GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugarski Dronamics želi Osijek povezati dronovima s pet zračnih luka u Europi

Bugarski Dronamics želi Osijek povezati dronovima s pet zračnih luka u Europi
DRONOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2020 / 22:10
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
OSIJEK - Osječka zračna luka bit će prva u Hrvatskoj s koje će polijetati i slijetati dronovi te bi trebala postati regionalni centar za prijevoz tereta dronovima. Plan je to bugarskog startupa Dronamics, koji razvija i upravlja s bespilotnim teretnim letjelicama, i koji želi Osijek pozicionirati kao jednu od pet ključnih luka za dronove u Uniji. Prvi ugovor već je potpisao s operaterom talijanske zračne luke Brescija.

Massimo Roccasecca, direktor za prijevoz tereta u talijanskoj grupi Save, operateru zračne luke Brescia, kaže da su ušli u partnerstvo s Dronamicsom.

"Partnerstvo s Dronamicsom ključno je za nas u ovo kritično vrijeme velike potražnje za zračnim prijevozom uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali kada imate način premještanja tereta bez putovanja s njim, lanci opskrbe postaju otporni na zaključavanje", kaže Roccasecca za Jutarnji list.

Dodaje da je pozicioniranje zračne luke Brescija, koja je u središtu talijanskog industrijskog bazena kao centra za bespilotni prijevoz tereta, nova i uzbudljiva poslovna prilika.

Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek u izjavi za regionalni avio-portal ZamaAero potvrdio je da zna za bugarski projekt. Ugovor je, navodno, već potpisan.

"Na ovom projektu smo radili u velikoj tajnosti. Htjeli smo nišu gdje ćemo biti prvi, te gdje ćemo iskoristiti upravo nove tehnologije koje otvaraju velike mogućnosti. Ovo je velika prilika za Osijek u kojoj vidimo budućnost naše zračne luke u okruženju velikih", kaže Forgić.

ZamaAero navodi da bi prve cijene prijevoza tereta bile manje od 3 eura po kilogramu na letovima do Berlina, Basela, Milana, Catanije, Athene, Buchureste i Varšave, a manje od četiri eura na letovima do Barcelone, Osla, Helsinkija, Stockholma i Londona.

Svilen Rangelov, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Dronamics, kaže da želi u Europi, gdje dronovi koji imaju doseg do 2500 kilometara već sada jednim letom mogu prijeći cijeli kontinent i gdje ima više od 3000 zračnih luka i pista, zakoračiti u nove prilike koje je otvorila EU sa sinkroniziranom regulativom.

"EU i EASA pokazali su izuzetno regulatorno vodstvo na polju zračne mobilnosti i sretni smo što smo pronašli tako sjajne aerodromski partneri koji će raditi s nama na pioniru ove nove tehnologije", kaže Rangelov.

Osječka zračna luka, ako se planovi Dronamicsa ostvare, postala bi prvo središte za prijevoz tereta dronovima u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pet ključnih, regionalnih luka, kako je zamislio bugarski startup, bile bi Liègeu u Belgiji, gdje se nalazi europsko sjedište Alibabe, Bresciji u Italiji, Skövdei u Švedskoj i Seinäjokiji u Finskoj. Preko njih bi Dronamics pružao svoje usluge kurirskim službama, dostavljačkim službama, poštama, e-trgovini i drugima. Bio bi usmjeren na poslovne korisnike, a oni bi pak kroz tu mrežu imali doseg do 300 milijuna potencijalnih korisnika.

Mreža, koja bi u punom opsegu trebala narasti na 35 luka u 11 europskih zemalja te ubrzati i pojeftiniti prijevoz tereta, očekuje se da bi krenula s radom početkom 2022. godine, nakon što se sinkroniziraju propisi za dronove na razini EU.

Unija, naime, planira od 1. siječnja 2021. početi primjenjivati prvi jedinstveni EU propis o bespilotnim letjelicama. Dronamics je već najavio da će na temelju te nove, sinkronizirane regulative, zatražiti odobrenja za početak operativnog poslovanja do kraja iduće godine. Ostalih 30 zračnih luka bi se nadovezale na tu mrežu.

Tagovi: Dronamics, Zračna luka Osijek, Massimo Roccasecca, Davor Forgić
PROČITAJ I OVO
Đuro Đaković sa češkim Acquisitionom nastavlja pregovore o dokapitalizaciji
PREGOVORI
Đuro Đaković sa češkim Acquisitionom nastavlja pregovore o dokapitalizaciji
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković grupa u srijedu je objavila da na temelju provedene analize i ocjene dviju pristiglih neobvezujućih ponuda nastavlja pregovore sa češkom tvrtkom DD Acquisition za sudjelovanje u restrukturiranju te slavonskobrodske kompanije dokapitalizacijom.
United Grupa preuzima najveću bugarsku novinsku kompaniju Vestnik Telegraf
ŠIRENJE
United Grupa preuzima najveću bugarsku novinsku kompaniju Vestnik Telegraf
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je danas da je postigla dogovor o preuzimanju najveće bugarske novinske kompanije Vestnik Telegraf EOOD od kompanije Intrust EAD.
Boeing 737 MAX ponovo smije letjeti po Europi
LETOVI
Boeing 737 MAX ponovo smije letjeti po Europi
BRUXELLES - Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) objavila je u srijedu da je dala službeno zeleno svjetlo za povratak na europsko nebo Boeingu 737 MAX-u, prikovanom za tlo 22 mjeseca nakon dviju nesreća.
Tvornica koja proizvodi AstraZenecino cjepivo evakuirana zbog sumnjivog paketa
SUMNJIVO
Tvornica koja proizvodi AstraZenecino cjepivo evakuirana zbog sumnjivog paketa

CARDIFF - Tvornica u Walesu koja proizvodi cjepivo AstraZenece protiv covida-19 evakuirana je nakon što je primila sumnjivi paket, objavila je u srijedu kompanija koja upravlja tvornicom.

EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
UGOVOR
EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
BRUXELLES - Europska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom protiv covida-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu europski dužnosnik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE