GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodosplit: Porinut brod za polarna krstarenja vrijedan 50 milijuna eura

Brodosplit: Porinut brod za polarna krstarenja vrijedan 50 milijuna eura
BROD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 19:27
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - U Brodosplitu je u četvrtak porinut putnički brod za polarna krstarenja vrijedan 50 milijuna eura, brod je građen za tvrku Oceanwide Expeditions i nosit će ime "Janssonius".

Brod je dugačak 108,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kilovata (kW). Moći će ugostiti 194 putnika smještenih u 81 kabina, o kojima će se brinuti 78 članova posade. Vrijednost mu je 50 milijuna eura, od čega je domaća komponenta oko 70 posto, istaknuto je na svečanosti porinuća.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je kako je svaki takav brod uspjeh brodogradilišta, ali i uspjeh zemlje iz koje dolazi.

"S obzirom na činjenicu da će ovaj brod nositi oko 70 posto opreme i materijale koji su plod hrvatskih ruku i hrvatskog znanja naš i vaš uspjeh je utoliko veći", poručio je.

Izrazio je i zadovoljstvo što se splitski škver nalazi na popisu brodogradilišta koja mogu raditi putničke brodove za polarna krstarenja.

"Zadovoljni smo i još jednom smo se uvjerili da hrvatska brodogradnja, ako je orijentirana na tržišne uvjete, ako funkcionira na pravi način, a očito je ovdje o tome riječ, može biti konkurentna i na svjetskoj razini", kazao je Ćorić.

Podsjetio je da je Vlada poduprla izgradnju ovog broda državnim jamstvima te najavio da će i ubuduće pratiti gradnju novih brodova i tako "pružati ruku" brodogradilištima koja mogu i znaju se boriti s međunarodnom konkurencijom.

"Brodosplit je i ovim brodom dokazao da to može da to zna", rekao je Ćorić.

Predsjednik Uprave DIV grupe, u čijem je vlasništvu Brodosplit, Tomislav Debeljak je zahvalio Vladi i Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR), koji pomažu državnim jamstvima i financiranjem, ustvrdivši i kako na kojima "zarađuju i oni i mi".

"Država za državna jamstva naplaćuje neke novce, HBOR i ostale banke naplaćuju svoja financiranja, a na kraju svi skupa dobro zarade kada brod izađe vani", rekao je.

Odgovarajući na upit koliko je država zaradila na taj način, Debeljak je kazao kako su država i HBOR "uprihodovali oko stotinjak milijuna kuna".

"Od početka privatizacije 2010. do danas za neto plaće i naknade radnicima isplatili smo 2,44 milijardi kuna poreza i doprinosa, koncesija, prireza i carina 1,8 milijardi kuna, davanja državnim javnim poduzećima 362 milijuna kuna, a domaćim dobavljačima i kooperantima 2,7 milijardi kuna. Brodosplit je u tom razdoblju doprinio našem BDP-u s gotovo 10 milijardi kuna", rekao je Debeljak.

Inače, brod "Janssonius" drugi je takav brod kojega je splitski škver izgradio za nizomemsku tvrtku Oceanwide Expeditions. Prvi je bio brod "Hondiusa", koji je naručitelju predan 2019. godine, a nakon toga je ugovoren i drugi "brod blizanac".

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Ćorić, Tomislav Debeljak, brod za polarna krstarenja, Oceanwide Expeditions
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE