GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava 1,99 milijardi kuna

Bruto premija osiguravajućih društava 1,99 milijardi kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2020 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva u veljači ove godine zaračunala su ukupnu bruto premiju od 1,99 milijarde kuna, što je porast od 9,68 posto u odnosu na veljaču 2019. godine, pokazuju podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Na rast ukupne zaračunate bruto premije u veljači ove godine utjecao rast premija i u neživotnim i u životnim osiguranjima. Za skupinu neživotnih osiguranja, koja čini 76,6 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 1,5 milijardi kuna i viša je za 10 posto u odnosu na lanjsku veljaču.

Za skupinu životnih osiguranja zaračunata bruto premija, pak, iznosi 463,9 milijuna kuna, što je rast od 8,6 posto.

Kod neživotnih osiguranja, najzastupljenija vrsta je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom u veljači od 382 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast od 13,97 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije u veljači od 359,9 milijuna kuna ili 14,2 posto više nego u veljači 2019. godine. U drugom mjesecu ove godine sklopljeno je 339.358 polica, što je 24.246 polica ili 7,7 posto više nego u lanjskom veljači, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.060,79 kuna i na godišnjoj je razini veća za 6,06 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom u iznosu od 348,3 milijuna kuna, ili 5,4 posto manjom u odnosu na veljaču 2019. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija od 90,4 milijuna kuna, što je skok za 150,3 posto na godišnjoj razini.

Dopunska osiguranja životnog osiguranja imala su zaračunatu premiju od 22,1 milijuna kuna i porasla su za 8,6 posto.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije i nadalje ima Croatia osiguranje. Sa zaračunatom premijom od 536,3 milijuna kuna, Croatia osiguranje u veljači ima tržišni udio od 26,89 posto, što je 3,35 postotnih bodova manje no prije godinu dana.

Drugi je Allianz Zagreb s premijom u iznosu od 279,98 milijuna kuna i tržišnim udjelom od 14 posto, dok je na trećem mjestu, s udjelom od 9,98 posto, Euroherc osiguranje, čija zaračunata bruto premija u veljači iznosi 199,1 milijuna kuna.

Tagovi: tržište osiguranja, Croatia osiguranja, Allianz, Euroherc, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura
KAPITAL
Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - Wizz Air je 13. siječnja prodao trogodišnje obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura po kamatnoj stopi od samo 1,35 posto, nakon što je od investitora primio više od dvije milijarde eura naloga, izvijestila je web stranica s poslovnim vijestima Portfolio.
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE