GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava 1,99 milijardi kuna

Bruto premija osiguravajućih društava 1,99 milijardi kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2020 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva u veljači ove godine zaračunala su ukupnu bruto premiju od 1,99 milijarde kuna, što je porast od 9,68 posto u odnosu na veljaču 2019. godine, pokazuju podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Na rast ukupne zaračunate bruto premije u veljači ove godine utjecao rast premija i u neživotnim i u životnim osiguranjima. Za skupinu neživotnih osiguranja, koja čini 76,6 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 1,5 milijardi kuna i viša je za 10 posto u odnosu na lanjsku veljaču.

Za skupinu životnih osiguranja zaračunata bruto premija, pak, iznosi 463,9 milijuna kuna, što je rast od 8,6 posto.

Kod neživotnih osiguranja, najzastupljenija vrsta je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom u veljači od 382 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast od 13,97 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije u veljači od 359,9 milijuna kuna ili 14,2 posto više nego u veljači 2019. godine. U drugom mjesecu ove godine sklopljeno je 339.358 polica, što je 24.246 polica ili 7,7 posto više nego u lanjskom veljači, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.060,79 kuna i na godišnjoj je razini veća za 6,06 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom u iznosu od 348,3 milijuna kuna, ili 5,4 posto manjom u odnosu na veljaču 2019. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija od 90,4 milijuna kuna, što je skok za 150,3 posto na godišnjoj razini.

Dopunska osiguranja životnog osiguranja imala su zaračunatu premiju od 22,1 milijuna kuna i porasla su za 8,6 posto.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije i nadalje ima Croatia osiguranje. Sa zaračunatom premijom od 536,3 milijuna kuna, Croatia osiguranje u veljači ima tržišni udio od 26,89 posto, što je 3,35 postotnih bodova manje no prije godinu dana.

Drugi je Allianz Zagreb s premijom u iznosu od 279,98 milijuna kuna i tržišnim udjelom od 14 posto, dok je na trećem mjestu, s udjelom od 9,98 posto, Euroherc osiguranje, čija zaračunata bruto premija u veljači iznosi 199,1 milijuna kuna.

Tagovi: tržište osiguranja, Croatia osiguranja, Allianz, Euroherc, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE