GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodosplit od države traži 121 milijun kuna

Brodosplit od države traži 121 milijun kuna
NA SUDU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2020 / 18:49
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Brodograđevna industrija Split – krovna tvrtka škvera iz uvale Supaval, od Republike Hrvatske sudskim putem traži 120.862.080 kuna koje je, tvrde u splitskoj tvrtki Tomislava Debeljaka, država stekla nepošteno, tj. bez pravne osnove.

“Brodograđevna industrija”, odnosno “Brodosplit”, kako glasi službeni skraćeni naziv iz sudskog registra, sa svojih osam tvrtki kćeri u listopadu 2017. godine podnio je zahtjev za povratom 120.862.080 kuna na ime plaćenih poreza tijekom 2012. i početkom 2013. godine. Taj pokušaj mirnog rješenja spora je bilo nužno provesti prije podnošenja tužbe protiv države. Mirenje nije uspjelo, pa je slučaj prošle godine došao do Trgovačkog suda, gdje je ovog tjedna održano pripremno ročište, piše Slobodna Dalmacija.

Razdoblje od 1. siječnja 2012. do 28. veljače 2013. godine, na koje se tužba odnosi, bilo je tranzicijsko razdoblje nakon podnošenja ponude “DIV-a” za privatizaciju “Brodosplita”, do sklapanja ugovora o prodaji i prijenosa dionica između navedene Debeljakove samoborske tvrtke, kao kupca, i države, kao prodavatelja. Debeljak smatra da je 120.862.080 kuna za doprinose i poreze u tom razdoblju država trebala o svom trošku podmiriti, otpisati ili prebiti, a ne naplatiti od “Brodosplita” i njegovih tvrtki kćeri.

Poduzetnik smatra da te obveze države proizlaze iz programa restrukturiranja splitskog škvera, a odnose se na troškove restrukturiranja.

– Obveze Republike Hrvatske su definirane ugovorom o prodaji i prijenosu dionica te su u potpunosti izvršene. Nigdje u ugovoru se ne spominje otpis ili prijeboj obveza po osnovi poreza i doprinosa. Ugovor je za stranke zakon, a program restrukturiranja je podredni propis koji se primjenjuje samo ako nešto nije dostatno regulirano. Znači, program služi da pojasni sadržaj onoga što je ugovoreno. Odnosno, ono što je regulirano ugovorom, ne može biti drugačije regulirano – stoji u odgovoru Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) na tužbu.

U odgovoru ŽDO-a na tužbu nadalje tvrde da odredbe u kojoj bi se spominjao otpis ili prijeboj nema ni u programu restrukturiranja, koji je ponudio “DIV”, a kasnije otkupila “DIV-brodogradnja” s kojom je u konačnici neposrednom nagodbom sklopljen ugovor.

– Republika Hrvatska je tijekom petogodišnjeg razdoblja, sukladno ugovoru, “Brodosplitu” uplatila 1.503.268.640 kuna za doprinose u postupku restrukturiranja, od čega 431.329.000 kuna na ime gubitka iz redovnog poslovanja za 2010. godinu, 280.073.000 kuna na ime gubitaka za 2011. godinu i 240 milijuna kuna na ime gubitaka iz redovnog poslovanja za 2012. godinu. Znači, na ime direktnih gubitaka od 2010. do 2012. godine Republika Hrvatska je “Brodosplitu” isplatila 951.670.840 kuna – navodi Odvjetništvo.

Pojašnjavaju dalje kako je te gubitke država pokrila prije sklapanja ugovora 28. veljače 2013. godine, pa je 29. srpnja 2014. godine sklopljen dodatak ugovora, kojima se sporazumno utvrđuje da se ne radi o gubicima, nego o nadoknadi kapitala radi gubitaka iz redovnog poslovanja od 2010. do 2012. godine. Tako je Republika Hrvatska umjesto tih gubitaka, iznos od 951.670.840 kuna “Brodosplitu” isplatila radi nadoknade kapitala zbog gubitaka iz redovitog poslovanja.

Iz tog proizlazi, navodi ŽDO, da je država prije privatizacije podmirila gubitke, a onda još temeljem ugovora uplatila 1.503.268.640 kuna na ime doprinosa države u ukupnim troškovima restrukturiranja.

– U “Brodosplitu” tvrde da bi im država, nakon isteka petogodišnjeg razdoblja restrukturiranja, trebala isplatiti još 120.862.080 kuna za iznose koji su kao troškovi osoblja neosporno ušli u rashode i proizveli gubitke iz redovitog poslovanja koje je Republika Hrvatska već pokrila.

Dakle, iznosi za koje se ponovno traži plaćanje su već pokriveni državnim potporama i iz njih plaćeni, a “Brodosplit” ne može primati nove potpore za restrukturiranje prije isteka 10-godišnjeg razdoblja od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora – argumentira Odvjetništvo.
Tagovi: Brodosplit, DIV grupa, Tomislav Debeljak
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE