GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bulc: Sredstva za gradnju pruge Koper-Divača nisu upitna

Bulc: Sredstva za gradnju pruge Koper-Divača nisu upitna
PRUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2018 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Projekt gradnje željezničke pruge od Kopra do željezničkog čvorišta Divača i dalje je važan za Europsku komisiju, a sredstva odobrena za taj projekt samo su trenutno zamrznuta, izjavila je u četvrtak europska povjerenica za promet Violeta Bulc, reagirajući na krizu slovenske vlade uzrokovanu ostavkom premijera Mire Cerara.

Izravan povod za Cerarovu ostavu bila je jučerašnja odluka slovenskog vrhovnog suda koji je iz formalnih razloga poništio rezultat referenduma na kojemu je lani potvrđen vladin projekt zakona temeljem kojega će se ta pruga graditi. Zbog poništenja birači će se o tom pitanju ponovo izjašnjavati.

Cerar je kazao da je blokada tog za Sloveniju strateškog projekta bila "kap koja je prelila čašu" i da se neopravdano zanemaruje to što je njegova vlada taj projekt konkretno počela realizirati, nakon što su prijašnje dvadesetak godina o tome samo govorile.

Violeta Bulc, koja je u Europsku komisiju izabrana na prijedlog Cerarove stranke čija je članica, kazala je za Slovensku tiskovnu agenciju STA u četvrtak da je ta pruga još uvijek od izuzetne strateške važnosti za EU, kao dio paneuropskog jadransko-baltičkog koridora.

Njena će gradnja imati mnogo pozitivnih učinaka i rasteretiti cestovni promet, te ona ostaje i dalje projekt od značajnog prioriteta za Sloveniju i EU, kazala je Bulc, dodavši kako se nada da će Slovenija svoje obveze prema tom projektu, za koji su odobrena i europska sredstva, ispunjavati i ubuduće "bez obzira na to tko bude u vladi".

Bulc je istaknula da je Slovenija za taj projekt već koristila 44 milijuna eura europskih sredstava kojima je sufinancirana izrada potrebne projektne studije i pripremnih radova, a ta sredstva nisu upitna.

Osim toga, kako je pojasnila, Sloveniji je za sada odobreno i 109 milijuna eura sredstava iz europskih fondova za realizaciju projekta te pruge, a ta su sredstva trenutačno "zamrznuta" dok se situacija u vezi sa sporom oko zakona o gradnji pruge ne riješi.

Europska komisija je u kontaktu sa slovenskom vladom u pogledu daljnjih koraka, nakon čega će se donijeti i odgovarajuće odluke, kazala je Bulc, preporučivši da se oko toga ne stvara nepotrebna "panika".

Tagovi: Violeta Bulc, pruga Koper-Divača, Miro Cerar, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE