GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čakovečki mlinovi pred preuzimanjem

Čakovečki mlinovi pred preuzimanjem
PREUZIMANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2023 / 22:15
Autor: SEEbiz
ČAKOVEC - Tvrtke Mlin i pekare i Plodinec te mirovinski fondovi AZ i Privredna banka/Croatia osiguranje u ponedjeljak su objavili da su sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa te da je za njih nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Čakovečkih mlinova, u kojima sada zajedno drže 64,53 posto dionica

Tvrtke Mlin i pekare i Plodinec, te Allianz AZ, društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima za račun više AZ obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, kao i Privredna banka/Croatia osiguranje (PBZ/CO) za obvezne mirovinske fondove kategorija A i B u ponedjeljak su sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim je uspostavljeno njihovo zajedničko djelovanje u cilju stjecanja i ostvarivanja zajedničke kontrole nad Čakovečkim mlinovima, navodi se u obavijesti objavljenoj putem Zagrebačke burze.

Po podatcima iz te objave, na dan sklapanja ugovora sisačka tvrtka Mlin i pekare u Čakovečkim mlinovima drže 24,78 posto dionica.

Iz toga proizlazi da je sisačka tvrtka postala najveći pojedinačni dioničar u Čakovečkim mlinovima, a usporedba podataka pokazuje da su taj vlasnički udio kupili od Stjepana i Ružice Varga, koji su zajedno kontrolirali 26,53 posto dionica, a već se neko vrijeme po medijima piše da su željeli prodati svoje vlasničke udjele i povući se iz čakovečke tvrtke.

Da su Mlin i pekare vlasnici 24,78 posto dionica već je zabilježeno u Središnjem klirinško depozitarnom društvu (SKDD), no još uvijek nije registrirano u sustavu Zagrebačke burze, po čijim podatcima vlasničke udjele još imaju Stjepan Varga (13,42 posto) o Ružica Varga (13,11 posto).

No, po zadnjim podatcima SKDD-a, Stjepan Varga u Čakovečkim mlinovima sada ima 1,75 posto, dok Ružica Varga nije među deset najvećih dioničara.

Po podatcima iz današnje objave na Zagrebačkoj burzi, tvrtka Plodinec neposredno nama vlasničkog udjela u čakovečkoj tvrtki, ali stopostotni vlasnički udio u toj tvrtki ima Josip Plodinec, koji posredno kroz tvrtku Plodinec, ima 48 posto udjela u tvrki Mlin i pekare. Uz njega, ponuditelji, kako se navodi, zajednički djeluju s još jednom fizičkom osobom - Dragicom Plodinec, koja u tvrtki Mlin i pekare ima 34,86 posto udjela u temeljnom kapitalu.

Vlasničke udjele u tvrtki Čakovečki mlinovi ima više AZ obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, koji zajednički drže 22,92 posto dionica, dok PBZ/CO kroz obvezne mirovinske fondove kategorije A i B drže ukupno 16,83 posto dionica čakovečke tvrtke.

Temeljni kapital Čakovečkih mlinova je 102,9 milijuna kuna ili 13,66 milijuna eura i podijeljen je na 10.290.000 dionica, bez nominalnog iznosa, a, po podatcima iz objave, ponuditelji zajednički drže ukupno 6.640.428 dionica, ili 64,53 posto dionica.

Uz napomenu da prethodno trebaju ishoditi odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), u objavi se navodi kako se početak roka od 30 dana za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj ageniji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za objavljivanje ponude za preuzimanje odgađa do ishođenja takvog odobrenja AZTN-a.

Inače, Čakovečki su mlinovi prošle godine ostvarili neto dobit od gotovo 22,6 milijuna kuna, a odlukom glavne skupštine, koja je održana krajem kolovoza ove godine, cjelokupna je lanjska dobit raspoređena u zadržanu dobit.

Tagovi: Čakovečki mlinovi, Mlin i pekare, Plodinec, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
STEČAJEVI
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
BERLIN - U njemačkom gospodarstvu sve je više slučajeva velikih bankrota, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kuće za kredite Allianz Trade.
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
LEtOVI
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
SARAJEVO - Niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair odlučila je uvrstiti Sarajevo na popis destinacija s kojih će naredne godine obavljati letove a njegov izravni konkurent WizzAir povećat će broj linija s glavnim gradom BiH.
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
POTEZI
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
BERLIN - Francuski proizvođač guma Michelin danas je najavio zatvaranje dviju tvornica u Njemačkoj, zbog čega će više od 1500 ljudi ostati bez posla. Kako objašnjava francuska novinska agencija AFP, glavni razlozi su sve veći troškovi i sve jača konkurencija zemalja s jeftinijom radnom snagom.
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
U PLUSU
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
LONDON - Britanski zrakoplovni prijevoznik Easyjet vratio se na dobit nakon tri godine u prošloj poslovnoj godini, koja za tvrtku završava krajem rujna.
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
INVESTICIJE
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
ZAGREB – Mplus Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) ostvarila je značajan iskorak u razvoju svoje Business Process Outsourcing (BPO) poslovne vertikale potpisivanjem ugovora o ulaganju 60 milijuna eura vrijedne investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - podložno regulatornim odobrenjima nadležnih vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE