GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boschov plan: Učinkovitijim čipovima povećati doseg električnih vozila

Boschov plan: Učinkovitijim čipovima povećati doseg električnih vozila
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2019 / 09:54
Autor: SEEbiz / Bug.hr
BERLIN - Njemački proizvođač tehnoloških rješenja u mnogo područja, među ostalim i jedan od najvećih dobavljača u autoindustriji, Robert Bosch GmbH, najavio je kako će početi proizvoditi poluvodičke čipove od silicijevog karbida.

Prelazak s "čistog" silicija na ovaj materijal bolje električne vodljivosti trebao bi poboljšati učinkovitost čipova. Samim time frekvencije na kojima isti rade mogle bi biti više uz manje zagrijavanje, što bi se najviše pozitivno odrazilo na industriju električnih automobila.

"Poluvodiči od silicijevog karbida donijet će više energije električnim vozilima. Za vozače to će značiti povećanje dosega od 6%", izjavio je član uprave Boscha Harald Kroeger, a prenosi Reuters. Novu vrstu poluvodičkih čipova Bosch planira proizvoditi u svojoj tvornici u Reutlingenu blizu Stuttgarta.

Smanjenjem količine energije koja se troši u čipovima i navodnim povećanjem dostupne energije za pogonski sustav Bosch želi pripomoći vozačima električnih vozila izbjeći osjećaj tzv. nervoze zbog dosega (range anxiety), ali i olakšati odluku onima koji upravo zbog straha od malene autonomije ne žele prijeći s vozila na fosilna goriva na ona s električnim pogonom.

Silicijev karbid (SiC) ili karborund (što mu je komercijalno ime), je kristalna tvar sa strukturom sličnom dijamantnoj, vrlo velike tvrdoće, poluvodičkih svojstava, velike toplinske i kemijske otpornosti. Među ostalim u današnje vrijeme koristi se za izradu brusnih ploča i u drugim primjenama gdje djeluje kao abraziv, te kao vatrostalni materijal. U autoindustriji ovaj je materijal do sada, primjerice, korišten u izradi visokoučinkovitih keramičkih kočnica.

Komercijalno se proizvodi od 1893. godine, dobiva se reakcijom kremenog pijeska i koksa u elektrolučnim pećima pri temperaturama 1900-2000°C, a u industriji elektronike poznat je po tome što su na njemu bile zasnovane prve LE-diode proizvedene 1907. godine.

Tagovi: Bosch, električni automobili, silicijev karbid
PROČITAJ I OVO
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
OTVARANJE
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
ZAGREB - Terme Tuhelj u petak otvaraju unutarnje i vanjske bazene, u skladu s mjerama zaštite i preporukama HZJZ-a, idući petak otvaraju i hotel, a sredinom lipnja planiraju dovršetak uređenja novog glamping naselja, investicije vrijedne oko 3 milijuna eura, doznaje se iz tih Termi.
Croatia Airlines najavio nove letove
LETOVI
Croatia Airlines najavio nove letove
ZAGREB - Croatia Airlines objavio je svoj privremeni raspored do 14. lipnja, u kojem će prijevoznik nastaviti operacije od Zagreba do Zuricha, te domaći servis Zagreb - Pula - Zadar od 8. lipnja.
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
PROMET
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
LJUBLJANA - Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije covida-19, danas će se na aerodromu Ljubljana obaviti prvi redoviti putnički let.
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
REZOVI
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
LONDON - Kuwait Airways je danas objavio otpušta oko 1.500 stranih zaposlenih, odnosno 25 posto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim utjecajem pandemije koronavirusa.
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
SEZONCI
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
PODGORICA - Kompaniji "13.jul - Plantaže" potrebno je više od 400 sezonskih radnika za poslove berbe. Zasad breskve na Ćemovskom polju iznosi 83 hektra i najveći je u regionu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE