GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj M&A poslova u jugoistočnoj Europi pao 4 posto

Broj M&A poslova u jugoistočnoj Europi pao 4 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2019 / 07:21
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LONDON - Volumen i vrijednost ugovora o preuzimanjima i spajanjima (M&A) u prvoj polovini 2019. pali su u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Evropi, u skladu s padovima koji su zabilježeni gotovo na cijelom kontinentu, otkrio je novi izvještaj odvjetničke tvrtke CMS u suradnji s Mergermarketom.

U srednjoj Evropi obujam poslova smanjen je za 12% u usporedbi s prethodnom godinom na 174 u prvoj polovini 2019. godine, dok je vrijednost pala za 5% na 9,8 mlrd. eura, kaže se u izvještaju.

U jugoistočnoj Evropi zabilježen je pad obima poslova od samo 4% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine na 68, ali vrijednost je pala za 61% na 3,3 milijarde eura. Ovo je slijedilo godine tokom kojih su u nekim zemljama na zapadnom Balkanu kandidatima za pristup EU povećani obim i vrijednost M&A poslova, pokazao je izvještaj CMS-a i informacijske službe EMIS za 2018. godinu.

U međuvremenu je količina ugovora u Rusiji i Ukrajini pala za 15%, na 81 u prvom polugodištu 2019, a vrijednost je pala za 32%, na 11,2 milijarde eura.

Sveukupno, prema podacima koje je prikupio Mergermarket, obim evropskih ugovora o preuzimanju i spajanju smanjio se za 14% na 3.488 ugovora, a vrijednost je pala za 32% na 358 milijardi eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine(kao i obično, zemlje Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope predstavljaju samo mali udio u ukupnoj vrijednosti i količini poslova.)

"Slabi ekonomski pokazatelji, neizvjesnost oko Brexita i rastući protekcionizam u globalnoj trgovini pridonijeli su promjeni osjećaja u zajednici M&A i početku pada aktivnosti pregovaranja o M&A poslovima", rezimiraju autori izvještaja.

Povrh svega, kombinacija povećane volatilnosti dionica i regulatorne intervencije "uplašila" je trgovce a što je, navodi se u izvještaju, "imalo posebno zastrašujući učinak na megadilove, gdje je povjerenje ključno za trgovce koji pišu velike čekove".

Tagovi: spajanja i preuzimanja, Mergermarket
PROČITAJ I OVO
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
REZOVI
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
NEW YORK - Američka kompanija Ralph Lauren odlučila smanjiti radnu snagu širom svijeta do kraja svoje fiskalne godine, u okviru sveobuhvatnog plana restrukturiranja.
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
PONUDE
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
ZAGREB - Fortenova grupa je zaprimila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno s nekoliko manjih povezanih kompanija čine Poslovnu grupu zamrznute hrane koja djeluje unutar divizije Prehrana Fortenova grupe.
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZELENO SVJETLO
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) dalo je dopuštenje društvu Tonika d.o.o., glazbenika, tekstopisca i producenta Tončija Huljića za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa audio programa za kanal Radio Tonika.
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
PRIZNANJA
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
ZAGREB - Dubrovačkoj tvrtki Importanne Resort u utorak je dodijeljena Finina nagrada Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2019. godini, a uz tu nagradu za sveukupnog pobjednika, dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
OČEKIVANO
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
BERLIN - Njemački turoperator TUI objavio je u utorak da je dodatno smanjio zimski program za sezonu 2020/2021. zbog naglih promjena u ograničenjima putovanja kojima vlade nastoje usporiti zarazu Covidom 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE