GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bosnalijek će biti zvanični uvoznik Sputnjik V vakcina

Bosnalijek će biti zvanični uvoznik Sputnjik V vakcina
VAKCINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 07:47
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vlada KS uspjela je dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, kazao je premijer Edin Forto na današnjoj press konferenciji najavljujući dolazak prvih doza u junu.

Vakcine se nabavljaju u saradnji sa Vladom FBiH, ukupno je dogovoreno 500.000 vakcina, od čega je 300.000 za ostatak FBiH.

- Dogovorili smo 9,95 USD po dozi, to je cijena koju je dobila svaka država. Bosnalijek koji će biti zvanični uvoznik odlučili su se uzeti minimalne zakonske marže, bez zarade - rekao je premijer Forto.

Forto je kazao da se KS takmičio sa državama poput Brazila koja je tražila milion doza.

- Tražili smo od Ruske ambasade da interveniše, svakog smo zvali da dođemo na red. Na kraju ono što je uspjelo je Bosnalijek i njihova kancelarija koji su nas uveli na taj ključni sastanak i zvanične pregovore. Mi smo ipak uspjeli da nas se tretira kao vladino tijelo - kazao je Forto.

Govoreći o rizicima ovog procesa, Forto je kazao da nemaju tačne rokove isporuka svih vakcina.

- Prvih 20 do 30 hiljada doza u junu. Tek kad smo to dobili krenuli smo u potpisivanje ugovora. Nabavljamo 200.000 za KS i 300.000 za FBiH. Za svaku isporuku plaćamo 50% za tu isporuku, a kad stignu plaćamo drugu polovinu - kazao je Forto.

- Tražim od Skupštine KS hitnu sjednicu na kojoj ćemo predočiti ugovor i tražiti ovlaštenja da ja ispred Vlade KS potpišem taj ugovor i da ZZO KS plati dio vakcina za KS i da ga takvog predamo Vladi FBiH kao supotpisniku jer i oni imaju svoje količine i da oni plate svoje količine i pošaljemo u Moskvu na potpis - kazao je premijer.

Istakao je da je ovo bio dobar primjer saradnje sa Vladom FBiH bez obzira na političke razlike.

- Ovo je prvi put da se u FBIH radi direktni ugovor za vakcine osim Covax-a. Bili smo osuđeni da sami ovo radimo i preuzmemo rizike - kazao je Forto.

Tagovi: Bosnalijek, Sputnjik V, rusko cjepivo, Edin Forto
PROČITAJ I OVO
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
AKVIZICIJE
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
ZAGREB - Studenac će u narednih mjesec dana objaviti dvije nove akvizicije, otkrio je Michał Kędzia, partner u Enterprise Investorsu, jednom od najvećih private equity fondova u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji trenutno upravlja nad Studencem i Pan-Pekom.
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
ZAGREB - Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u 12 sati.
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
OŠTAR PAD
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
KOPENHAGEN - Dionice Carlsberga bile su u petak na putu najvećeg pada u jednom danu u više od četiri godine.
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
NA VRHU
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
ZAGREB - Poduzetnici iz područja trgovine i prerađivačke industrije u prošloj su godini ostvarili najveće prihode i rashode te neto dobit, a to su i djelatnosti koje su imale najveći broj zaposlenih, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (Fina).
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
KONTROLA
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je na svojim internet stranicama, u rubrici odluke, objavila i odluku kojom je dopuštenom na prvoj razini ocijenjena i koncentracija u kojoj će slovenska Perutnina Ptuj steći kontrolu nad tvrtkom Toni, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu, a koja se bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE