GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bratušek i Han u Luci Koper o izazovima i razvojnim prilikama

Bratušek i Han u Luci Koper o izazovima i razvojnim prilikama
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2023 / 07:06
Autor: SEEbiz / STA
KOPER - Luku Koper u petak su posjetili ministrica infrastrukture Alenka Bratušek i ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han. Susreli su se s Lukom Boštjanom Napastom, predsjednikom uprave, te se upoznali s prošlogodišnjim rezultatima, aktualnim izazovima te ključnim investicijama i razvojnim prilikama, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

„Logistički sektor koji dobro funkcionira iznimno je važan za slovensko gospodarstvo, jer je većina naših tvrtki izrazito izvozno orijentirana. Osim toga, luka koja dobro funkcionira ključna je i za privlačenje izravnih stranih ulaganja u Sloveniju, koja inače ima važan geostrateški položaj za strane ulagače", istaknuo je Han.

Istaknuo je i turistički potencijal luke. Prema njegovim riječima, učinkovitost Luke Koper stoga je od vitalnog značaja za slovensko gospodarstvo, kao i za obalno-krašku regiju; kako u pogledu radnih mjesta tako iu daljnjem razvoju.

„Drago mi je da se Luka Kopar u posljednjem desetljeću razvila u jednu od najmodernijih luka sjevernog Jadrana. Povezuje se sa susjednim lukama Trst, Rijeka i Venecija te predstavlja važnu ulaznu točku u Europu za terete iz Azije. Za budućnost je također važno razvijati svoju infrastrukturu i pritom voditi računa o održivom poslovanju sa što manjim okolišnim i ekološkim utjecajem na okoliš“, naglasio je.

Ujedno je istaknuo važnost potpore koju država može pružiti luci izgradnjom drugog kolosijeka. Bratušek je istaknula i povezivanje luke Kopar s drugim kolosijekom. “Kao koncesionar u Ministarstvu infrastrukture redovito pratimo što se događa s projektima i razvojem Luke Koper koji su prijeko potrebni za optimalno korištenje nove pruge”, rekla je.

Kao što očekuju završetak projekta drugi kolosijek u zadanim rokovima, očekuju i da Luka Koper završi svoje projekte na vrijeme, istaknula je. "To su uvjeti da Luka Koper ostane jedna od uspješnijih investicija u zemlji, što naravno svi želimo", dodala je.

Napast je izrazio zadovoljstvo što su dvojica ministara "pokazali podršku poslovanju i razvoju jednog od najvažnijih gospodarskih subjekata u zemlji". "Zajedno smo otvorili ključna pitanja, posebice na području ulaganja u modernizaciju slovenske željezničke mreže, što je osnovni uvjet da nastavimo razvijati luku i zadržimo konkurentsku prednost", rekao je.

Kako je, među ostalim, istaknuo u predstavljanju rezultata tvrtke, lani su ostvarili dobre poslovne rezultate i povećali rast prometa svih grupa proizvoda, zaključivši je povijesnim postignućima u dva strateška segmenta - kontejnerima i automobilima.

Aktivno su se posvetili investicijama, a prioritet dali onima koje predstavljaju novi razvojni ciklus ključnih terminala u luci. U lipnju je završena posljednja dionica proširenja kontejnerske obale, čime je dobiveno novo privezište i dodatne skladišne površine, a ujedno su započele i aktivnosti na proširenju sjevernog dijela gata, priopćilo je Ministarstvo. ekonomije napisala je.

U sklopu posjeta dvojica ministara razgledala su i radove u luci te važne investicije, a s Napastom su se popeli i na najvišu obalnu žičaru u luci.

Tagovi: Luka Koper, Alenka Bratušek, Matjaž Han
PROČITAJ I OVO
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu
RUDE
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu

VAREŠ - Istraživanje cinka, olova i srebra na području Općine Vareš ide planiranom dinamikom, a izgradnja infrastrukture, uključujući i tvornicu za preradu rude privodi se kraju dok se početak proizvodnje očekuje u trećem kvartalu 2023. godine.

Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
BANKOMATI
Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
ZAGREB - Kompanija Payten, lider na području ATM i POS usluga u Hrvatskoj te član ASEE grupe, jedne od najvećih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, preuzeo je mrežu od preko 150 bankomata diljem hrvatske obale od tvrtke NoteMachine Adria.
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE