GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava u travnju smanjena 0,65%

Bruto premija osiguravajućih društava u travnju smanjena 0,65%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva krajem travnja imala su ukupnu zaračunatu bruto premiju od 3,87 milijardi kuna, što je 0,65 posto manje nego krajem istog mjeseca 2019. godine, pokazuju kumulativni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) objavljeni u ponedjeljak.

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja, za 4,34 posto, na 2,89 milijardi kuna, ali i pad zaračunate premije u životnim osiguranjima za gotovo 13 posto, na 981,1 milijun kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i dalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja od 797,6 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast od 5,4 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 753 milijuna kuna ili 5,3 posto više nego u travnju 2019. godine.

U prva četiri mjeseca ove godine sklopljeno je 740.463 polica, što je 4.697 polica ili 0,63 posto manje nego u istom razdoblju lani. Prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.016,95 kuna, što je na godišnjoj razini više za 5,96 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom u iznosu od 795,97 milijuna kuna ili 11,3 posto manjom u odnosu na travanj 2019. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija iznosila 134,98 milijuna kuna, što je pad za 25,7 posto na godišnjoj razini.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premije i nadalje drži Croatia osiguranje (CO), no uz pad zaračunate premije na godišnjoj razini za 7,76 posto, na 1,1 milijardu kuna. Tržišni udio CO-a je tako snižen s 29,78 posto, koliko je iznosio krajem travnja prošle godine, na 27,65 posto krajem četvrtog mjeseca ove godine.

Drugi je Allianz Zagreb, koji bilježi i znatniji pad zaračunate bruto premije, za 14,2 posto, na 471,3 milijuna kuna, pa time i pad tržišnog udjela na 12,2 posto, u odnosu na lanjskih 14,1 posto.

Uz porast zaračunate bruto premije za 33,67 posto, na 427,2 milijuna kuna, na trećem mjestu je Wiener osiguranje, čiji je tržišni udio porastao na 11,03 posto, s lanjskih 8,2 posto, pokazuju podaci HUO-a.

Tagovi: osiguravatelji, premija osiguravatelja, Wiener osiguranje, Croatia osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
KOPER - Luka Koper je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 7 milijuna eura što je čak 48 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i tri posto iznad plana.
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
OTVARANJE
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
ZAGREB - Terme Tuhelj u petak otvaraju unutarnje i vanjske bazene, u skladu s mjerama zaštite i preporukama HZJZ-a, idući petak otvaraju i hotel, a sredinom lipnja planiraju dovršetak uređenja novog glamping naselja, investicije vrijedne oko 3 milijuna eura, doznaje se iz tih Termi.
Croatia Airlines najavio nove letove
LETOVI
Croatia Airlines najavio nove letove
ZAGREB - Croatia Airlines objavio je svoj privremeni raspored do 14. lipnja, u kojem će prijevoznik nastaviti operacije od Zagreba do Zuricha, te domaći servis Zagreb - Pula - Zadar od 8. lipnja.
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
PROMET
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
LJUBLJANA - Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije covida-19, danas će se na aerodromu Ljubljana obaviti prvi redoviti putnički let.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE