GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čakovečki mlinovi pred preuzimanjem

Čakovečki mlinovi pred preuzimanjem
PREUZIMANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2023 / 22:15
Autor: SEEbiz
ČAKOVEC - Tvrtke Mlin i pekare i Plodinec te mirovinski fondovi AZ i Privredna banka/Croatia osiguranje u ponedjeljak su objavili da su sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa te da je za njih nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Čakovečkih mlinova, u kojima sada zajedno drže 64,53 posto dionica

Tvrtke Mlin i pekare i Plodinec, te Allianz AZ, društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima za račun više AZ obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, kao i Privredna banka/Croatia osiguranje (PBZ/CO) za obvezne mirovinske fondove kategorija A i B u ponedjeljak su sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim je uspostavljeno njihovo zajedničko djelovanje u cilju stjecanja i ostvarivanja zajedničke kontrole nad Čakovečkim mlinovima, navodi se u obavijesti objavljenoj putem Zagrebačke burze.

Po podatcima iz te objave, na dan sklapanja ugovora sisačka tvrtka Mlin i pekare u Čakovečkim mlinovima drže 24,78 posto dionica.

Iz toga proizlazi da je sisačka tvrtka postala najveći pojedinačni dioničar u Čakovečkim mlinovima, a usporedba podataka pokazuje da su taj vlasnički udio kupili od Stjepana i Ružice Varga, koji su zajedno kontrolirali 26,53 posto dionica, a već se neko vrijeme po medijima piše da su željeli prodati svoje vlasničke udjele i povući se iz čakovečke tvrtke.

Da su Mlin i pekare vlasnici 24,78 posto dionica već je zabilježeno u Središnjem klirinško depozitarnom društvu (SKDD), no još uvijek nije registrirano u sustavu Zagrebačke burze, po čijim podatcima vlasničke udjele još imaju Stjepan Varga (13,42 posto) o Ružica Varga (13,11 posto).

No, po zadnjim podatcima SKDD-a, Stjepan Varga u Čakovečkim mlinovima sada ima 1,75 posto, dok Ružica Varga nije među deset najvećih dioničara.

Po podatcima iz današnje objave na Zagrebačkoj burzi, tvrtka Plodinec neposredno nama vlasničkog udjela u čakovečkoj tvrtki, ali stopostotni vlasnički udio u toj tvrtki ima Josip Plodinec, koji posredno kroz tvrtku Plodinec, ima 48 posto udjela u tvrki Mlin i pekare. Uz njega, ponuditelji, kako se navodi, zajednički djeluju s još jednom fizičkom osobom - Dragicom Plodinec, koja u tvrtki Mlin i pekare ima 34,86 posto udjela u temeljnom kapitalu.

Vlasničke udjele u tvrtki Čakovečki mlinovi ima više AZ obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, koji zajednički drže 22,92 posto dionica, dok PBZ/CO kroz obvezne mirovinske fondove kategorije A i B drže ukupno 16,83 posto dionica čakovečke tvrtke.

Temeljni kapital Čakovečkih mlinova je 102,9 milijuna kuna ili 13,66 milijuna eura i podijeljen je na 10.290.000 dionica, bez nominalnog iznosa, a, po podatcima iz objave, ponuditelji zajednički drže ukupno 6.640.428 dionica, ili 64,53 posto dionica.

Uz napomenu da prethodno trebaju ishoditi odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), u objavi se navodi kako se početak roka od 30 dana za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj ageniji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za objavljivanje ponude za preuzimanje odgađa do ishođenja takvog odobrenja AZTN-a.

Inače, Čakovečki su mlinovi prošle godine ostvarili neto dobit od gotovo 22,6 milijuna kuna, a odlukom glavne skupštine, koja je održana krajem kolovoza ove godine, cjelokupna je lanjska dobit raspoređena u zadržanu dobit.

Tagovi: Čakovečki mlinovi, Mlin i pekare, Plodinec, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE