GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Borba za kontrolu u Čakovečkim mlinovima

Borba za kontrolu u Čakovečkim mlinovima
VLASNIČKE BITKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2019 / 12:42
Autor: SEEbiz / lider
ČAKOVEC - Priča o naprasnoj smjeni direktora čakovečkog METTS-a tinja već puna dva tjedna. 

Branko Grašić bio je gotovo od početka na čelu trgovačke kuće koju su Čakovečki mlinovi osnovali 2003. kupnjom nekretnina propalog Trgocentra i pridodavanjem novoj tvrtki svoje veleprodaje.

Nakon smjene Grašić je uputio dioničarima Čakovečkih mlinova i zaposlenicima pismo u kojem objašnjava svoju verziju događaja. Tvrdi da je smijenjen zbog upozoravanja na nezakonite radnje članova obitelji Varga, koji kao najveći dioničar s ukupno oko 28 posto dionica kontroliraju poslovanje Mlinova, a posredno i METTS-a. Grašić spominje i sukob oko razvoja Čakovečkih mlinova. On je inzistirao na isplati dividende kao i proteklih godina kako ne bi pala vrijednost dionica, i kako ih onda mali dioničari ne bi prodavali po nerealno niskoj cijeni. I sam je jedan od većih dioničara s 12,14 posto dionica, koje nije htio prodati. Spominje i nerealno visoke nabavne cijene pekarskih proizvoda koje su METTS-u diktirali Mlinovi, kao i ugovore tih dviju tvrtki koji su sklapani iza leđa Uprave i štetni su za METTS, piše Lider.

Na Grašićeve optužbe Čakovečki mlinovi nisu izravno odgovorili, nego komuniciraju samo posredstvom Zagrebačke burze. Najprije su objavili šturu obavijest o smjeni predsjednika NO-a Čakovečkih mlinova Zorana Štefulja i njegove zamjenice Ane Grašić, umjesto kojih su imenovani Vladimir Bulić i Ružica Varga. U toj obavijesti je i informacija o smjeni direktora METSS-a Branka Grašića i imenovanju Antonija Vuksana-Ćuse.

Dva dana kasnije objasnili su da je riječ o 'prekretnici u strateškom razvoju' te da se Uprava opredijelila, između nekoliko rješenja koje su ponudili savjetnici (prema Grašiću, riječ je o Intercapitalu), za nastavak samostalnog razvoja i za snažniji iskorak i rast maloprodajnog poslovanja kao ključnog nosioca budućeg razvoja Grupe. Preduvjet za to bile su 'određene kadrovske promjene'.

Ovog tjedna Čakovečki mlinovi obavijestili su Burzu da je smijenjeni Zoran Štefulj, koji je imao 7,01 posto dionica, 'otuđio' sve dionice osim jedne, pa je pao ispod praga od pet posto. Isto je učinila i Brigita Štefulj sa svojih 710 dionica. Također, PBZ CO OMF kupnjom 5300 dionica povećao je svoj udjel s 3,95 posto na 9,02 posto.
Bitka za kontrolu najveće međimurske grupacije se nastavlja.

Deset najvećih dioničara Čakovečkih mlinova

1. OTP banka/AZ OMF* – 18,17%
2. Stjepan Varga – 13,42%
3. Ružica Varga – 13,11%
4. Branko Grašić – 12,14%
5. Addiko Bank/PBZ CO OMF* – 8,60%
6. Zaba/AZ profit ODMF* – 2,94%
7. Zaba – 2,64%
8. Branka Blažeka – 2,54%
9. Marija Drvoderić – 0,87%
10. Andrej Vuk – 0,86%

Ukupno: 75,28%

* skrbnički računi

Izvor: SKDD (stanje 27. studenoga 2019.)

Tagovi: Čakovečki mlinovi, Branko Grašić, Trgocentar, Zoran Štefulj, Antonio Vuksan-Ćuso, Ana Grašić
PROČITAJ I OVO
Visoki trgovački sud uvažio žalbu Fortenova grupe
ŽALBA
Visoki trgovački sud uvažio žalbu Fortenova grupe
ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu ponovno će po jučer objavljenom rješenju Visokog trgovačkog suda odlučivati o osnovanosti potraživanja Ivice Todorića u iznosu od 4,1 milijardi kuna od Agrokor projekata u stečaju.
Butković: Nećemo dopustiti neravnopravan položaj Croatia Airlinesa
JASNA PORUKA
Butković: Nećemo dopustiti neravnopravan položaj Croatia Airlinesa
ZAGREB - Nakon objave da Ryanair dolazi u Zagreb, ministar prometa Oleg Butković najavio je za sljedeći tjedan sastanak s upravom Međunarodne zračne luke Zagreb.
Herceg: Iznenađeni smo iznosom koji smo dobili nakon dogovora s vladom
VELEDROGERIJE
Herceg: Iznenađeni smo iznosom koji smo dobili nakon dogovora s vladom
ZAGREB - To znači da bi se obaveze prema lijekarnama plaćale u 120 dana, a prema bolnicama u 180 dana'', rekao je predsjednik Uprave Medike
Ruska kompanija potvrdila interesovanje za preuzimanje Laste
PISMO NAMERE
Ruska kompanija potvrdila interesovanje za preuzimanje Laste
BEOGRAD – Ruska kompanija „Sinara-Transportne mašine“ je, samo deset dana nakon posete „Lasti“, poslala pismo o namerama i tim postupkom pokazala svoju zainteresovanost za kupovinu najstarijeg i najvećeg srpskog saobraćajnog preduzeća, čija bi privatizacija trebalo da se oglasi do kraja juna.
U Srbiji krenula proizvodnja Sputnjika V
CJEPIVO
U Srbiji krenula proizvodnja Sputnjika V
BEOGRAD - Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio je na svojim internetskim stranicama da je s Institutom "Torlak" pokrenuo proizvodnju ruskog cjepiva Sputnjik V u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE