GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

C&A zatvara trgovine u Srbiji, tvrdi da je meta velike prevare

C&A zatvara trgovine u Srbiji, tvrdi da je meta velike prevare
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2022 / 08:14
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Kompanija C&A Srbija proglasila je stečaj, nakon što je, kako je saopštila, "postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca".

- Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primjenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A, navodi se u saopštenju kompanije iz Dizeldorfa, koja prodaje tekstilnu robu, prenosi N1.

Dodaje se da je počinilac prevare jedan od poslovnih partnera kompanije, "kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati".

- Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu od 2014. do 2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično djelo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaviještena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije, piše u saopštenju.

Ukazuje se da su nakon nekoliko mjeseci istrage i uprkos dokazima da C&A ne treba da snosi posljedice tog krivičnog dela, "carinski organi Republike Srbije zauzeli stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza".

- Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno da snosi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahtjeva usmjerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da u srijedu proglasi insolventnost. Dalje postupke obrađivaće imenovani stečajni upravnik, navodi se u saopštenju kompanije.

Tagovi: c&a Srbija, prevara, kineska roba
PROČITAJ I OVO
SoftBank prodao kompletan udjel u Uberu
PRODAJA
SoftBank prodao kompletan udjel u Uberu
NEW YORK - SoftBank je u ponedjeljak objavio da je prodao svoj preostali udio u američkom divu za usluge prijevoza Uberu. Japanski konglomerat nastoji prikupiti novac usred rastućih gubitaka u svojoj investicijskoj jedinici.
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
MINUSI
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
ESSEN - Njemački Siemens Energy upozorio je danas da u 2022. godini očekuje za 200 milijuna eura veći neto gubitak od prethodno procijenjenog.
Mađarska kaznila Ryanair
KAZNA
Mađarska kaznila Ryanair
BUDIMPEŠTA - Mađarska je kaznila irskog zrakoplovnog prijevoznika Ryanair s 300 milijuna forinti (761.000 eura) jer je na klijente prebacila trošak posebnog poreza koji je Budimpešta nametnula nekim tvrtkama zbog rastuće inflacije. Ryanair je već najavio žalbu, javlja francuska novinska agencija AFP.
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
POTEZI
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
LAPOVO - Njemački diskonter Lidl je otvorio svoj drugi logistički centar u Srbiji, te će preuzeti opskrbu dijela trgovina i osigurati uvjete za daljnje širenje svoje maloprodajne mreže.
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
BIZARNO
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
SYDNEY - Australski zračni prijevoznik Qantas zatražio je od zaposlenika najvišeg rukovodstva da rade kao "rukovatelji prtljage" tri mjeseca dok se tvrtka pokušava nositi s akutnim nedostatkom radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE