GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj turista u svijetu u prvom polugodištu porastao 4%, na 671 milijun

Broj turista u svijetu u prvom polugodištu porastao 4%, na 671 milijun
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2019 / 07:18
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu porastao je u prvoj polovici ove godine za 4 posto ili gotovo 30 milijuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na ukupno 671 milijun, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Te i druge podatke o turističkom prometu u svijetu u prvoj polovici ove godine UNWTO je objavila u ponedjeljak u sklopu novog izdanja turističkog barometra i uoči 23. generalne skupštine te UN-ove specijalizirane agencije za turizam.

Napominjući kako su rast dolazaka turista u svijetu ove godine predvodili Bliski Istok, s 8 posto više dolazaka stranih turista, iz UNWTO-a ističu i da su strani turisti pojačano ove godine do kraja lipnja dolazili i u Europu, njih 4 posto više nego lani, dok su Afrika i Amerike imale umjereniji rast, od 3, odnosno 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u prvoj polovici ove godine 'vraća' nas povijesnom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od 3 do 4 posto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u siječnju", kažu uz rezultate iz UNWTO-a.

Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših postotaka od ovogodišnjih zadnjih par godina bile snažne ekonomije i pristupačnost zračnih putovanja, kao i veća povezanost zrakom i poboljšani vizni režimi u svijetu, ali je očito da su slabiji ekonomski pokazatelji, produljena neizvjesnost o Brexitu, trgovinske i tehnološke napetosti te sve veći geopolitički izazovi počeli utjecati na turizam s manjim stopama rasta, a koje su i rezultat poslovnog i potrošačkog povjerenja.

Za rezultate po svjetskim regijama komentiraju primjerice da je porast dolazaka stranih turista u Europu u prvoj polovici ove godine od 4 posto rezultat pozitivnog prvog tromjesečja, ali još i više, kako ocjenjuju, nadprosječnog drugog kvartala koji u travnju donio poraste tih dolazaka od 8 posto, a u lipnju od 6 posto.

"U Europi se turistička potražnja povećala oko kasnijeg Uskrsa i početkom ljeta, te je ta regija i dalje zadržala poziciju najposjećenije u svijetu. Važna je bila i unutar regionalna potražnja, iako su rezultati na glavnim europskim tržištima bili neujednačeni, dijelom i uslijed slabljenja gospodarstava u nekim zemljama, ali je zato potražnja iz SAD-a, Kine, Japana i drugih dalekih zemalja pridonijela takvim pozitivnim rezultatima", objašnjavaju iz UNWTO-a.

Za porast dolazaka stranih turista u regije Azije i Pacifika od 6 posto u odnosu na prvo polugodište 2018., kažu da je iznad svjetskog prosjeka u tom razdoblju i uglavnom potaknut kretanjima kineskih turista.

Umjereniji rast u Amerikama, od 2 posto, objašnjavaju istodobno snažnom potražnjom iz SAD-a u Karibima, ali i mješovitim rezultatima u srednjoj Americi te smanjenjem dolazaka stranih turista u Južnu Ameriku od 5 posto, najviše zbog pada odlazaka turista iz Argentine, a što je utjecalo i na susjedna odredišta.

U Africi, kako ističu, ograničeno raspoloživi podaci, pokazuju porast međunarodnih dolazaka turista od 3 posto, pri čemu je najveći pobjednik sjeverna Afrika s porastom dolazaka stranih turista od 9 posto, čime potvrđuje svoj oporavak, dok je u subsaharskoj Africi stranih turista došlo slično kao lani u prvih šest mjeseci.

Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine, sa 14 posto više putovanja u inozemstvo nego lani, ali dodaju da na to tržište dosta utječu trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana, što sve kratkoročno utječe na izbor odredišta kineskih turista.

Tagovi: Broj turista u svijetu, UNWTO, turizam, globalni turizam, kineski turisti
PROČITAJ I OVO
Tim Keating, Boeingov dugogodišnji lobist u Washingtonu, napustio kompaniju
ODLAZAK
Tim Keating, Boeingov dugogodišnji lobist u Washingtonu, napustio kompaniju
SEATTLE - Kompanija Boeing je objavila da je veteran lobist i strateg poslovne politike Tim Keating, koji je pomogao američkom proizvođaču aviona da prebrodi najgoru krizu ikada nakon dvije fatalne nesreće aviona 737 MAX, napustio kompaniju ne navodeći razloge za to.
Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika
REZOVI
Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika
PODGORICA - Uprava Aerodroma trebalo bi uskoro da pošalje reprezentativnim sindikatima predlog novog kolektivnog ugovora, kojim bi smanjili troškove poslovanja tog preduzeća koje je od marta prošle godine u velikim problemima, tj. bilježi drastičan pad prihoda zbog pandemije virusa korona, piše Dan.
Smenjen generalni direktor Krušika
NEZVANIČNO
Smenjen generalni direktor Krušika
BEOGRAD - Nadzorni odbor Holding korporacije „Krušik“ danas je smenio generalnog direktora Vladana Lukića i na njegovo mesto postavio diplomiranu inženjerku hemije Jovanku Andrić, već zaposlena u toj valjevskoj fabrici, nezvanično saznaje regionalna TV N1.
Direktor u Holdingu podnio ostavku nakon prijave za kršenje etičkih načela
OSTAVKA
Direktor u Holdingu podnio ostavku nakon prijave za kršenje etičkih načela
ZAGREB - Nakon što ga je Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga prijavio Upravi Zagrebačkog holdinga, Tomislav Jurić, direktor Službe za odnose s korisnicima i zajedničkih poslova pri Zagrebačkog holdingu, dao je neopozivu ostavku.
Nova odgoda gradnje autoceste Zagreb-Sisak
NOVA ŽALBA
Nova odgoda gradnje autoceste Zagreb-Sisak
ZAGREB - Hrvatske autoceste upravo su objavile primitak žalbe na natječaj javne nabave za izbor izvođača radova na izgradnji 300 milijuna kuna vrijedne dionice autoceste Zagreb-Sisak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE