GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bosnalijek će biti zvanični uvoznik Sputnjik V vakcina

Bosnalijek će biti zvanični uvoznik Sputnjik V vakcina
VAKCINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 07:47
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vlada KS uspjela je dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, kazao je premijer Edin Forto na današnjoj press konferenciji najavljujući dolazak prvih doza u junu.

Vakcine se nabavljaju u saradnji sa Vladom FBiH, ukupno je dogovoreno 500.000 vakcina, od čega je 300.000 za ostatak FBiH.

- Dogovorili smo 9,95 USD po dozi, to je cijena koju je dobila svaka država. Bosnalijek koji će biti zvanični uvoznik odlučili su se uzeti minimalne zakonske marže, bez zarade - rekao je premijer Forto.

Forto je kazao da se KS takmičio sa državama poput Brazila koja je tražila milion doza.

- Tražili smo od Ruske ambasade da interveniše, svakog smo zvali da dođemo na red. Na kraju ono što je uspjelo je Bosnalijek i njihova kancelarija koji su nas uveli na taj ključni sastanak i zvanične pregovore. Mi smo ipak uspjeli da nas se tretira kao vladino tijelo - kazao je Forto.

Govoreći o rizicima ovog procesa, Forto je kazao da nemaju tačne rokove isporuka svih vakcina.

- Prvih 20 do 30 hiljada doza u junu. Tek kad smo to dobili krenuli smo u potpisivanje ugovora. Nabavljamo 200.000 za KS i 300.000 za FBiH. Za svaku isporuku plaćamo 50% za tu isporuku, a kad stignu plaćamo drugu polovinu - kazao je Forto.

- Tražim od Skupštine KS hitnu sjednicu na kojoj ćemo predočiti ugovor i tražiti ovlaštenja da ja ispred Vlade KS potpišem taj ugovor i da ZZO KS plati dio vakcina za KS i da ga takvog predamo Vladi FBiH kao supotpisniku jer i oni imaju svoje količine i da oni plate svoje količine i pošaljemo u Moskvu na potpis - kazao je premijer.

Istakao je da je ovo bio dobar primjer saradnje sa Vladom FBiH bez obzira na političke razlike.

- Ovo je prvi put da se u FBIH radi direktni ugovor za vakcine osim Covax-a. Bili smo osuđeni da sami ovo radimo i preuzmemo rizike - kazao je Forto.

Tagovi: Bosnalijek, Sputnjik V, rusko cjepivo, Edin Forto
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE