GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković o navodnom većem računu za Pelješki most: Cijena može biti i veća i manja

Butković o navodnom većem računu za Pelješki most: Cijena može biti i veća i manja
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 09:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Radovi na Pelješkom mostu i pristupnoj cesti na Pelješcu napreduju prema planu, a promet bi trebao krenuti u ožujku sljedeće godine. Tada bi trebao biti završen čvor Brijesta.

Međutim, šest mjeseci prije završetka radova pojavio se problem oko završnog financijskog računa.

Izvođači radova usmenim su putem investitoru Hrvatskim cestama najavili zahtjeve za isplatu dodatnih troškova.

Dodatne financijske zahtjeve zasad su najavili kineska kompanija CRBC i austrijski Strabag. Grčki Avax još se nije oglasio, ali se i od njega očekuju potraživanja dodatnih financijskih sredstava. Dodatni financijski zahtjevi već su se popeli na oko 500 milijuna kuna. Međutim, točni iznosi bit će poznati kad stignu službeni pismeni zahtjevi, doznaje Jutarnji list.

Naime, predstavnici kineske kompanije CRBC koji se nalaze na gradilištu mosta i hrvatski konzultanti koji rade za njih napravili su preliminarni izračun dodatnih troškova. Izračunali su kako bi im Hrvatske ceste kao investitor trebale platiti dodatnih oko 450 milijuna kuna, što je više od 20 posto od ukupne vrijednosti ugovora. Između ostalog, uračunato je povećanje cijena čelika, utjecaj pandemije, povećanje cijena radne snage, ali i veće cijene avionskih karata za kineske radnike koji se vraćaju kući.

Kineskoj kompaniji zbog pandemije već je odobreno produljenje roka završetka radova za šest mjeseci, pa se dodatni financijski zahtjevi zbog pandemije smatraju neosnovanim. Ovaj iznos u Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa izazvao je pravu konsternaciju i ljutnju jer se smatra da je izračun prenapuhan i neopravdan, a izračun još nije odobren ni u sjedištu CRBC-a u Zagrebu.

U Hrvatskim cestama jedino su spremni razgovarati o nadoknadi povećanja troškova nastalih uslijed drastičnog povećanja cijena čelika. A sve ostalo se smatra neosnovanim.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je poskupljenja radova na Pelješkom mostu te ih demantirao.

Međutim demantirao je samo cifru i istaknuo kako on o tome ne zna ništa. Kaže kako službeni zahtjev nije došao te da cijena može biti i veća i manja.

Tagovi: Oleg Butković, Pelješki most, Hrvatske ceste, China Road and Bridge Corporation
PROČITAJ I OVO
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE