GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku

Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ODLIČAN POTEZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 13:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zasigurno su svi svjesni da su pčele iznimno korisni kukci koje su zaslužne za oprašivanje oko 80 posto biljaka cvjetnica pa tako i za više od 70 posto usjeva koji čine hranu za ljude.

Svaki naš treći zalogaj ovisi o pčelama i njihovom oprašivanju, a ujedno su i glavni oprašivači biljaka kojima hranimo stoku. Bez pčela i oprašivanja mnoge police u trgovinama bile bi prazne te bi se naš život i svakodnevica uvelike promijenili. No, jeste li znali da pčelama u njihovim važnim zadaćama pomažu i neki drugi kukci?

Upravo je bubamara jedna od njih te je mnogi nazivaju najboljom prijateljicom bumbara i pčela. Osim što im pomaže u oprašivanju pojedinih vrsta cvijeća, ujedno im olakšava njihov posao. Bubamare su poznate kao simbol sreće u mnogim kulturama, a posebice ih vole vrtlari jer su sinonim za organski uzgoj. Privlačenje bubamara u vrtove cilj je mnogih vrtlara jer su korisne za suzbijanje štetočina poput biljnih uši, grinja i drugih štetnih kukaca koji uništavaju vrtno bilje, cvijeće, povrće i voćke. Bubamare su, naime, sposobne pojesti od 200 do 300 biljnih uši dnevno, a jedu i razne druge insekte i ličinke, uključujući i njihova jajašca, što sprječava najezdu nametnika u vrtovima. Bubamare su prirodni neprijatelji mnogih insekata štetnih za povrće, a jedna bubamara tijekom života može pojesti čak 5.000 biljnih uši.

Ekipi Zumića pridružit će se tako Bubamara Točkica koja je ujedno i simbol humanitarnog projekta „Hrvatska Pčelarska Služba – 112 (SOS za pčele)“ u organizaciji Konzuma i Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak. Tim će se projektom diljem Hrvatske financirati službeni uredi, timovi ljudi, zaštitna odjeća i radna oprema za sigurno uklanjanje rojeva pčela s gradskih površina.

„Rojenje pčela odvija se uglavnom u svibnju i lipnju kad pčele izlaze iz košnica kako bi osigurale novo stanište i hranu. U gradskim sredinama često se pritom smještaju na neobična mjesta, poput dimnjaka, otvora za ventilaciju i međustropnih prostora uglavnom u starijim zgradama, odakle ih je potrebno premjestiti na siguran i neškodljiv način za ljude i pčele. U Zagrebu to čine volonteri Pčelarskog dežurstva te ih sele u pčelinjake gdje dobivaju svu potrebnu njegu i pomoć ili doniraju potrebitim pčelarima. Zahvaljujući ovom projektu aktivnosti premještanja i tzv. spašavanja pčela pokrenut ćemo i u drugim županijama kroz osnaživanje lokalnih udruga“, izjavio je Dražen Jerman, predsjednik Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak.

„Drago nam je što smo bili u mogućnosti podržati ovu hvalevrijednu akciju te u više Hrvatskih županija osigurati potrebnu opremu i edukaciju ljudi, a ova suradnja predstavlja nastavak našeg aktivnog društveno odgovornog djelovanja. Ovim bih se putem zahvalila svim lokalnim udrugama koje će sudjelovati u realizaciji ovog projekta te istovremeno pozvala naše kupce da se kupnjom Bubamare Točkice uključe i na taj način podrže ovu humanitarnu akciju“, izjavila je Dunja Delić, direktorica Sektora marketinga Konzuma.

Humanitarni projekt mogu podržati svi kupci u Konzumu koji će u svim Konzumovim prodavaonicama, u razdoblju od 24. rujna do 11. studenog ili do isteka zaliha, moći kupiti plišanu Bubamaru Točkicu. Ona je ujedno i jedini Zumić koji se može kupiti bez sakupljenih naljepnica, po cijeni od 50 kuna te na taj način svi kupci mogu pridonijeti sigurnom uklanjanju pčela s gradskih površina.

Više informacija o humanitarnoj akciji i Bubamari Točkici dostupno je na stranici konzum.hr.

Tagovi: Bubamara Točkica, Zumići, spašavanje pčela, Hrvatska udruga Pčelara Pčelinjak, Dražen Jerman, Dunja Delić, Konzum
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE