GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski regulator: Foxovo preuzimanje Skyja nije u javnom interesu

Britanski regulator: Foxovo preuzimanje Skyja nije u javnom interesu
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2018 / 11:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski regulator za tržišno natjecanje zaključio je u utorak da predložena transakcija prema kojoj bi 21st Century Fox preuzeo televizijskog diva Skyja "nije u javnom interesu".

Vlada je u rujnu prošle godine proslijedila prijedlog Agenciji za natjecanje i tržišta (CMA) radi dubinske analize s obzirom na strahovanja da bi preuzimanje narušilo pluralitet medija i standarde elektronskih medija.

"CMA je provizorno zaključio da Foxovo preuzimanje pune kontrole nad Skyjem nije u javnom interesu zbog bojazni vezanih za pluralitet medija ali ne i zbog nedostatka istinske spremnosti da se ispoštuju standardi elektronskih medija u Velikoj Britaniji", istaknuo je regulator u priopćenju, predlažući moguća rješenja za prigovore.

"Identificirane bojazni vezane za pluralitet medija podrazumijevaju da - u cjelini gledano - CMA provizorno zaključuje da predložena transakcija nije u javnom interesu".

Godine 2016. Fox je za 61 posto Skyja koliko još nije bilo u njegovom vlasništvu ponudio 11,4 milijarde funti (12,7 milijardi eura).

Preuzimanje su odobrili regulatori u Austriji, Njemačkoj, Irskoj i Italiji, te u Europskoj uniji. Britanci su ga blokirali, strahujući od utjecaja američkog tajkuna Ruperta Murdocha, vlasnika Foxa.

Danas su iz CMA dodali da bi Murdoch preuzimanjem stekao "preveliku kontrolu" nad britanskim medijima a time i preveliki utjecaj nad javnim mnijenjem.

"CMA provizorno ocjenjuje da bi realizacija sporazuma u njegovom predloženom obliku vjerojatno bila protiv javnog interesa", navodi se u priopćenju.

"Time bi Zaklada obitelji Murdoch, koja kontrolira Fox i News Corporation (News Corp), povećala kontrolu nad Skyjem te bi imala preveliku kontrolu nad proizvođačima informativnih sadržaja u Velikoj Britaniji, i to na svim medijskim platformama, a time i prevelik utjecaj na javno mnijenje i političke ciljeve".

Sky je u kratkom priopćenju istaknuo da je primio na znanje mišljenje regulatora, dodajući da će nastojati pronaći rješenja za njihove bojazni.

Tagovi: 21st Century Fox, News Corporation
PROČITAJ I OVO
Otvaranje Njemačke Lufthansi donijelo snažan rast potražnje za letovima
UZLET
Otvaranje Njemačke Lufthansi donijelo snažan rast potražnje za letovima
FRANKFURT - Njemačka aviokompanija Lufthansa objavila je u utorak da bilježi rast potražnje za letovima prema SAD-u i europskim destinacijama nakon popuštanja njemačkih ograničenja putovanja paralelno padu broja novih slučajeva zaraze covidom 19.
Generali: Uzlet neto dobiti u prvom kvartalu
SNAŽAN RAST
Generali: Uzlet neto dobiti u prvom kvartalu
MILANO - Talijanski osiguravatelj Generali izvijestio u utorak o dvoznamenkastom rastu dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući odjelima neživotnih osiguranja i upravljanja imovinom. Konsolidirana operativna dobit porasla je u prvom tromjesečju 11 posto, na 1,6 milijardi eura.
Heineken zainteresiran za preuzimanje Distella
INTERES
Heineken zainteresiran za preuzimanje Distella
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken potvrdio je u utorak da pregovara s južnoafričkom tvrtkom Distell o mogućoj akviziciji, što bi značilo njegov ulazak na tržište vina i žestokih pića.
Ikea povlači dva proizvoda
POVLAČENJE
Ikea povlači dva proizvoda
ZAGREB - IKEA poziva sve kupce koji posjeduju tanjure, zdjele i šalice HEROISK ili TALRIKA da ih prestanu koristiti te da im se obrate za puni povrat novca.
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
KAPITAL
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
VARAŽDIN - Varteks je povećao temeljni kapital za pet milijuna kuna i sada on iznosi 46.066.860 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE