GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bujas: Tražim od suda da sve moje tvrtke doživotno izbaci iz HGK

Bujas: Tražim od suda da sve moje tvrtke doživotno izbaci iz HGK
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 16:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) izvijestila je u utorak da poduzima pravne korake protiv predsjednika udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujasa, zbog njegove izjave u emisiji Nu2 kojom HGK naziva institucijom za uhljebljivanje ljubavnica čime, tvrde iz HGK, vrijeđa sve zaposlenice te institucije.

Bujas im je odgovorio na Facebooku udruge Glas poduzetnika.

"Želim i tražim da me sud kazni doživotnim izbacivanjem svih mojih firmi i svih članica UGP-a iz HGK. Gdje su sudovi, gdje je pravda kad je mi poduzetnici, ali i mi građani tražimo? Želite me tužiti, samo naprijed, što čekate", poručio je Bujas.

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u utorak je poručila da su, za razliku od HGK, platforma koja doista podržava žene u javnom i privatnom sektoru, a da bi tužba protiv čelnika UGP-a Hrvoja Bujasa zbog njegove izjave u kojoj je HGK nazvao mjestom za uhljebljivanje ljubavnica bila presedan.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) je u današnjem priopćenju izvijestila da je, slijedom izjava Bujasa tijekom gostovanja u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2, kao institucija primorana reagirati i stati u zaštitu svojih zaposlenica i zaposlenika te da zbog vrijeđanja djelatnica poduzima pravne korake protiv predsjednika UGP-a.

"Naime, izjava gospodina Bujasa u kojoj HGK naziva institucijom za uhljebljivanje ljubavnica direktno, besprizorno i seksistički vrijeđa sve zaposlenice Komore koje odgovorno obavljaju svoj posao. Mnoge od njih su visokokvalificirane stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom iz privatnog sektora, a gospodin Bujas si dopušta javno ih i neosnovano vrijeđati i prozivati", naveli su iz HGK.

Iz UGP-a su na to poručili da, ako HGK smatra da ima temelja za pokretanje pravnog postupka, onda neka to i učine. "Smatramo da će ovo zasigurno biti presedan u Hrvatskoj, jer će HGK tužiti Hrvoja Bujasa sredstvima koje im on, kao i sve tvrtke članovi UGP-a, uplaćuju za članarinu", ocijenili su iz UGP-a.

Iz UGP-a su istaknuli i da su oni jedan od rijetkih primjera u Hrvatskoj gdje se doista potiče žensko poduzetništvo i podržavaju projekti svih članica udruge.

"Za razliku od HGK, mi imamo Odbor za žensko poduzetništvo koji prati statistike, identificira prepreke i predlaže mjere za razvoj ženskog poduzetništva. Navedeni odbor samo je jedan od projekata koje smo pokrenuli kako bismo podržali poduzetnice", naveli su iz UGP-a.

Kao i HGK u današnjem priopćenju, i iz UGP-a su također istaknuli da se ponose činjenicom da su tri četvrtine zaposlenika udruge upravo žene. Ocjenjuju i da je vodstvo HGK jedini krivac za loš imidž koji sad pokušavaju spasiti.

Tako se pitaju zašto HGK nije poslao priopćenje o zapošljavanju "kvazipoduzetnika" i općenitom "uhljebljivanju" u instituciji. Također, pitaju se i zašto još nema podatka o tome kolika je plaća predsjednika HGK Luke Burilovića, kao i kada će dobiti odgovor na pitanje prisilnih članarina koje su, ističu iz UGP-a, ogroman teret za brojne poduzetnike.

"Smatramo da je ova izjava posljedica onoga kako HGK funkcionira, a ono što im želimo poručiti je da se konačno počnu baviti svojim poslom, za koji su skupo plaćeni. Ovim putem ih pozivamo da počnu raditi na pitanjima ženskog poduzetništva i da ponude kvalitetna rješenja za specifična pitanja s kojima se bore poduzetnice. Ističemo da je korištenje feminizma za prikrivanje nepotizma, korupcije i lošeg rada institucije doista neumjesno", zaključili su iz UGP-a.

Predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas je u emisiji Nu2 ustvrdio da je HGK mjesto uhljebljivanja "kvazi-gospodarstvenika", kao i mnogih koji su politički vezani s njima.

"Ako želite svoju ljubavnicu, svog stranačkog druga, prijatelja, negdje riješiti i adekvatno ga platiti, a to znači desetke tisuća kuna, onda ćete ga lijepo staviti u HGK", izjavio je Bujas u nedjelju.

Na tu izjavu danas je reagirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ocijenivši je seksističkom.

Sukladno zakonu o ravnopravnosti spolova, Ljubičić je ukazala na činjenicu da se kritika nečijeg rada ne smije temeljiti na uvredljivom, omalovažavajućem ili ponižavajućem prikazivanju osoba na temelju spola.

"Gospodin Bujas je, obrazlažući svoj negativan stav prema HGK-u kao instituciji, između ostalog naveo i to da su žene u HGK zaposlene kao nečije 'ljubavnice', što je vrijeđanje, omalovažavanje i ponižavanje svih djelatnica HGK temeljem spola", ustvrdila je Ljubičić.

Kako je navela, umjesto argumentirane kritike rada institucije, na koju ima pravo, Bujas je sugerirao da sve žene koje tamo rade nisu kvalificirane za svoj posao, već da su postavljene isključivo zbog svog ljubavničkog (spolnog) odnosa.

"Zakon takav seksistički pristup prepoznaje kao diskriminatoran jer se spol uzima kao relevantna i jedina osnova vrednovanja, u ovom slučaju obezvređivanja, nečijeg rada, sposobnosti ili postignuća, a što je zabranjeno čl.16 st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova", istaknula je Ljubičić u utorak u priopćenju.

Tagovi: Hrvoje Bujas, Višnja Ljubičić, Luka Burilović, Odbor za žensko poduzetništvo, Hrvatska gospodarska komora, Glas poduzetnika
PROČITAJ I OVO
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
SKOK PRIHODA
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
PARIZ - Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH u utorak je izvijestio kako je u prvoj polovini godine ostvario 28,7 milijardi eura prihoda, što je porast od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su u tijeku bila zatvaranja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
DIVIDENDA
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
RAB - Imperial Riviera objavila je poprilično atraktivnu politiku dividendi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE