GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava u ožujku 3,06 milijardi kuna

Bruto premija osiguravajućih društava u ožujku 3,06 milijardi kuna
OSIGURAVATELJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva su krajem ožujka imala ukupnu zaračunatu bruto premiju u iznosu od 3,06 milijardi kuna, što je 4,12 posto više nego krajem istog mjeseca 2019. godine, pokazuju kumulativni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja, za 7,7 posto, na 2,27 milijardi kuna, dok je zaračunata premija u životnim osiguranjima pala za 4,9 posto, na 794,4 milijuna kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i dalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem ožujka od 596,2 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast od 9,96 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 561,3 milijuna kuna ili 9,75 posto više nego u ožujku 2019. godine.

U prva tri mjeseca ove godine sklopljeno je 534.468 polica, što je 14.182 polica, ili 2,73 posto više nego u istom razdoblju lani. Prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.050,28 kuna, što je na godišnjoj razini više za 6,83 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom u iznosu od 634,8 milijuna kuna, ili 1,67 posto manjom u odnosu na ožujak 2019. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija iznosila 121,7 milijuna kuna, što je pad za 21,1 posto na godišnjoj razini.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premije i nadalje drži Croatia osiguranje (CO), no uz pad zaračunate premije na godišnjoj razini, za 5,15 posto, na 841,3 milijuna kuna. Tržišni udio CO-a je tako snižen s 30,17 posto, koliko je iznosio krajem ožujka prošle godine, na 27,5 posto krajem trećeg mjeseca ove godine.

Drugi je Allianz Zagreb, koji bilježi i znatniji pad zaračunate bruto premije, za 15,5 posto, na 379,8 milijuna kuna, pa time i pad tržišnog udjela na 12,4 posto, u odnosu na lanjskih 15,3 posto.

Uz porast zaračunate bruto premije za 13,47 posto, na 315,35 milijuna kuna, treće mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Euroherc, čiji je tržišni udio porastao na 10,3 posto, s lanjskih 9,45 posto, pokazuju podaci HUO-a.

Tagovi: osiguravatelji, premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE