezonalnosti, odnosno činjenici da velik broj ljudi uglavnom dolazi na relativno uzak priobalni pojas i to u kratkom vremenu.

Spomenuo je i da je lani nacionalne parkove u Hrvatskoj posjetilo preko 4 milijuna gostiju, što je također problem s kojim se sve teže nosimo.

Tagovi: Gari Cappelli, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Veledrogerije: Dug je šest milijardi; od 1. ožujka uvjetovane isporuke lijekova
DUGOVI BOLNICA
Veledrogerije: Dug je šest milijardi; od 1. ožujka uvjetovane isporuke lijekova

ZAGREB - Dug veledrogerijama 1. ožujka prijeći će 6 milijardi kuna, a svakoga dana on raste za 20 milijuna, priopćila je u četvrtak HUP-ova Koordinacija veledrogerija i najavila da će od početka ožujka početi s uvjetovanom isporukom lijekova ustanovama koje redovito ne podmiruju dugove.

Atlantic Grupa: Pad prihoda i neto dobiti u 2020.
BLAGI PAD
Atlantic Grupa: Pad prihoda i neto dobiti u 2020.
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 342,3 milijuna kuna, što je bez jednokratnih stavki rast od 13,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je nominalno dobit pala za 12,3 posto.
Konzum i Mastercard donirali preko četvrt milijuna kuna za djecu iz socijalno ugroženih obitelji
DONACIJE
Konzum i Mastercard donirali preko četvrt milijuna kuna za djecu iz socijalno ugroženih obitelji
ZAGREB - I u pandemijsko vrijeme nastavlja se podrška Udruženju Djeca prva te UN-ovom Svjetskom programu za hranu.
Aeroflot ovog ljeta planira četiri linije prema Hrvatskoj
LINIJE
Aeroflot ovog ljeta planira četiri linije prema Hrvatskoj
ZAGREB - Ruski Aeroflot suspendirao je promet prema Hrvatskoj u proljeće 2020. godine i od tada nije prometovao na redovnim linijama prema hrvatskim zračnim lukama. Ipak, u ljeto 2021. godine kompanija se planira vratiti u Hrvatsku, a u pripremi je i jedna nova linija.
Modernino cjepivo za južnoafrički soj koronavirusa spremno za kliničko ispitivanje
CJEPIVO
Modernino cjepivo za južnoafrički soj koronavirusa spremno za kliničko ispitivanje
NEW YORK - Američka biotehnološka kompanija Moderna priopćila je u srijedu da je izmijenjena inačica njezina cjepiva proizvedena namjenski za južnoafrički soj koronavirusa, spremna da se ispita na ljudima u okviru kliničkog ispitivanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE