GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Proizvodnja Zijina u Boru udvostručena

Brnabić: Proizvodnja Zijina u Boru udvostručena
KINESKI GIGANT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2020 / 16:28
Autor: SEEbiz / Tanjug
BOR - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije prati šta se dešava u kineskoj kompaniji Zijin te je navela da je proizvodnja udvostručena, što je doprinelo uvećanju bruto-domaćeg proizvoda u Srbiji.

“Rezultati kompanije Zijin prethodnih 12 meseci su 50 odsto bolji od onoga što smo mi proizvodili pre dolaska strateškog partnera, a očekujemo da će uspesi nakon daljih ulaganja u narednih nekoliko godina rasti, čime će udeo sektora rudarstva u BDP iznositi pet procenata”, rekla je Brnabić tokom posete toj kompaniji.

Ona je sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem posetila tu kompaniju, susrela se sa menadžmentom Ziđin, ali i rukovodstvom “Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor”.

Zijin je 2018. godine postao većinski vlasnik nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor sa 63 odsto udela, dok ostalo pripada državi Srbiji. Ove godine je najavljeno otvaranje rudnika Cerovo, a 2021. rudnika bakra Čukaru Peki kod Bora.

Antić je ocenio da je odluka o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom od izuzetne važnosti za Srbiju i da su sve odluke o tome bile “izuzetno dobre”.

“Godinu i po dana od početka zajedničke misije, sve se odvija u skladu sa našim planovima”, rekao je Antić.

Istakao je da se Zijin obavezao da će u kompaniji zaposliti 5.000 radnika, dok je sada broj zaposlenih premašen za 474.

Dodao je da je poboljšana zaštita na radu u toj kompaniji i izneo podatak da je u 2019. godini nivo povreda smanjen za 55 odsto.

“To govori da smo za partnera dobili jednu svetsku odgovornu kompaniju”, zaključio je on.

On je rekao da su proizvodni rezultati u rudarstvu u Srbiji odlični, i da je u prvom kvartalu zabeležen rast od 9 procenata, kao i da je najveći doprinos tome dala eksploatacija metala koja je u prvom kvartalu porasla za 38 odsto.

Zamenik generalnog direktora “Serbia Zijin Copper” Dexi Ling rekao je da je ponosan što može da kaže da je promenjena istorija ove kompanije.

“To smo postigli značajnim ulaganjem u vezi sa unapređenjem životne sredine, zapošljavanja, proizvodnje i upravljanja. Sa rudnikom bakra i zlata ‘Čukaru Peki’ bićemo druga po snazi industrijska baza obojenih metala u Evropi”, rekao je on.

Tagovi: Ana Brnabić, Serbia Zijin Copper, Dexi Ling, Zijin Mining Group, RTB Bor, Čukaru Peki, Aleksandar Antić
PROČITAJ I OVO
Nenad Miščević novi generalni direktor Nectar Grupe
KADROVI
Nenad Miščević novi generalni direktor Nectar Grupe
BEOGRAD - Nenad Miščević novi je generalni direktor Nectar grupe, najvećeg proizvođača sokova i prerađivača voća i povrća u Jugoistočnoj Evropi u čijem sastavu posluju kompanije Nectar, Heba i Fructal.
Bugarski Dronamics želi Osijek povezati dronovima s pet zračnih luka u Europi
DRONOVI
Bugarski Dronamics želi Osijek povezati dronovima s pet zračnih luka u Europi
OSIJEK - Osječka zračna luka bit će prva u Hrvatskoj s koje će polijetati i slijetati dronovi te bi trebala postati regionalni centar za prijevoz tereta dronovima.
Hrvatske ceste provele temeljitu digitalnu transformaciju (VIDEO)
DIGITALIZACIJA
Hrvatske ceste provele temeljitu digitalnu transformaciju (VIDEO)
ZAGREB - Hrvatske ceste mogu se pohvaliti da su u posljednjih godinu dana započele i velikim dijelom provele temeljitu digitalnu transformaciju kompanije.
Aladrović: Splašnjava nezadovoljstvo poduzetnika
DOJMOVI
Aladrović: Splašnjava nezadovoljstvo poduzetnika
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović objasnio je za N1 kakvo je stanje u odnosima s poslodavcima nakon pregovora.
Novi pozivni centar Croatia osiguranja u Vukovaru: Otvara se 55 radnih mjesta
ŠIRENJE
Novi pozivni centar Croatia osiguranja u Vukovaru: Otvara se 55 radnih mjesta
VUKOVAR – Otvaranjem novog pozivnog centra u Vukovaru CROATIA osiguranje, tržišni i digitalni lider koji posluje u sastavu Adris grupe, nastavlja sa širenjem poslovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE