GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brojne aviokompanije u opasnosti od bankrota

Brojne aviokompanije u opasnosti od bankrota
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2020 / 08:00
Autor: Matej Balen
HONG KONG – Prema izvješću IATA-e, aviokompanije diljem svijeta će trebati financijsku pomoć u iznosu i do 200 milijardi USD kako bi preživjele trenutnu krizu.

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) je prošli tjedan iznijela svoju najnoviju i najpesimističniju procjenu gubitaka za globalnu zrakoplovnu industriju u ovoj godini koja bi mogla iznositi i 250 milijardi USD, nakon što su uzete u obzir najnovije mjere globalnog zatvaranja granica, i oštrije mjere karantene za međunarodne putnike.

Aviokompanije diljem svijeta se trenutno bore sa pronalaženjem načina za restrukturiranje svojih kompanija, ali jasno je kako će mnoge tražiti pomoć svojih država kako bi opstale, kroz smanjene poreze, državne pozajmice, prodaju dionica državi i slično.

Američki Bloomberg se pozabavio procjenom koje su to globalne zrakoplovne kompanije u najvećem riziku od bankrota, koristeći Altmanovu Z-score metodu za predviđanje bankrota koja uzima u obzir poslovne elemente kompanije poput likvidnosti, solventnosti, profitabilnosti i trenutne poslovne rezultate.

Prema dostupnim podacima o komercijalnim zrakoplovnim kompanijama, u opasnosti od bankrota su brojne aviokompanije, poput Air France-KLM, niskobudžetni Norwegian Air, American Airlines Group, SkyWest, Pakistan International Airlines, malezijska Air Asia, kenijska Kenya Airways, australska Virgin Australia, korejska Asiana Airlines, kolumbijska Avianca, hongkongški Cathay Pacific Airways, ali i kineski China Southern Airlines i China Eastern Airlines.

I dok Bloombergova kalkulacija ne uključuje procjene uplitanja države u financiranje zrakoplovnih kompanija, za očekivati je da će mnoge primiti neke oblike državne pomoći.

Tagovi: aviokompanije, zrakoplovni sektor, China Southern Airlines, Air France-KLM, Norwegian Air, American Airlines Group, SkyWest, Pakistan International Airlines, Air Asia, Kenya Airways, Virgin Australia, Asiana Airlines
PROČITAJ I OVO
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE