GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodotrogir prodao dva tankera njemačkom brodaru i pokvario planove Jadroplovu

Brodotrogir prodao dva tankera njemačkom brodaru i pokvario planove Jadroplovu
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2022 / 17:09
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
SPLIT - Dva tankera za prijevoz industrijskih kemikalija i naftnih derivata, jedan sagrađen 2015., a drugi 2016. godine za potrebe svoje brodarske kompanije Trogir Maritime, Brodotrogir je prodao njemačkom brodaru Hammonia Reederei iz Hamburga.

Nitko iz Brodotrogira nije htio otkriti cijenu po kojoj su prodani tankeri, ali Jutarnji list iz krugova bliskim brodogradnji i pomorstvu doznaje da se cijena kreće oko 50 milijuna eura. Tom transakcijom propala je prilika da Jadroplov u kratkom roku poveća i diverzificira svoju flotu.

Naime, splitska brodarska kompanija u pretežnom je državnom vlasništvu obavijestila je sredinom veljače investicijsku javnost putem Zagrebačke burze da je započela pregovore s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i Brodotrogirom o preuzimanju ta dva tankera.

Danko Končar nam je u kratkom razgovoru potvrdio da je posao prodaje tih dvaju tankera dovršen i ocijenio ga, unatoč napomeni da vlasnicima neće ostati ništa novca, kao dobar posao. Rekao je da je novac na računu i da je sve vezano uz taj posao dovršeno.

- Od ovog posla osigurali smo novac za vraćanje HBOR-ova potraživanja, uključujući kamate i zatezne kamate. Nama vlasnicima nije ostalo ništa. Ostatak je iskorišten za podmirenje dugova koje su brodovi napravili prema trećim licima. Otprilike 20 posto novca od prodaje tih dvaju brodova namijenjeno je Brodotrogiru, a jedan SCT za podmirenje svojih dugova, uključujući i otkup potraživanja prema radnicima. Riječ je o potraživanjima radnika od naših tvrtki. Ovaj nas posao osposobljava za poslovanje - objasnio nam je Danko Končar.

Osim što upravlja flotom od gotovo 50 brodova, uključujući kontejnerske, MPP, tankere i brodove za prijevoz teških tereta, Hammonia Reederei se na tržištu pozicionirao i kao savjetodavna kompanija za sve vrste usluga u pomorskom prijevozu, pa i za uslugu putovanja i uplovljavanja u luku teretnim brodom. U posljednje vrijeme ta kompanija ojačava i povećava vlastitu flotu. Ima vlastite, a upravlja i brodovima drugih kompanija.

Končar je otkrio da kompletna transakcija prodaje Marine Trogir nije još dovršena, a kada bude, zatvorit će se preostala potraživanja Brodotrogira prema bankama. Što se tiče radnika, Končar kaže da je većem dijelu radnika uvijek bio plaćen rad, jednom je dijelu zaposlenika bio ponuđen posao u Brodotrogir Cruiseu, ali su ga odbili.

Prodani tankeri sagrađeni su u Brodotrogiru i poslovali su u sklopu jedne od tvrtki u Končarovu vlasništvu, Trogir Maritime. Brodovi su potom dani u najam norveškom Blystad Groupu, u sklopu njegove tvrtke su nosili imena Songa Pride i Songa Fortune. Nakon isteka najma dobili su imena Trogir Kairos I i Trogir Kairos II. Radi se o brodovima za prijevoz nafte, prerađevina i kemikalija.

Tagovi: Brodotrogir, Jadroplov, Hammonia Reederei, Trogir Maritime, Danko Končar
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE