GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodosplit: Porinut brod za polarne ekspedicije (VIDEO)

Brodosplit: Porinut brod za polarne ekspedicije (VIDEO)
ŠKVER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2020 / 15:57
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Novogradnja 487 putničkog broda za polarne ekspedicije Ultramarine, vrijedan 106 milijuna eura, porinut je u subotu u Brodograđevnoj industriji Split, a ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio je kako je to najveći hrvatski izvozni proizvod.

Brod je u more porinula kuma Andrea Mutak, članica, Udruge Anđeli, koji se brinu o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju.

Nakon porinuća je izjavila kako je sretna zbog svega, čestitavši radnicima škvera na odličnom poslu. Bila je počašćena svojim "velikim kumčetom kojem želi sretan put i mirno more".

Ministar Horvat istaknuo je kako su u mandatu ove vlade išla tri projekta koji su dobili državno jamstvo, od čega su dva projekta isporučena i državna jamstva vraćena u državni proračun.

Današnji projekt je treći po redu, završen je 70 posto, a siguran je da će u nekoliko sljedećih mjeseci državno jamstvo koje su dali za taj brod biti vraćeno u državni proračun.

"To je jednostavna filozofija na kakav način funkcioniramo u ove tri godine. Brodosplit dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna. Na ovom brodu kroz kamatu je zaradila Hrvatska banka za obnovu i razvitak, kroz isplate poreza i doprinosa korist ima lokalna zajednica i državni proračun, kao i drugi javni servisi", poručio je Horvat.

Svi oni koji smatraju da Hrvatskoj brodogradnja ne treba ovo je onaj pravi demantij", dodao je i kazao da su to projekti, sofisticirani proizvodi i u ovom trenutku najveći te najkompliciraniji hrvatski izvozni proizvod?.

Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak objasnio je kako je Ultramarine ugovoren s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije.

Dug je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima.

Vrijednost broda je veća od 106 milijuna eura, a kredit za njegovu gradnju je osigurala Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), dok je jamstvo svojom odlukom od 16. svibnja 2018. godine dala Vlada.

Debeljak je napomenuo da unatoč pandemiji nisu kasnili, već su obavili sve u rokovima, a isporuka broda bi trebala biti krajem godine.

"Ugovorili smo brod koji je najveći luksuz, odnosno najveća jahta na svijetu, a po veličini je dvostruko veća nego poznata Amorella i Isabella. Brodosplit je u zadnjih deset godina državni proračun napunio sa četiri milijarde kuna, a zajedno sa DIV grupom u istom razdoblju ukupno šest milijardi kuna.Do sada je ukupno državnih jamstava bilo 150 milijuna eura i sve je vraćeno", objasnio je Debeljak.

Upitan o sudbini najvećeg jedrenjaka na svijetu, koji je i dalje usidren u škveru, mjestu gdje je i izgrađen, odgovorio je da će u travnju 2021. krenuti na svoja putovanja s obzirom da je dobio svog vlasnika koji radi na programu isplovljavanja jedrenjaka, no o identitetu kupca nije želio govoriti.

U DIV grupi trenutno ukupno ima 3600 radnika od čega je 200 stranaca što iznosi pet posto.


Tagovi: Brodosplit, Ultramarine, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, brod za polarne ekspedicije, Andrea Mutak, Darko Horvat, Tomislav Debeljak, DIV grupa
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE